Pracny (Medvědí tlapičky)

Tak jsem dnes začala péct cukroví na Vánoce. První na řadu přišly pracny, které potřebujou uležet, aby změkly. Cukroví u nás peču já, takže se můžete těšit na fotky a recepty, snad je oceníte. Pracny peču podle našeho rodinného receptu, který je asi dvě století starý, ale nemůžu si ho vynachválit. Pracny jdou skvěle z formiček a chutnají skvěle.

Pracny (Medvědí tlapičky):

Ingredience:
100 g polohrubé mouky
35 g tuku (Hera)
35 g vepřového sádla
70 g cukru krystal
600 g oříšků nebo mandlí (mleté)
25 g kakaa
1 vejce
1 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
3 hřebíčky, 3 nové koření, fenykl a anýz (rozdrtit v hmoždíři)
muškátový oříšek (nastrouhat)

Postup:
- Změklý tuk (Heru a vepřové sádlo) nandáme do mísy, přidáme polohrubou mouku, cukr i vanilkový cukr, namleté madle, kakao, vejce, lžíci mléka a koření (Lžičku mleté skořice a nastrouháme trošku muškátového oříšku. V hmoždíři rozdrtíme hřebíčky, nové koření, pár zrnek fenyklu a anýzu).

- Suroviny v míse zpracujeme metlou na těsto, nebo rukou, až vznikne hladké těsto. To pak necháme asi 30 minut vychladnout v ledničce.

- Připravíme si formičky na pracny, vyndáme těsto z ledničky a začneme plnit formičky. Neplníme je až po okraj, ale uprostřed necháváme žlábek. Naskládáme plné formičky na plech a dáme do dopředu vyhřáté trouby. Pečeme asi na 150 – 160´C přibližně 25 minut.

- Upečené pracny necháme trochu vychladnout a až pak vyklepneme z formiček. Uložíme do krabice vyložené ubrousky a do Vánoc změknou.


Poznámky:
- Pracny můžete obalovat v moučkovém cukru (v mističce smícháme moučkový cukr s vanilkovým cukrem). My už to několik let neděláme, protože nám přijdou dostatečně sladké. Případně můžete i do těsta přidat více cukru.

- Do těsta samozřejmě nemusíte dávat vepřové sádlo, ale my to tak děláme. Recept je starý přes dvě století a nikdy jsme s ním problémy neměli, tak proč jej měnit.

- U nás se formičky nevymývají, ale pouze se vytřou vlhkou utěrkou a usuší druhou, suchou utěrkou. Formičky se tak úplně neodmastí a pracny jdou lépe vyklepávat.

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.