Recenze: Linda - Příběh zločinu - Leif GW Persson

Další severské krimi, které bere dech!

Ve švédském městě Växjö byla brutálně zavražděna ve svém bytě mladá Linda Wallin, která byla nejen atraktivní, ale i oblíbená. Všichni jsou z toho v šoku a policie se teto případ více než je zdrávo, protože Linda studovala policejní školu a brzy měla nastoupit do služby. Navíc provedení vraždy a mušení, které jí předcházelo, je vážně otřesné a nese stopu sexuálního útoku...

Kdo by mol chtít Lindě ublížit a proč? Vše nasvědčuje tomu, že vraha znala. Tak co se v jejím bytě stalo? A jak na případ zareagují média?
.......

Populární švédský autor Leif Gustav Willy Persson je nejen prozaik, ale i bývalý kriminalista, profesor kriminologie a scénárista. Proslavil se hlavně trilogií o vraždě švédského premiéra Olofa Palmeho, která se skládá s těchto knih - „Mezi touhou léta a chladem zimy“, „V jiném čase, v jiném životě“ a „Volně padat jako ve snu“. Nyní se do rukou českého čtenáře dostává i jeho další krimi román „Linda - Příběh zločinu“.

Autor v knize rozhodně nezapře své dlouholeté zkušenosti v oboru kriminalistiky a čtenáři se tak naskýtá unikátní možnost nahlédnout pod prsty ohledávačům místa činu, kterým nesmí uniknout ani chloupek, patologovi při pitvě, psychologům sestavující profil pachatele, ale hlavně vyšetřovatelům, kteří musí skládat střípky mozaiky případu, vyslýchat podezřelé i svědky a zapojit všechny mozkové závity, aby vraha dopadli.
Jejich práci a postupům se autor věnuje možná až příliš podrobně, kniha tím částečně trpí, protože děj tak má tendenci se vléct a ani akce se tu přespříliš neobjeví. Naštěstí je příběh protkaný zvláštním severským humorem, který zaujme na první pohled.
„Že bysme měli takovou kliku a on odtamtud utekl bez gatí?“
„Už to tak bude,“ odpověděl Knutsson. „Co měl na sobě, když tam přišel, nevím, ale vypadá to, že odtamtud zmizel bez spodků.“
(str. 36)
Co se týče postav a jejich charakterů, tak se v ději objeví pěkná směs, přičemž někteří vám budou hodně sympatičtí a druzí nikoliv. Všichni jsou však propracovaní do každičkého detailu, mají své problémy a celkově působí reálně.
Mě asi nejvíce vadil vrchní komisař Bäckström, který nebyl vykreslen příliš pozitivně. Je to malý a obtloustlý mužík, který má nejraději klid, co nejméně práce a často někoho shání, aby měl s kým zajít na kafe.

Samotný případ vraždy Lindy Wallin je hodně komplikovaný a policie dá hodě práce, než vraha dopadnou, pokud k tomu vůbec dojde. Zůstane snad vražda nevyřešena? A kolik bude celkově podezřelých? Je vrahem Lindin soused, na kterého byla podána trestní oznámení, nebo snad od policie? Nejistota a tajemství prostupuje celou knihou, a to z ní dělá výjimečný čtenářský zážitek.

Zvláštním prvkem knihy se stávají média, která se hájí svobodou slova, a že prý napomáhají vyšetřování tím, že zveřejňují informace. Přitom jim jde pouze o tržby, pro které neváhají zpeněžit jakoukoliv informaci a nebojí se používat špinavosti, nebo využívat nevinné oběti.

Linda - Příběh zločinu je opravdu zvláštním počtením, které se sice čte pomalu, ale za to si užijete detailů kriminalistické práce a jejich postupů. Zároveň v některých momentech dokáže brát dech a pevně věřím, že si toto severské krimi vychutnají nejen příznivci tohoto žánru.

Hodnocení: 90 %
Velmi děkuji nakladatelství Moba za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Linda - Příběh zločinu (orig. Linda - Som i Lindamordet, 2005)
Autor: Leif GW Persson
Překlad: Jaroslav Bojanovský
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 552
Vydal: Moba, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 399

Recenzi nalezne i na Databázi knih --- Další severskékrimi, které bere dech!

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze, kniha vypadá, že by mohla být přímo pro mě! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Severské knížky jsem si moc oblíbila. Myslím že tahle bude další :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to dobře :) Moc pěkná recenze, navnadila jsi mě :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.