Recenze: Smrt démona – Anne Holt

Další případ inspektorky Hanne Wilhelmsenové, který bude hodně komplikovaný. Podaří se najít vraha? Nebo zůstane nepotrestán? Rozhodně jde o vynikající detektivku, která osloví mnohé čtenáře...
V dětském domově je zavražděna vedoucí a ve stejnou noc zmizí i nový, velmi problémový svěřenec Olav Håkonsen. Mají tyto dvě události něco společného? Na to musí přijít vrchní komisařka Hanne Wilhelmsenová a její tým vyšetřovatelů. Nikoho jiného navíc dostat nemohou, protože se všichni ostatní policisté pátrají po „větším“ vrahovi. Má to ovšem také výhodu, protože média se zabývají něčím jiným a o vyšetřování vraždy vedoucí dětského domova se novináři nezajímají. Hanne se tedy pouští do pátrání, které není vůbec jednoduché. Pachatel na místě činu nezanechal žádné stopy a všichni svědci mají svá tajemství, a tak všichni mlčí...
Kdo mohl chtít zabít nenápadnou vedoucí dětského domova? A kam zmizel problémový Olav, který svým podivným chováním děsil okolí? Mohl ženu zavraždit třináctiletý chlapec? A kde se skrývá motiv?
...............

Třetí díl norské detektivní série s inspektorkou Hanne Wilhelmsenovou není jen pouhá detektivka, ale zároveň poukazuje na velké společenské tabu – ochrana dětí a jejich odebrání od rodičů v případě podezření zanedbání péče, o čemž se příliš nemluví. Jak to vnímají děti? A co prožívá matka, které úřady vezmou dítě?

Smrt démona ukazuje případ matky a jejího syna Olava, kterého vychovávala sama. Od porodu tvrdila, že Olav není normální dítě a že s ním potřebuje pomoc, ale všichni jí uklidňovali, že je to normální, možná jen až příliš velký chlapec. Jenže Olav se skutečně choval podivně, nedokázal vydržet v klidu a ostatní děti se ho bály nebo ho šikanovaly. Od začátku tu byly zvláštní události, například jako tříletý probodl matce vidličkou ruku, takže nebylo divu, že ze svého syna měla strach. Přesto to ovšem byl její syn, a když se s ním „piplala“ už dvanáct let, tak nechápe, proč jí ho úřady najednou chtějí vzít a dát do dětského domova. Olav ale má svou hlavu, stále své okolí děsí a v dětském domově nedokáže zapadnout do kolektivu. On ovšem není násilnický, jen se na svůj věk chová divně, vyspěle.
V jeho případě nejde o zanedbání péče, jen se k němu mělo od počátku přistupovat odlišně a měl být dle mého názoru pod odborným dohledem, protože ten kluk je vážně divný.
Bez jakéhokoliv varování mi do ní zabodl vidličku. Byla to naštěstí jen taková ta dětská, jen se třemi zuby, spíš jako vidlička na dorty. Ale zabodl mi ji skrz kůži silou, jakou by od tříletého dítěte nikdo nečekal. Vytryskla mi krev. Byla jsem tak ochromená, že jsem se na nic nezmohla. Vytrhl vidličku a vší silou bodl znovu. Bolest byla nepopsatelná. Ale nejhorší ze všeho bylo, jak jsem se bála. Seděla jsem, před sebou to tříleté dítě, a bála jsem se ho víc, než kdy předtím jeho opileckého otce.
Panebože, bála jsem se svého tříletého syna!
(str. 51)
Děj se dělí na tři linie, které se postupně stále více prolínají. Vidíme situaci v dětském domově, kde se vychovatelky snaží Olava uklidnit a vychovávat, jenže zde dojde k vraždě a Olav zmizí. Pak je tu vyšetřování policistů a pátrání po vrahovi, přesto zaběhneme i do jejich soukromého života. A celý děj prolínají vzpomínky matky na výchovu a život Olava, jak se o něj snažila starat, ale on jí tolik děsil.

Vyšetřovatelé rozhodně nemají vůbec jednoduchou práci, protože je jich na případ jen hrstka a lidé mají svá tajemství, která nechtějí za žádnou cenu prozradit. Může být vrah blízko? A jaký měl motiv k vraždě? Určitě čekejte nečekaný závěr, který může nepřipraveným vyrazit dech.

Vrchní komisařka Hanne Wilhelmsenová má starostí nad hlavu, nejen že je případ pořádně komplikovaný, navíc se musí naučit velet svým podřízeným. Dosud byla zvyklá pouze vyšetřovat a jako inspektorka patřila k nejlepším, proto také byla povýšena, jenže nyní se od ní očekává, že bude převážně v kanceláři a koordinovat své podřízené. Ona je ovšem nejraději v terénu, a tak není divu, že si jí pozve k rozhovoru „velký šéf“. Navíc řeší trable se svou přítelkyní Cecílií, která by se ráda stala součástí Hannina života a občas se cítí odstrčená, protože pro Hanne je důležitější práce.
„Jaké by vůbec člověk mohl mít motivy, aby zavraždil nenápadnou ženu, která je majitelkou nenápadného obchodu, vede nenápadný dětský domov a je zaměstnankyní Armády spásy?“
Billy T. se zašklebil.
„Přesně z tohohle jsem u zkoušky propadnul! Obvykle to je o sexu, penězích nebo čistě o nenávisti. Sex můžeme vypustit...“
„Ty máš ale předsudky, Billy T.,“ protestovala Hanne. „Klidně přece mohla někde mít nějakého zhrzeného milence.“
„Nebo milenku,“ ušklíbl se Billy T., aniž věnoval pozornost bleskurychlému, vražednému pohledu. „Tak dobře. Pustíme se do hledání toho pětačtyřicetiletého, stejně obtloustlýho, vášnivýho a vraždychtivýho milence. Nebo se můžeme zaměřit na peníze.“
(str. 98)
Kniha se čte jedním dechem a jde o výjimečný detektivní román, který se nezabývá pouze vyšetřováním vraždy, ale také klade velký důraz na osobní život jednotlivých postav. Nikdo tu není „holý“, protože vidíme i okolnosti jejich života a různá rozhodnutí.
Příběh se také zabývá důležitým tématem výchovy dětí a případné jejich odebrání pro zanedbání péče, o kterém by se mělo více hovořit. Ale díky Hanne a její přítelkyni Cecílii se nakousne téma lesbických párů a zda jsou způsobilé k výchově dětí. Měly by mít právo děti adoptovat? Nebo to je naprosté společenské tabu?

Detektivní zápletka je velmi dobře propracovaná, postupně se odkrývají další a další skutečnosti, které pokaždé zamíchají vyšetřováním, ale někdy stopy vedou do slepé uličky. Velkým kladem knihy je možnost sledovat vyšetřování v akci a různé postupy policie.

Smrt démona je výjimečný detektivní román, který vyniká mezi severským krimi. Knihu mohu jedině doporučit.

Hodnocení: 100 %
Velice děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

http://www.knihcentrum.cz

Název: Smrt démona (orig. Demonens død, 1995)
Autor: Anne Holt
Překlad: Klára Dvořáková Winklerová
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 240
Vydal: Jota, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 298

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.