Knihy, co mě zaujaly #2 - Host

Další výběr knih, které mě zaujaly, tentokrát z nakladatelství Host. Jde o novinky i několik připravovaných knih...

Babička pozdravuje a omlouvá se - Fredrik Backman
Host, červen 2015
Anotace:
Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá.
Elsa je jiná než ostatní. Nemá jiné kamarády než babičku, ale jí to nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.
Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se musí Elsa vydat úplně sama. Má totiž doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že se babička omlouvá a pozdravuje. Netuší, že v rukou drží klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v říši fantazie odehrálo.

- Obálka vypadá velmi lákavě a anotace je také slibná. Zní to zajímavě a jako napínavý příběh na pomezí reality a fantazijního světa pohádek, tak jsem hodně zvědavá, co se z toho vyklube.
- Kniha vychází až v červnu, tak snad předtím stihnu přečíst předchozí autorovu knihu Muž jménem Ove.


Ostrov Lhářů - E. Lockhart
Host, 2015
Anotace:
Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —, jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.

- Všichni o téhle knize pořád jen mluví, ale u žádné recenze si nemůžete být jisti, zda dotyčný mluví pravdu nebo lže. Vzbudilo to mou zvědavost, a tak si chci knihu zkusit přečíst. Jen mohu doufat, že z toho nakonec nebude jen další přiblblá romance pro mládež… 
- Navíc ta obálka je vážně děsná!



Stůj při mně - Daniela Sacerdoti
Host, 2014
Anotace:
Život Eilidh Lawsonové se právě obrátil vzhůru nohama. Rozpadlo se jí manželství a přišla o dítě, po kterém dlouho toužila. Je duševně i fyzicky vyčerpaná a neví, co si počít. Jako by ji však něco zvláštního nutilo vrátit se do Glen Avich, malého městečka na Skotské vysočině, kde její rodina žije po generace.
Potkává tam svého nejlepšího přítele z dětství Jamieho McAnenu, který sám vychovává dceru. Po odchodu své ženy se Jamie smířil se životem bez partnerky, uzavřel se do sebe a zasvětil život malé Maisie. Nikdo netuší, že to byla jeho matka Elizabeth, kdo přivolal Eilidh zpátky do Glen Avich. Přestože je Elizabeth už tři roky po smrti, nedokázala ztraceného a osamělého syna opustit. Teď se snaží nenápadně napomoci tomu, aby se Jamie s Eilidh znovu sblížili. Ti se však bojí dalšího zklamání a Elizabetin vliv má své hranice.

- Kniha vypadá více než zajímavě a dává tušit, že nepůjde o nejlehčí čtení, protože ztráta nejbližšího dokáže člověka ranit hodně hluboko a vyvolat přízraky minulosti, jenž měla být dávno zapomenuta. Určitě se do ní chci pustit.


Žena z horního patra - Claire Messud
Host, 2015
Anotace:
Nora Eldridgeová, sedmatřicetiletá učitelka na základní škole v Bostonu, se už dávno vzdala svého snu být úspěšnou umělkyní, matkou a milenkou. Místo toho se z ní stala „žena z horního patra“, spolehlivá kamarádka a sousedka, která je pro každého vždycky až na druhém místě. Jednoho dne se jí do života připlete okouzlující kosmopolitní rodina Šahídových — její nový žák Reza, dítě jako z pohádky, a jeho rodiče: Skandar, světácký libanonský profesor, který přijel přednášet na místní univerzitu, a Sirena, šarmantní italská umělkyně. Když se Reza stane obětí šikany, je Nora zatažena do složitého světa jeho rodiny. Postupně se do všech tří zamiluje, do každého zvlášť a jiným způsobem. Náhlý příslib přátelství, lásky a umělecké tvorby boří veškeré její hranice a Nora v sobě objevuje nebývalý hlad — touhu žít tak silnou, že je v sázce celé její smýšlení a chápání sebe samé.

- Román, který zaujme obálkou i anotací a láká k přečtení. Různé světy, umění a intimní pocity, které cítíte ke svému okolí... to opravdu naláká.


Kéž je nám odpuštěno - A. M. Homes
Host, 2015
Anotace:
Harold Silver tráví život pozorováním svého mladšího, ale vyššího, protřelejšího a úspěšnějšího bratra George, výstředního televizního producenta, který má sympatickou manželku, dvě děti a vilu na předměstí New Yorku. Harry, historik a expert na prezidenta Nixona, však také zná Georgeovu násilnickou povahu. A chvíle, kdy se George přestane ovládat, má za následek čin tak násilný, že oběma bratrům převrátí život naruby. Bezdětný Harry se naráz ocitá v roli náhradního rodiče i opatrovníka. Pomoc hledá v houštinách online sexu, svépomocných skupinách i akademickém prostředí. To vše sledujeme autorčiným pohledem, třeskutě satirickým a soucitným zároveň. Po roce je Harry někým úplně jiným — ale kým?

- Otázka identity a naleznutí svého skutečného já, nebo žití předurčeného života a být takový, jakého vás všichni chtějí? Toť otázka do nepohody a asi hlavní náplň této zajímavé knihy, jen ta obálka je taková nijaká.


Pod sněhem - Petra Soukupová
Host, 2015
Anotace:
Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a ipadem, Kristýna s kocovinou. V plném autě se však spolu s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětství, nenaplněné sny a frustrace, a atmosféra tak už po několika kilometrech jízdy houstne. A to ještě žádná ze sester netuší, že další nepříjemnosti je čekají v domě rodičů.

- Posadit tři ženské do auta a poslat je na cestu, to není dobrý nápad, protože se určitě něco přihodí. Životní osudy a rodinná tajemství mají totiž tendenci se v nesprávný čas projevovat, a to z knihy jistě udělá čtivé počtení.
- O knize se hodně mluvila v rámci akce Velký čtvtek, tak vlezla do podvědomí lidí, proto ji také chci zkusit a snad se mi bude líbit.



Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa - Marcin Mortka
Host, květen 2015
Anotace:
V kouzelném Šeptajícím lese bydlí viking jménem Tappi. Není to žádný hrubián, jak byste si mohli myslet. To nejhorší, čeho se od něj můžete dočkat, je hrozivé kručení jeho obrovského břicha, když má hlad. Sympatický obr je dobrák od kosti.
S Tappim je snadné se spřátelit. Ve svém srdci má místo pro mnoho kamarádů, třeba sobíka Chichotka, havrana Kecala, lovce Hasteho či kováře Sigurda a vůbec pro celý kouzelný les se všemi skřítky, elfy a dubem Starodějem. Srdce má totiž Tappi stejně tak velké jako panděro.
Ale pozor, pokud někdo Tappiho kamarádům ublíží, jeho mírumilovnost je rázem ta tam. Jako když zlý jarl Surkol uvrhne kováře Sigurda do vězení v zámku na Bludném ostrově v Posledním moři.

- První díl pohádkové fantasy série pro děti od šesti let o vikingovi Tappim a jeho kamarádech, se kterými zažije mnohá dobrodružství. Tak na tuhle knihu se vážně těším. Mám hrozně ráda podobné příběhy, tak snad se mi bude líbit i tato kniha. Asi se někde uvnitř mě skrývá dítě, protože čas od času ráda sáhnu po pohádce. :-)
- Nemůžu si pomoct, ale trochu mi to připomíná Škyťáka z filmu Jak vycvičit draka, jen je hlavní postava trochu starší a vyměnila draka za soba. Tak trochu čekám, až se ukáže Santa a bude to úplé... :-D


Ženy a knihy: Vášeň s následky - Stefan Bollmann
Host, květen 2015
Anotace:
Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživou čtenářkou a jednou z jejích nejoblíbenějších knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky, a vynalezl tak předčítání poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?
Tyto a ještě mnohé další příhody ožívají v zábavně napsaném panoramatu, které nás provede od časů Klopstocka až do současnosti a popíše i současný fenomén fanfiction nebo Padesáti odstínů šedi. Čtení může proměnit žití i milování. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, a díky níž muži pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!

- Tahle kniha vypadá více než zajímavě. :-) Jako čtenářka, která miluje knihy, jsem na ni hodně zvědavá. Bude se mi líbit? Uvidíme...

Komentáře

  1. Joo, Host je prostě super. Na několik z nich se taky chystám. Hlavně ta první, na to se nehorázně těším.

    OdpovědětVymazat
  2. Pod sněhem, Babička pozdravuje a omlouvá se a Ostrov lhářů bych si ráda koupila a přečetla. Jsem na tyto knihy hodně zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.