sobota 22. listopadu 2014

Vanilkové rohlíčky

Mám tu pro vás recept na další vánoční „klasiku“, nebo alespoň já si bez vanilkových rohlíčků Vánoce představit nedokážu. :-) Už od dětství je to mé oblíbené cukroví, i když pracny mám přece jen o trochu raději.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience:
150 g hladké mouky
100 g tuku (Hery)
50 g mandlí (mleté)
1 vejce
1 vanilkový cukr

trochu moučkového cukru
1 vanilkový cukr

Postup:
- Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme změklou Heru, namleté madle, jedno vejce a jeden vanilkový cukr. Poté zpracujeme metlou na těsto, nebo rukou, až vznikne hladké těsto, které necháme asi 30 minut vychladnout (odležet) v ledničce.

- Připravíme si plech a z těsta vytvarujeme malé rohlíčky. Pokládáme na plech a pak dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 160´C asi 20 minut. Rohlíčky na okrajích trochu zezlátnou.

- Vyndáme plech z trouby a necháme rohlíčky vychladnout.

- V mističce si připravíme cukr na obalování tak, že smícháme trochu prosátého moučkového cukru s vanilkovým cukrem.

- Vychladlé rohlíčky obalujeme v cukru a dáme do krabice, kde se nám do Vánoc uleží a změknou.

Poznámka:
- Pokud více sladíte, tak si klidně do těsta přidejte nějaký cukr, ale nám vyhovuje recept, tak jak je. Každý ovšem má chutě jiné, tak se nebojte recept si trochu upravit.

- Místo mandlí můžete dát třeba ořechy nebo kokos. Zaleží na tom, co máte rádi.

- Na plech si můžeme dát silikonovou podložku, ale rohlíčky mi vždy šly sundat bez problémů.

3 komentáře:

  1. Zajímavé že obalujete v cukru až za studena, mě od malička učili že se musí ještě za tepla (ani vlastně nevím proč :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se obalují za tepla, tak na nich zůstane mnohem více cukru.

      Vymazat
  2. Uplně stejně to děláme i my. Už se těším až budu péct cukroví. :))

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za váš komentář.