Recenze: Doctor Who: Dalecká generace – Nicholas Briggs

Dalekové jsou prý mírumilovní a ochránci lidí, to zní vážně jako špatný vtip. Naštěstí je tu Doctor se svou časoprostorovou lodí, která má podobu modré policejní budky, aby opět zasáhl a zachránil vesmír před zničením. Povede se mu to, nebo tentokrát Dalekové zvítězí?


Doctor si spokojeně cestuje sám jen se svou TARDIS, když zachytí nouzové volání, a to by nebyl Doctor, aby se do toho nezačal míchat. Jenže přiletí pozdě, manželský pár vědců je mrtvý a nyní se musí postarat o tři děti – Sabel, Jenibeth a Ollus. Jen je vezme domů na jejich planetu a zase zmízí... To si myslel, ale jen do okamžiku, kdy se dozví, že existují tzv. Světy na výsluní, které jsou doslova ráje pro lidské obyvatele. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem tyto světy nevytvořili a nespravovali Dalekové...
A tak Doctor musí odhalit další dalecký šílený plán, jelikož se mu nikterak nechce uvěřit, že by z této rasy byly lidumilové. Doctor se stává rebelem, který společně s dětmi a jednou novinářkou odkrývají tajemství okolo prastarého zařízení nazývaného Kolébka bohů...
…...

Druhý příběh vesmírného cestovatele časem a prostorem Doctorem, který u nás vychází, jistě potěší všechny příznivce seriálu Doctor Who. Na rozdíl od prvního ani nemusíte příliš znát seriál, protože autor tentokrát vynechal odkazy na Doctorovu minulost. Dokonce i Clara někam zmizela, takže se ani nedá pořádně určit časové zařazení vůči seriálu. Je to trochu podivné, kdyby tu byla o Claře alespoň maličká zmínka, třeba že ji Doctor někde vysadil nebo zůstala na Zemi. Má to však i světlé stránky, jelikož každý Claru nemusí, tak ti možná ocení její zmizení.
Ale trocha znalostí okolo seriálu je ku prospěchu, protože jinak nejspíš nepochopíte Doctorovo počínání okolo Daleků. V knize se totiž bere jako samozřejmost, že víte proč je Doctor tolik nenávidí a nikde to není vysvětleno.

Hlavní záhadou knihy je dalecké podivné chování, protože ani čtenář jim nevěří jejich dobrotu a lásku ke všemu živému. Vlastně se často přistihnete, že napjatě čekáte, až se konečně ozve dalecké oblíbené: „Vyhladit!“
Co mají Dalekové v plánu? A jakou roli v něm hraje Doctor? Nebo se k tomu přimotal úplnou náhodou? Co chystá dalecký Správce času? Jaká tajemství ukrývá Kolébka bohů? K čemu má sloužit? A proč manželský pár vědců, kteří Kolébku bohů zkoumali, musel zemřít?
„Jak jste se dostal na palubu a co tady dělá ta velká modrá krabice?“ zeptala se Sabel a kývla směrem k TARDIS.
„To je ten způsob, jak jsem se sem dostal,“ usmál se Doktor. „Je to TARDIS.“
Sabel si TARDIS chvíli prohlížela. Očividně mu nevěřila.
„Opravdu,“ řekl Doktor trochu ublíženě.
(str. 52)
TARDIS, neboli loď na cestování časem i prostorem, která se zasekla v podobě modré policejní budky, tentokrát ani příliš nezlobí a přenáší se víceméně tam, kam má. Tedy až na několik výjimek, za které ovšem tahle Doctorova „holka“ nemůže. A díkybohu, oproti předchozí knize zmizelo vykreslování zvuků vycházejících z TARDIS během cestování z místa na místo.

Doctor tentokrát v příběhu nevystupuje jako velký zachránce, který neustále někomu pomáhá, ale spíše jako rebel a povstalec, jenž pořád opakuje je Dalekové jsou zlý a kupodivu mu nikdo nevěří. Dokonce i Doctor je v tomto případě zaslepený, a to nenávistí k této rase, s kterou se již mnohokrát střetl, a vždy když už se domníval, že jsou poraženi a vyhlazeni, za čas se zase nějaký objevil, aby rozpoutal další peklo. Dalekové mu toho už v minulosti vzali příliš, takže je prostě nemůže nechat, aby si spokojeně řídili Světy na výsluní. To ne, musí je zastavit a to za každou cenu. Takže občas vážně připomíná šílence, který na všechny strany křičí, že Dalekové všechny zabijou...
Přiznám se, že Jedenáctého Doctora zase tolik nemusím, mnohem raději mám „Desítku“, takže tenhle mi občas leze na nervy.
„Dalekové pořád dostávají nějaké suprové zbraně a vyhrožují, že budou vyhazovat věci do vzduchu nebo kdesi cosi. Přijdu na způsob, jak je porazit. To je moje práce. Není zbytí. Vždycky je porazím…, skoro vždycky.“
(str. 245)
Tato kniha ukazuje mnohem lidštějšího Doctora, protože je oslaben nenávistí vůči Dalekům a najednou musí přijmout skutečnost, že se může i mýlit, což ovšem může vést i ke ztrátám na životech. Není perfektní a otázkou zůstává, zda nakonec dokáže vesmír před Daleky zachránit, nebo bude sám vyhlazen... Anebo se svět možná zachrání sám, když Doctor nemůže... Závěr přináší až nečekané rozuzlení, které možná mnohé překvapí.

Kniha se čte velmi snadno a fanoušci seriálu si ji určitě oblíbí. Nechybí „Doctorský“ humor, akce, zajímavé okamžiky i napětí, ale hlavním tahounem knihy je prostě Doctor, bez toho by to nešlo.

Doctor Who: Dalecká generace je sci-fi doplněk seriálu Doctor Who a tak se to musí brát. Nemůžete od knihy čekat příliš, jelikož tady jde o odpočinkovou četbu, u které se pobavíte a budete fandit Doctorovi, aby mu už konečně někdo uvěřil a on se konečně mohl postavit Dalekům.

Hodnocení: 80 %

Velice děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

http://www.knihcentrum.cz/doctor-who-dalecka-generace/d-154450/

Název: Doctor Who: Dalecká generace (orig. Doctor Who: The Dalek Generation, 2013)
Autor: Nicholas Briggs
Překlad: Tomáš Oakland
Vazba: pevná
Počet stran: 264
Vydal: Jota, 2015 – 1. vydání
Doporučená cena: 278  

Komentáře