Můj první knižní veletrh - Svět knihy 2015

Loni jsem uvažovala, že pojedu, ale nakonec z toho sešlo, takže letos bylo jasné, že se konečně odhodlám a vytáhnu paty z domova. :-) Problémem zůstává má posedlost knihami, já se prostě nedokážu ovládat, jakmile se ocitnu v knihkupectví a mezi regály s knihami, tak odtamtud musím něco odnést. Ach, jo! Potřebuji někoho, kdo by mě uvázal na vodítko někde u vchodu a já bych mohla jen slintat a rozplývat se nad knihami, ale za žádných okolností mě nikdy nepouštět mezi knihy. Jenže jsem jela sama a ono se prostě nedalo odolat. Fňuk! Házím psí oči. A tak jsem si z veletrhu odvezla haldu knih!


Rozhodla jsem vyjet brzy, takže jsem vstávala v 4:30, abych stihla nechat proběhnout Toddíka (fretka), protože bude celý den zavřený v kleci. I Whitee (kocour) koukal podezřívavě, jak to, že vstávám v sobotu takhle brzy. Po pátý hodině ráno jsem vyrazila na vlak a v 6:06 jsem si to už frčela v rychlíku směr Praha. Tedy, ne že by ten rychlík jel nějak rychle. :-) K tomu byl dost narvaný a nedalo se tam dýchat. Vážně úžasná cesta. Ve vlaku mi dělala společnost fantasy kniha Vílí kruhy od Terezy Matouškové.

Na Hlavní nádraží jsem dorazila v 8:50 a měla ještě chvíli čas. Tak jsem zaběhla do knihkupectví na nádraží a koupila si tam ve výprodeji Bezpečný přístav od Nicholas Sparks. Od tohoto autora jsem ještě nic nečetla, tak to chci napravit a navíc, tak obálka s tím kolem se mi moc líbí. Pak jsem ještě kupovala jízdenky, což jsem úspěšně vykoumala. Víte, já nikdy nejela sama pražskou MHD a naposled jsem v ní seděla někdy před osmi lety, takže jsem byla značně nervózní, jak to dopadne. Nevýhoda metra je, že se musíte rozhodnout, na kterou stranu máte jet, a já samozřejmě stála na opačném nástupišti. Naštěstí v sobotu jezdí metro po větších intervalech, takže jsem to stačila oběhnout a nacpat se do metra. Velký zážitek! Tlačenice a strkání. Ale jela jsem jen tři stanice a vystupovala, dalo se to vydržet. Tramvaj jela vcelku hned, jen byla taktéž narvaná a nějaká kodrcavá. Ovšem jela jsem v ní jen jednu zastávku, takže další zajímavý zážitek. :-)


Přibližně v 9:45 jsem si koupila vstupenku a podle mapky vyrazila hledat stánky, které jsem měla v plánu obhlídnout. V pravém křídle jsem toho měla méně, jen BB/art, Leda, Albatros media, Česká televize, fantasy stánky – Pevnost a XB-1, v pravém Hejkal, Host, Paseka, Knižní klub, Dobrovský, Omega, Metafora, Jota, Moba a antikvariát. Ale jelikož jsem měla spoustu času, tak jsem si veletrh prošla stánek od stánku. Velká rozmanitost a příjemní lidé, oproti mně, jelikož jsem s těžknoucí taškami přes rameno nějak ztrácela úsměv na tváři. :-D

Kolem poledne jsem začala potkávat některé blogerky, výhodou je, že většinou chodí po skupinkách minimálně dvou děvčat, takže se dají snadno poznat. Snad se nikdo neurazí, nemyslím to nijak zle, ale je to zajímavé poznávací znamení. :-) Jen jsem se žádnou neodhodlala oslovit, já ještě na žádném setkání nikdy nebyla, takže mě žádná ani nezná a pochybuju, že by se někdo chtěl se mnou zdržovat.

Mohli jste mě poznat podle dvou tašek mé výroby - maxi TARDIS taška a malá s blogovou výšivkou...



A co jsem si pořídila?

Host má tak úžasné knihy, že bych je chtěla koupit všechny, ale nakonec jsem vybrala novou dětskou knihu Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa od Marcin Mortka a dubnové číslo časopisu Host. Tenhle literární časopis si kupuji teprve od ledna letošního roku, ale je naprosto úžasný. Vždy se v něm dozvím něco nového a navíc si skvěle počtu.

U Dobrovského měli mimo jiné sérii Úžasná Zeměplocha, tak jsem si koupila Otec prasátek a novou knihu Pod parou od Terry Pratchett. Tohoto velikána je opravdu škoda, jistě mohl napsat ještě mnoho zajímavých knih.


V Albatros media jsem konečně objevila 101 mandal pro krásný den, jen mě udivil formát A4, nečekala jsem, že to bude tak velké. Duhový cirkus od Petry Neomillnerové, vím, že je to pro děti, ale Amélie se mi od ní líbila, tak chci zkusit i tuto knihu. Frankenstein od Mary Wollstonecraft Shelley, která byla ve slevě. A Princ od Sylvain Reynard. Jeho Gabrielova trilogie se mi líbila, tak jsem rozhodla číst i další jeho knihy. Oddychové počtení.

V antikvariátu to bylo na vlastně nebezpečí, protože tam byla obrovská tlačenice, že se nedalo nikam procházet a prohlížet si knihy byl nadlidský výkon. Nakonec jsem se ovšem probojovala k policím a objevila Divadelní román, novely a povídky od ruského autora Michail Bulgakov (jeho Psí srdce je jedna má nejoblíbenější kniha) a Svět podle Garpa od John Irving – knihu jsem četla už docela dávno a nedávno jsem se o ní bavila s Narciskou, takže si jí chci opět přečíst.


Metafora tam mělo hodně zajímavých titulů, ale já tam šla pro Mrs. Poe od Lynn Cullen, u delší dobu si ji chci koupit, takže jsem šla na jistotu. A ve slevě tam měli Prokletí ohně od Martiny Wolfové, na kterou jsem četla zajímavé názory, takže proč si ji nepřečíst. :-)

Ke stánku Paseky jsem šla pro novinku Literární spolek Laury Sněžné od Pasi Ilmari Jääskeläinen, na kterou se moc těším. No, i kdyby se to nakonec nedalo číst, tak to má úžasnou obálku. ;-) A k tomu jsem přidala Dobrodružství milovníka knih od Charlie Lovett, kterého jsem si všimla u Narcisky.

Hejkal je moc pěkné nakladatelství, které vydává převážně překladovou literaturu od finských autorů. Prostopášný modlitební mlýnek od Arto Paasilinna mohu jedině doporučit, skvěle zábavná kniha. Živý na vlastním pohřbu je zatím poslední kniha tohoto finského autora, ale na podzim má vyjít další. Už se těším.

Omega vydává zajímavé tituly a jejich obálky jsou většinou velmi vydařené, takže jsem sáhla po Dvacet tisíc mil pod mořem od Jules Verne. Chci si knihy od tohoto autora trochu připomenout,  několik jsem jich četla už před lety a má děravá paměť si je příliš nevybavuje, takže potřebuje trochu osvěžit.


Petra Neomillnerová tentokrát hravě převládala. U fantasy stánku Pevnosti jsem si pořídila druhý a třetí díl upíří série Tina salo – Doušek věčnosti a Past na medvěda, k tomu jsem přidala samostatný román Dítě skály. Tuhle českou autorku mám moc ráda, píše zajímavě, čtivě, vtipně a přitom si vždy užiju napětí, akci a trochu té erotiky. :-)

Vedle stál stánek XB-1, kde jsem koupila opět od Petry Neomillnerové druhý díl fantasy série Hon na lišku – Písně čarodějky a povídky s Moirou a Desmondem Rudovlasá – cesta čarodějky. Ve slevě měli i knížečku Magický zvěrokruh. A taky jsem se odhodlala zkusit opěvovanou sérii Kladivo na čaroděje – Magie pro každého a Město mrtvých. Zatím jen dva díly, uvidím, jak se mi budou líbit.
Prodavači milí, hlavně Polgara, která mi doslova „vnutila“ ten Magický zvěrokruh, tedy jen mi na něho upozornila. :-)


Takže jsem si celkově koupila 26 titulů, když k tomu přidám Skočný přístav z knihkupectví na hlavním nádraží, časopis Host a pracovní sešit 101 mandal pro krásný den. :-D 


Knihy na jedné hromadě... :-)


A samozřejmě nějaké pohlednice a záložky.


Na Světu knihy jsem se měla potkat s Narciskou, ale přijela až po druhé hodině a to jsem už šla na vlak. Byla jsem neskutečně uťapkaná a kdo má vláčet všechny ty knihy. Rameno mi už dávno upadlo a celkové vyčerpání se také ozývalo, takže jsme se jen pozdravily a já jela domů.
Cesta zpátky na nádraží proběhla už beze zmatku, jen tramvaj a hlavně metro bylo narváno, že se ani nedalo nikde stát. Hrůza. A rychlík jel zase nějak pomalu. Do Klatov jsem přijela v 17:50 a než jsem se doplahočila domů, tak bylo skoro sedm hodin.

Byl to úžasný den, jen vyčerpávající. Příští rok jedu znovu a vážně nic nebudu kupovat. :-D Ha, ha, ha…

Komentáře

  1. Já jsem tě viděla, každopádně jsem se neodhodlala oslovit :D
    Jinak mé ruce umíraly i se sedmi knihami, a spousty reklamními předměty, takže táhnout domů tvou hromadu tak asi potřebuju vlastní vlak (nebo nejlépe osobního sluhu :D)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mě klidně mohla oslovit, já se sice tvářím nevrle, ale během hovoru jsem milá a přátelská. ;-)
      Večer jsem byla úplně mrtvá, ještě nyní bolí rameno. :-)

      Vymazat
  2. To je opravdu úctyhodný nákup :) Děkuji za zájem o Prokletí ohně, snad se bude líbit :) M.W.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po Prokletí ohně pokukuji už delší dobu, tak jsem na ni dosti zvědavá. :-)

      Vymazat
  3. Skvělý článek :) Já jsem se na svět knihy nedostala, tak snad příště. Bezpečný přístav momentálně čtu a máš se na co těšit je to opravdu skvělá kniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já romance moc nečtu, tak jsem zvědavá, jak se to bude číst. :-D

      Vymazat
  4. No páni, jak jsi to dokázala odtáhnout? :D To bych nedala ani náhodou. A opravdu nechápu, jak tolik knih vždycky stíháš přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to fuška, hlavně to pak táhnout přes celé Klatovy. :-D Jinak, já už tolik zase nečtu, jenm tak 6 knih za měsíc.

      Vymazat
  5. Jsem moc ráda, že se našel někdo, kdo měl ještě víc knih než já. :D Ale myslím, že mně by vodítko nepomohlo, nejspíš bych ho urvala. :D Já jsem moc blogerek nepotkala, ale možná jsem je jen nepoznala, protože neměly cedulky :D Ale tebe bych ráda poznala. Máme podobný vkus na knihy.
    A k Hejkalovi jsem se letos nedostala :-( A přitom je to vždycky první stánek, kam mířím. Možná to bylo tím, že jsem byla zvyklá si domu odvézt nejnovějšího Paasilinnu. Ale díky za informaci, že by měl vyjít na podzim. Aspoň se mám na co těšit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdybys měla zájem, tak se klidně můžeme někdy domluvit se a sejít, trochu si popovídat o knihách... Osobnímu setkání se nebráním.

      Vymazat
  6. Ty jo, jak si to zvládla odnést??? Já byla v pátek, 7 knih, a i tak jsem padala tíhou a hlavně tím vzduchem tam, fujky. Limit peněz jsem měla taky omezen, ale když oni brali karty.... Bohužel knihy pro které jsem hlavně šla, tam opět vůbec neměli. Tak neva, i tak to bylo fajn... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak? Horko těžko a doslova s vypětím všech sil. :-) Při cestě po Klatovech jsem se proklínala, proč nemůžu být normální. :-)

      Vymazat
  7. Já měla limit pět tisíc, který jsem nevyčerpala, ale už jsem prostě neměla kam dát další knihy a ani sílu tu táhnout. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. To jsi měla opravdu pěkný den. Škoda, že jsme se nepozdravili. Ale tichá závist nad Pratchetem a Prokletím ohně - toho jsem si v tom spěchu a různém protlačování se mezi uličkami nevšimla. Hned bych si to koupila.
    Byla jsem tam až do šesti, od rána, takže unavená jsem byla ještě v neděli, ale jinak se těším na příští rok, třeba se tam setkáme :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.