Dovolenkáři - Emma Straub

Jet na dovolenou s rodinou a přáteli může být pořádně nebezpečné, hlavně pokud mezi sebou máte nějaké nevyřešené záležitosti a tajemství....


Manželé Franny a Jim Postsovi jedou na Mallorce, berou sebou dceru Sylvii a syna Bobbyho s přítelkyní Carmen, k tomu se k nim ještě přidají přátelé Charles a Lawrence. Všichni doufají, že si ty dva týdny dovolené užijí a odpočinou si. Jenže všichni celý rok žijí ve stereotypním sevření, takže spolu vůbec nejsou a najednou mají až příliš volného času. Navíc si každý s  sebou přivezl své vlastní problémy, i když doufali, že zůstanou doma. Jak taková dovolená může dopadnout?
Cizí rodiny byly tajemné jako mimozemšťanské rasy, plné tajemných šifer a tradovaných příběhů.
(str. 60)
Franny si vždy myslela, že má s Jimem dobré a dlouhé manželství, ve kterém jsou oba šťastni. Tedy jen do chvíle, že se provalilo u Jima v práci, že měl pletky s o dost mladší stážistkou. Dovolená pro Franny znamenala, že má ještě naději si to s manželem nějak vyřešit.

Jejich dcera Sylvia je po maturitě a má nastoupit na vysokou, jenže se s ní zrovna rozešel přítel a ona doufá, že na dovolená potká sexy mladíka, který by ji nejen naučil španělštinu, ale také se s ní vyspal. Prostě si chce užívat.

Bobby jede na Mallorku se svou starší přítelkyní Carmen, oba vypadají velmi šťastně a vyrovnaně. Ovšem zdání může velice klamat.

Charles je dlouholetý kamarád Franny a vždycky tu pro ni bude. Což může občas vést k potížím. Na dovolenou přijel se svým manželem Lawrencem, se kterým se pokoušejí o adopci dítěte. Takže i oni mají svá tajemství.
Čekat na dítě bylo jako čekat na infarkt – v určitou chvíli to člověk prostě vzdá a zařídí se jinak, aniž by věděl, jestli to nakonec přece jen nepřijde.
(str. 142)
Všechny vztahy jsou komplikované a spousta z postav se prostě naučila tvářit se spokojeně a šťastně, přestože je něco trápí. Jenže přetvařovat se během všedních dnů, kdy se s tím druhým skoro nevidíte je mnohem snadnější, než na dovolené, kde spolu trávíte celé dny lenošením. To může vést jedině k problémům. Jistě nikoho nepřekvapí, že na trable a nedorozumění nemusíme dlouho čekat.

Kniha plyne zpočátku pomaleji, aby čtenář mohl lépe pochopit všechny postavy a porozuměl jim. Pak se však rozjede děj plný občas až groteskních situací, které pobaví a zpříjemní četbu. Zároveň tu jsou problémy, které může prožít kdokoliv, a tak je celá kniha velmi zajímavým počtením skoro jako ze života.

Dovolenkáři jsou ideální kniha na letní dovolenou, užijete nejen zábavné odpočinkové čtení, ale taky krásy Mallorky – nádherné počasí, příroda okolo horské vily a písečné pláže. Nebo při nich zavzpomínejte na léto. Domnívám se, že v ději si každý najde něco svého. Prostě příjemná oddychovka, od které nesmíte očekávat příliš.

Hodnocení: 75%

Recenze napsaná pro Knihcentrum Revue.

Název: Dovolenkáři (orig. The Vacationers, 2014)
Autor: Emma Straub
Překlad: Emma Stašová
Vazba: pevná
Počet stran: 304
Vydal: Grada, 2015

Komentáře