Recenze: Všetečný vánoční andělíček a jiné příběhy

Tři vánoční příběhy pro dobrou náladu!
Všetečný vánoční andělíček
Malý andělíček místo aby pomáhal v přípravách svatému Mikulášovi, tak snědl cukroví a vylouskal ořechy, k tomu ještě pískal falešně na flétnu, a aby toho nebylo málo, tak spadl z obláčku rovnou do závějí sněhu u malé vesničky. A protože je andělíček zvědavý, tak zažije velké dobrodružství.
Autor: Margot Meuselová
Ilustrace: Elfriede Türrová

Vánoce v lese
Ježíšek nese lesem pytel s dárky, který je ovšem děravý, a tak poztrácel všechny dobroty a jedny bačkory. Zvířátka v lese se pohostila na cestičce z dobrot a skřítek se zamyslel nad osudem bačkor. A tak i zvířátka oslavila Vánoce a dokonce udělala dobrý skutek.
Autor: Irma Bielenbergová
Ilustrace: Willy Mayrl

Vánoční andělíčci
Je Štědrý den a svatý Petr vyslal vánoční andělíčky roznést dárečky pro všechny děti. Obdarované musí být každé dítě, i to nejchudší. Jak si andělíčci povedou? Rozšíří se vánoční kouzlo po celém světě?
Autor: Regina S. Jobstová podle námětu Lusy Maldenové
Ilustrace: Felicitas Kuhnová
.......
Z pohádky Všetečný vánoční andělíček.

Tři vánoční příběhy, které jsou ideální pro začínající čtenáře nebo k předčítání. Mají roztomilý děj a potěší všechny milovníky Vánoc. Každá pohádka je jiná a nese sebou jiné kouzlo, ale všechny jsou nádherné.

Mně se nejvíce zamlouvá příběh Všetečný vánoční andělíček, který je až dětsky naivní a užívá si ho každý rok.
Tuto knížečku jsem dostala pod stromeček ve čtyřech letech a od té doby si jí čtu každý rok v době Vánoc. Bez ní by Vánoce nebyly ono a pořádně bych si je neužila. A to už tuto „tradici“ dodržuji dvaadvacet let. (To je strašné, jak to letí.) Neustále mi přináší pohodu a klid, i když si ji samozřejmě už neužívám jako malé dítě a dívám se na ni z jiného pohledu.

Bohaté ilustrace jsou doplněny trochou textu, takže kniha je spíš na koukání, než na čtení, ale pro malé zvídavé děti bude krásným prožitkem.
Každý příběh má svou autorku i ilustrátora, proto jsou velmi rozdílné, ale myslím si, že si mezi nimi vybere každý.
Z příběhu Vánoce v lese. (Na obr. je Ježíšek.)

Jednotlivé pohádky nám ukazují jiný příběh o tom, kdo nám nosí dárky pod stromeček. V prvním naděluje svatý Mikuláš a andělíčci mu pomáhají s balením, pečením cukroví a zlacením ořechů. V druhém je to Ježíšek, který však až příliš nápadně připomíná Dědu Mráze nebo Santa Clause. A ve třetím to jsou samotní andělíčkové, kteří nejen že vše připravují, ale k tomu je svatý Petr posílá roznášet dárky do rodin s dětmi.

„Všetečný vánoční andělíček a jiné příběhy“ je nádherná knížečka pro malé děti, která se také hodí k předčítání před spaním. Rozhodně doporučuji, protože z jejích stránek na vás dýchne kouzlo vánoční atmosféry.

Hodnocení: 100 %

Název: Všetečný vánoční andělíček a jiné příběhy
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 62
Vydal: Egmont, 1992 (1. vydání)
(Doporučená cena: 33 Kčs)

 Veselé Vánoce!

Komentáře