Vanilkové rohlíčky
Mám tu pro vás recept na další
vánoční „klasiku“, nebo alespoň já si bez vanilkových rohlíčků Vánoce představit
nedokážu. :-) Už od dětství je to mé oblíbené cukroví, i když pracny mám přece
jen o trochu raději.
Vanilkové rohlíčky
Ingredience:
150 g hladké mouky
100 g tuku (Hery)
50 g mandlí (mleté)
1 vejce
1 vanilkový cukr
trochu moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
- Do mísy nasypeme hladkou mouku,
přidáme změklou Heru, namleté madle, jedno vejce a jeden vanilkový cukr.
Poté zpracujeme metlou na
těsto, nebo rukou, až vznikne hladké těsto, které necháme asi 30 minut
vychladnout (odležet) v ledničce.
- Připravíme si plech a
z těsta vytvarujeme malé rohlíčky. Pokládáme na plech a pak dáme do předem
vyhřáté trouby. Pečeme na 160´C asi 20 minut. Rohlíčky na okrajích trochu
zezlátnou.
- Vyndáme plech z trouby a
necháme rohlíčky vychladnout.
- V mističce si připravíme
cukr na obalování tak, že smícháme trochu prosátého moučkového cukru
s vanilkovým cukrem.
- Vychladlé rohlíčky obalujeme
v cukru a dáme do krabice, kde se nám do Vánoc uleží a změknou.
Poznámka:
- Pokud více sladíte, tak si
klidně do těsta přidejte nějaký cukr, ale nám vyhovuje recept, tak jak je.
Každý ovšem má chutě jiné, tak se nebojte recept si trochu upravit.
- Místo mandlí můžete dát třeba
ořechy nebo kokos. Zaleží na tom, co máte rádi.
Zajímavé že obalujete v cukru až za studena, mě od malička učili že se musí ještě za tepla (ani vlastně nevím proč :D)
OdpovědětVymazatPokud se obalují za tepla, tak na nich zůstane mnohem více cukru.
VymazatUplně stejně to děláme i my. Už se těším až budu péct cukroví. :))
OdpovědětVymazat