Knihy, co mě zaujaly #1

Po delší době jsem zase dala dohromady některé knihy, které mě zaujaly a hodlám si je přečíst. Tyto seznamy zajímavého čtiva bych do budoucna chtěla tady ukazovat jednou až dvakrát do měsíce. Může jít o novinky a také o starší knihy, prostě když mě kniha zaujme, tak ji tady uvidíte. :-)

Etta a Otto a Russell a James - Emma Hooper
Jota, 2015
Anotace:
Ettě je 82 let a celý život strávila na farmě uprostřed kanadské prérie. Vidět oceán je její největší přání. A tak jednoho rána vstane ještě časněji než obvykle, vezme si pušku, čokoládu a na nohy své nejpevnější boty a vydá se na východ. K oceánu to má přes 3000 kilometrů daleko. Její manžel Otto na ni trpělivě čeká doma, vaří podle Tetiných kartiček s recepty a vzpomíná. A soused Russell vzpomíná také, ale jeho vzpomínky jsou jiné - stále Ettu miluje stejně, jako ji milovat před 50 lety, předtím, než se provdala za Ottu.
Silný a poetický příběh, ve kterém se hranice mezi vzpomínkami, iluzemi a realitou pomalu smazávají.

- Zaujala mě díky své obálce a po přečtení anotace to vypadá jako velice krásnou knihu.Už se na ni moc těším a určitě se do ní pustím co nejdříve.



Lizucha - Lenka Juráčková
Jota, 2015
Anotace:
Devadesátiletá Lída trpící Alzheimerovou chorobou tráví stále stejné dny v domově důchodců, sama sobě anonymním člověkem. Zapomněla na všechno a na všechny, uzavřela se. Ve snech se jí však vracejí vzpomínky na dětství u Azovského moře, na totální nasazení v Německu, na muže, který ji z Reichu odvedl do Československa.
Když už to vypadá, že koloběh Lídina současného života nemůže rozsvítit nic hezkého, a hlavně nikdo blízký, objeví se u ní patnáctiletá Eva s kamarádkou Káťou a tajemným herbářem nalezeným v opuštěném domě. Dívkám se podaří nejen přiblížit se k osamělé, zahořklé dámě, ale také objevit její dávnou přítelkyni Valju, s níž se v době nuceného nasazení vzájemně podporovaly, a obě kdysi nasměrovala láska do stejného moravského města.
Lída s Valjou však nejsou jediné, kdo v křehkém příběhu nalézají, co jim chybělo.

- Další dobře vypadající kniha, která láká svou anotací k přečtení, a je od české autorky, tak jsem hodně zvědavá, jak se mi bude líbit.

Rozlet Gemmy Hardyové - Margot Livesey
PLUS, 2014
Anotace:
Rozlet Gemmy Hardyové je novodobou paralelou příběhu Jany Eyrové. Zprvu se může zdát, že si Jana pouze oblékla moderní šaty a přesunula se v čase do 60. let 20. století, ale román od Margot Livesayové není jen prostým převyprávěním jednoho z nejoblíbenějších příběhů anglické literatury, přináší zcela svébytný výraz a jazyk a mistrně propracovanou zápletku. Gemma jako by kráčela ve stopách své viktoriánské blíženkyně, přitom je naprostou osobitou, vnitřně nezávislou bytostí.
Gemma Hardyová po smrti rodičů vyrůstá v rodině svého strýčka ve Skotsku. Narodila se na Islandu, kde se každý den dívala na moře, ale nic z toho si nepamatuje, dokonce ani své islandské jméno. Strýček ji pojmenoval podle vzácné mušle gemma gemma s tvrdou skořápkou, naučil ji anglicky a opatroval ji jako vlastní dceru. Jenže poté co se pod ním při bruslení probořil led, ocitla se malá Gemma ve spárech nepříliš milující tety a zlomyslných sestřenic a bratrance. Jedinou radost jí přináší příběhy z Orknejí, které jí vypráví pomocnice v domácnosti, pozorování ptáků a vidina stipendia na internátní škole v Claypoolu... Když je získá, má o krok blíž k vysněnému studiu na univerzitě. Sen se však rozplyne, když těsně před tím, než může složit maturitní zkoušku, claypoolská škola zkrachuje a ona si musí rychle hledat práci, aby se vůbec uživila. A kam jinam ji život zavede než na Orkneje, kde ji čekají osudová setkání...

- Na knihu jsem narazila díky recenzi Veroniky z blogu Knižní přátelství, která mě velice navnadila, takže si knihu chci určitě přečíst. 
- Jane Eyre jsem kdysi četla, tak si potřebuji trochu osvěžit paměť, než se pustím do téhle knihy.

Škvíry - Míková Marka
Argo, 2014
Anotace:
Malá Matylda nemá tušení, proč s ní nežije její maminka a kam se vůbec poděla, a velice se jí po ní stýská. Žije v panelákovém bytě s workoholickým tatínkem-režisérem, pere, vaří, nakupuje a uklízí. Potýká se s tatínkovými náladami a cítí se velice osamělá.
Tatínek je pohlcen svou prací a na Matyldu si téměř nedokáže najít čas, přijde pozdě i na koncert, kde jeho dcera hraje na klavír. Matylda mu to však nemá za zlé, tatínkův filmařský svět ji fascinuje. Jednoho dne si Matylda při hledání sousedčiny zatoulané fretky povšimne pod schody zvláštní škvíry. Vstoupí do ní a ocitne se v jiném světě, plném obrazů zvířat a jemné hudby, světě, kde je všechno přátelštější, laskavější, kde jsou nasyceny její potřeby a kde v závěru příběhu najde svou ztracenou maminku i vysvětlení, proč musela prožít dětství bez ní...

- Na tuto knihu pro děti jsem narazila, protože byla nominována na cenu Magnesia Litera a svou anotací si mne získala. Vypadá to na hodně napínavé počtení pro mladší ročníky a já se ráda na chvíli vrátím do dětství. :-)

Zřetelně nevyprávíš - Alžběta Michalová
Fra, 2014
Anotace:
Děti trnou a matky neví. 
Jeden z nejsilnějších básnických debutů posledních let: Alžběta Michalová (1991) napsala sbírku rodinných žalozpěvů, nářků i výkřiků nad vlastním dětstvím, vystavila křehký a krutý účet matce a otci…

- Proč si jednou za čas nepřečíst nějakou poezii? Navíc tahle byla nominována na cenu Magnesia Litera, tak se jí chystám vyzkoušet.
- Jak na mne zapůsobí verše mladé básnířky, které jsou vytvořeny během jejího dospívání? Snad je pochopím, protože věřím, že nepůjde o žádně pubertální výlevy, ale o hlubší poetickou "zpověď" mladého člověka.
- Očekávání mám velké, tak jsem zvědavá, jak to dopadne.
- Jen ta obálka je taková nevýrazná a příliš na čtenáře nezapůsobí, což je trochu škoda.



Dívka, která se třpytila - Lauren Beukesová
Jota, 2015
Anotace:
Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.
Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.
Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.

- To vypadá jako hodně dobrý thriller, zároveň jsem zvědavá na to „cestování časem“, tak už se moc těším. Jak se z kořisti může stát lovec? A jak to všechno může dopadnout?

Spi sladce - Rachel Abbottová
Mladá fronta, 2015
Anotace:
Když Olivia Brookesová ohlásí na policii, že se její manžel nevrátil s dětmi domů, obává se, že je už možná nikdy neuvidí. Má důvod strachovat se nejhoršího. Nejde o první tragédii, která Olivii v životě potkala. Nyní po dvou letech musí detektiv Tom Douglas v této rodině vyšetřovat znovu, tentokrát je to však Olivia, kdo se pohřešuje. Všechny důkazy nasvědčují, že ještě ráno byla doma. Její auto však stojí v garáži a peněženku má v kabelce na stole v kuchyni. Policie chce vyhlásit pátrání, z jakéhosi důvodu ale ze všech alb, mobilů i počítačů zmizely veškeré rodinné fotografie. A pak se najde krev… Že by Olivii dostihla minulost? Spěte sladce, pokud můžete. Nikdy nevíte, kdo se dívá.

- Bude to thriller, u kterého se bude čtenář bát? Anotace vypadá velmi slibně, tak jsem hodně zvědavá, jak se to bude vyvíjet.



Ty - Caroline Kepnes
Domino, 2015
Anotace:
Když Guinevere vkročí do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více vášně než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal.
Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. A Joe je odhodlán udělat vše pro to, aby i ona pochopila, že oni dva tvoří dokonalý pár. Když v následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, je Joe jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu. Ale to není zdaleka všechno, co je své vyvolené připraven poskytnout! Je s ní i ve chvílích, kdy to jeho vyvolená netuší – dokonce i když o to ani nestojí. On přece ví nejlíp, co je pro ni dobré, a ve své velkodušnosti dokonce přehlíží i vady, které se skrývají za Guineveřinou dokonalou fasádou. Opravdová láska bolí, to už Joe pochopil, a Guinevere to brzy pochopí taky, Joe pro to udělá všechno.

- Sledování a chorobné toužení po někom, kdo o to nejeví zájem? To zní hodně zajímavě a hlavně napínavě. Pořádný thriller, který vás nenechá spát? Jak to skončí?


Tak to by pro tentokrát mohlo stačit, ale nebojte kolem je spousta knih, které mě zaujaly, či teprve zaujmou, takže se snad tady budeme setkávat častěji. :-) Navíc po menší krizi, kdy blog trochu zkomíral, nabírám vítr do plachet a opět se tady bude něco dít.

Komentáře

  1. Na knihu TY se taky chystám, rozhodně zajímavý výběr knih.

    OdpovědětVymazat
  2. Na Rozlet se chystam uz dlouho, miluju Janu Eyrovou.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak hned první kniha - Etta a Otto a Russell a James - mě také zaujala, mám ji v merku už nějaký čas. :) Pak jsi mě navnadila na knihu "Škvíry", dětské já ráda a tahle navíc vypadá vážně moc dobře. :) Z ostatních mě trochu zaujala - tím cestováním v čase - kniha "Dívka, která se třpytila". Tak uvidíme. :)

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
  4. Mě zaujala ta Lizucha! Očividně má každý jiný vkus :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je naprosto krásné. :) Každý si vybere něco, žádná kniha nezůstane smutná a osamocená... :)

      Vymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.