Pracny (Medvědí tlapičky)
Tak jsem dnes
začala péct cukroví na Vánoce. První na řadu přišly pracny, které potřebujou
uležet, aby změkly. Cukroví u nás peču já, takže se můžete těšit na fotky a
recepty, snad je oceníte. Pracny peču podle našeho rodinného receptu, který je
asi dvě století starý, ale nemůžu si ho vynachválit. Pracny jdou skvěle z formiček
a chutnají skvěle.
Pracny (Medvědí
tlapičky):
Ingredience:
100 g polohrubé
mouky
35 g tuku (Hera)
35 g vepřového
sádla
70 g cukru krystal
600 g oříšků nebo
mandlí (mleté)
25 g kakaa
1 vejce
1 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
3 hřebíčky, 3 nové
koření, fenykl a anýz (rozdrtit v hmoždíři)
muškátový oříšek
(nastrouhat)
Postup:
- Změklý tuk (Heru
a vepřové sádlo) nandáme do mísy, přidáme polohrubou mouku, cukr i vanilkový
cukr, namleté madle, kakao, vejce, lžíci mléka a koření (Lžičku mleté skořice a
nastrouháme trošku muškátového oříšku. V hmoždíři rozdrtíme hřebíčky, nové
koření, pár zrnek fenyklu a anýzu).
- Suroviny v míse
zpracujeme metlou na těsto, nebo rukou, až vznikne hladké těsto. To pak necháme
asi 30 minut vychladnout v ledničce.
- Připravíme si
formičky na pracny, vyndáme těsto z ledničky a začneme plnit formičky.
Neplníme je až po okraj, ale uprostřed necháváme žlábek. Naskládáme plné formičky
na plech a dáme do dopředu vyhřáté trouby. Pečeme asi na 150 – 160´C přibližně
25 minut.
- Upečené pracny
necháme trochu vychladnout a až pak vyklepneme z formiček. Uložíme do krabice
vyložené ubrousky a do Vánoc změknou.
Poznámky:
- Pracny můžete
obalovat v moučkovém cukru (v mističce smícháme moučkový cukr s vanilkovým
cukrem). My už to několik let neděláme, protože nám přijdou dostatečně sladké.
Případně můžete i do těsta přidat více cukru.
- Do těsta
samozřejmě nemusíte dávat vepřové sádlo, ale my to tak děláme. Recept je starý
přes dvě století a nikdy jsme s ním problémy neměli, tak proč jej měnit.
Vypadají nádherně :-))
OdpovědětVymazat