čtvrtek 11. září 2014

Švestková bublanina s drobenkou

Je tu čtvrtek a tak vám přináším další recept, dnes to je na švestkovou bublaninu s drobenkou. Někdo by to mohl nazvat koláčem, ale já mám zažité pravidlo, že koláč je z kynutého těsta, a protože jsem dělala piškotové těsto, tak je to bublanina. :-)

Ingredience:
2 vejce
120 g cukru krystal
2 vanilkové cukry
2 lžíce oleje (+ trocha oleje na vymazání pekáče)
250 ml vody 
550 - 600 g polohrubé mouky
2 prášky do pečiva
špetka soli
švestky půlené, vypeckované(podle potřeby)

Na drobenku:
250 g Hery (změklá)
200 g cukru krystal
500 g polohrubé mouky

Postup:
- Nejdřív si vytvoříme drobenku tak, že do mísy dáme změklou Heru, cukru a mouku a všechno zpracujeme do sypké podoby.

- Pak si uděláme piškotové těsto - do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr a vyšleháme do řidší pěny (nebude tuhá jako sníh), přidáme olej, vodu, polohrubou mouku (tu dáváme postupně podle potřeby), prášek do pečiva a špetku soli. Vyšleháme do hladkého těsta hustší substance (aby ovoce drželo na těstě).

- Vymažeme si pekáč olejem a nalijeme těsto do pekáče, rozprostřeme jej po celé ploše. Na těsto vyskládejme půlky švestek bez pecek a navrch posypeme rovnoměrně drobenkou.

- Pekáč dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 ´C asi 50 - 60 minut až drobenka začne zlátnout. 

- Před podáváním nechte vychladnout, nebo se drobenka bude sypat.

Poznámky:
- Bublaninu jsem dělala do velkého pekáče, ale pokud toho chcete méně, tak si zmenšete množství přísad.
- Místo vody můžete použít mléko.
- Pokud máte rádi sladké, tak si do drobenky přidejde o 50 g více cukru.
- Klidně můžete použít i celé švestky, tedy pokud chcete prskat pecky. :-)
- Samozřejmě lze použít i jiné druhy ovoce, záleží na co máte chuť.


2 komentáře:

  1. Vypadá to nádherně, nechceš mi to upéct? :-)
    David

    OdpovědětVymazat

Velmi děkuji za váš komentář.