Pád noci – Alexander Stainforth

Zajímavá paranormální romance, která se zpočátku tváří jako každá jiná, ale postupně překvapuje originálním dějem, aby dokázala, že detektivní zápletka může být stejně důležitá jako láska. Konečně autor, který se k tomuto žánru postavil originálním způsobem, a tak vzniklo oddychové počtení plné záhad a tajemna…


Rachel jako patnáctiletá přežila únos sériovým vrahem Masonem Davisem jen díky tajemnému zachránci, který ho zabil a zmizel.
Nyní po třinácti letech Rachel pracuje jako novinářka v bezvýznamném plátku v kulturní rubrice a ze své minulosti se nikdy úplně nevzpamatovala. Stále mívá noční můry a nikdy nedokázala mít s mužem trvalý vztah, co kdyby se z něho vyklubal vrah. Naštěstí je tu pro Rachel její kamarád Charlie Parker, který se jí snaží pomoct. Rachel napadlo, že by se mu mohla konečně otevřít. Vše se ovšem změní v okamžiku, kdy najde před dveřmi dárek – krabici s dívčí hlavou…

Je možné, aby Mason Davis žil a vrátil se pro svou oběť, která jako jediná přežila? Nebo jde pouze o napodobitele? A proč agentka FBI podezřívá Charlieho a další lidi z jejího okolí? Kdo tady s kým hraje nebezpečnou hru na kočku a myš?

Přiznám se, že ke knize jsem přistupovala jen jako k další nadpřirozené romanci, která se příjemně čte, ale nic víc jsem od ní neočekávala. On už ten samotný motiv tajemného zachránce, který se pohybuje rychleji než je obvyklé a ve tmě se zjevuje spíše jako přízrak než člověk, byl v tomto žánru použit již několikrát. Proto jsem byla překvapena, že autor použil originali a vykašlal se na záhadné vlkodlaky (což bylo první, co mě napadlo) a vytvořil záhadu, která Rachel ani čtenáři nedá spát.

Rachel není žádná hloupoučká hrdinka, která jen fňuká, že neví co dělat, nebo koho si vybrat. Ano, Rachel je psychicky poznamenaná, protože se nikdy nepřenesla přes strašlivé zážitky, kdy byla unesena, vězněna a poté málem zavražděna sériovým vrahem. Zanechalo to v ní příliš hluboký šrám na duši a ona nedokáže nikomu důvěřovat. A když už se domnívá, že by možná mohla jít dál, tak se minulost vrátí a s ní i její dávný „přítel“.

Jako zápletka je v knize použit sériový vrah, který je opravdu děsivý už samou podstatou své existence. Nejde tu o žádný psychologický rozbor jeho činů nebo mysli, přesto ve vzduchu visí nejistota z toho, kdo je ten vrah a o co mu jde. A až v závěru zjistíte, kdo doopravdy je, tak se vám bude jistě zdát až ďábelský.

U reakce agentky FBI jsem se docela nasmála. Ona přece nemůže uvěřit tomu, co spatřila na vlastní oči – vrah nemůže být nějaký přízrak či co. A tak si vyšetřuje svůj případ dál, kde se honí za „skutečným“ vrahem.
„Všechno má logické vysvětlení.“
„Když si to myslíte… Ale čím déle se v tom budete snažit tu vaši logiku najít, tím víc mrtvých bude přibývat.“
(str. 120)
Rachel pochopí, že jen ona chce doopravdy zjistit pravdu o tom, co se kolem ní děje. A proto se musí odhodlat k odvážnému kroku, který jí ovšem pravděpodobně bude stát život.
Přízrak s rudýma očima, tak Rachel popisuje svého zachránce. Nikomu o něm ovšem neřekla, jelikož by jí určitě považovali za blázna. On tam přece byl a zastavil Masona Davise. Nebo se jí to celé jen zdálo? Je tajemný zachránce člověk nebo něco jiného? A proč Rachel zachránil? Co je pravda a co klam?

Děj pěkně odsýpá a postupně se odkrývá děsivá pravda o tom, co se kolem nás děje, ale nikdo to nevidí, nebo nechce vidět…
Závěr je až hororový a záleží pouze na odvaze a obětování se, aby bylo zlo poraženo. Je Rachel ochotna to všechno podstoupit, aby nakonec všechno ztratila? Anebo bude opět zachráněna?

Pád noci je originální nadpřirozená detektivka s příměsí romance, což z ní dělá skvělé počtení a nevšední zážitek. Příjemná oddychovka, která zaujme a čtenář si ji vychutná.

Hodnocení: 80%

Název: Pád noci
Autor: Alexander Stainforth
Počet stran: 200
Vydal: ČAS, 2015 (1. vydání)

Komentáře

  1. Knihu mám doma a už jsem ji i četla a taky se mi opravdu moc líbila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha má zaujímavú obálku a obsahovo vyzerá tiež dobre, ďakujem za tip. Pekná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.