Recenze: Pyramidy - Terry Pratchett

Bláznivé putování na velbloudovi rozhodně nenudí!

Faraonův syn Těpic se dal na učení na vraha, ne že by to bylo jeho vysněné zaměstnání, ale chtěl pomoci zadlužené rodině. Ta si totiž už po generace ztaví nákladné pyramidy a přitom jim chybí peníze, proto jsou zadluženi tak, že ještě nesplatili ani předposlední pyramidu. Jenže se stane něco, s čím Těpic nepočítal, jeho otec faraon Ptepicchamon XXVIII. zemřel a on se má stát novým vládcem a bohem. Nejvyšší kněz Dios mu pomáhá s povinnostmi, ale ve skutečnosti chce vládnout sám. On totiž není obyčejný smrtelník, nikdo netuší kolik mu je let, všichni si jen pamatují, že Dios tu je pořád.
Mohlo by se zdát, že být faraonem je skvělé, ale Těpice to nebaví, a když má být krásná konkubína Ptraci hozena posvátným krokodýlům, tak vezme svůj i její život do rukou. Společně uprchnou na podivném velbloudovi Ty Mrcha a tu noc se celé Staré království ztratí. Velká pyramida vybuchla, mrtvý vstávají z hrobů, mumie se procházejí v ulicích, bohové všechny ignorují a kněží neví, co mají dělat...

Dokáže Těpic zachránit Staré království a všechno dát do pořádku? A jak dopadne jeho dobrodružství s Ptraci?
.......

Již sedmá výprava na Úžasnou Zeměplochu, tentokrát se vypravíme do země písku, až k posvátným pyramidám, které nyní dělají problémy. Potkáme Sfingu, ta je na vandru u hranic a každému dává stále tu samou hádanku, kterou ještě nikdo neuhodl. A poznáme, že cestovat na velbloudovi Ty Mrcha může přinést spoustu problémů.

Hlavní postavou je Těpic, který nestojí o to být faraonem, vystudoval na vraha ve městě Ankh-Morporku, a tak je zvyklý si všechno dělat sám. Najednou je však svázán etiketou dvora, spoře oděné dívky mu loupají ovoce, koupou ho i oblékají. Ani vládnout nemůže, protože každé jeho rozhodnutí nejvyšší kněz Dios mění, aby vše odpovídalo tradicím. Není divu, že Těpic chtěl utéct.

Katastrofa v podobě pyramid, které svým geometrickým vzhledem způsobují problémy v čase i magii. No a nyní to vše vybouchne. To ovlivní celé království a zástupy mumií se prohání pouští i městy a snaží se poučovat své žijící potomky. Kdo to může zastavit a jak?
„Když se nad tím tak zamyslíš, je to bláznivej svět.“
(str. 269)
Pyramidy jsou další bláznivé dobrodružství v řadě Úžasné Zeměplochy, která nikdy nezklame. Humor je občas trochu tužší a někdy nelogický, ale vy se u toho stejně pobavíte. Někdy mi přišlo, jako by si autor dělal blázny jak z postav, tak i ze čtenářů, protože vymyslet takovouhle fantasmagorii chce vážně obdiv. Terry Pratchett je vážně skvělý spisovatel a jeho série Úžasná Zeměplocha stojí za pozornost.

Jako ve většině dílů se má oblíbená postava Smrť objeví v ději pouze dvakrát, ale i tak se dokázal postarat o zábavu, na to má vážně talent. Vždy má vtipné postřehy, které pobaví, a já ho vážně zbožňuji.
Nejvtipnější byla jeho rozmluva s faraonem o tom, kam má smrt vypadat. Každý si ho totiž představuje trochu jinak, chudák Smrť nemůže každému vyhovět, a tak chodí v jeho oblíbeném černém rouchu s kápí a v ruce drží kosu.
„Dobrý den,“ řekl. „S kým mám tu-“
„SMRŤ“, řekl Smrť.
Král se zatvářil překvapeně.
„Ale pokud tomu rozumím, tak Smrť vypadá jako obrovský tříhlavý brouk skarabeus,“ prohlásil.
Smrť pokrčil rameny. NO PROSÍM, TAK TEĎ TO VÍTE.
„A co to máte v ruce?“
TOHLE? TO JE KOSA.
„To je ale prazvláštní předmět, že?“ zavrtěl hlavou faraon. „Vždycky jsem si myslel, že Smrť třímá perlík Milosti a srp Spravedlnosti.“
Zdálo se, že se nad tím Smrť na chvíli zamyslel.
V ČEM? zeptal se nakonec.
„Prosím?“
STÁLE JEŠTĚ MLUVÍME O VELKÉM BROUKOVI?
„Ach tak. V kusadlech, předpokládám...“
(str. 61)
Toto je výborná kniha, která je jen v prostředku trochu zdlouhavější, ale jinak je čtivá a plná humoru. Jde o takovou parodii na hrdinské fantasy, protože se můžete vsadit, že hlavní postavu příběhu byste na hrdinu a zachránce světa rozhodně netipovali.
Skvěl oddychová četba, u které se hodně nasmějete.

Hodnocení: 90 %
Název: Pyramidy (orig. Pyramids, 1989)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 7
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Měkká
Počet stran: 336
Vydal: Talpress, 1996 (1. vydání - dotisk)

Komentáře

  1. Pratchett nikdy nezklame :) Pyramidy jsem sice ještě nečetla, ale rozhodně se po nich podívám! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pyramidy jsou opravdu dobré :). Často jsem se při jejich čtení zasmála

    OdpovědětVymazat
  3. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
    you can be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back from now
    on. I want to encourage you to definitely continue your great work, have a
    nice holiday weekend!

    Feel free to surf to my web page: Nike Air Jordan 11 (XI) Bred Playoffs Mens Shoes

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.