Recenze: Utopená - Lenka Chalupová

Krimi příběh o tom, že minulost o sobě vždy dá vědět...

Krásná a úspěšná scénáristka Leona Maxová odjíždí do svého letního „sídla“, které tvoří starý mlýn. Tentokrát tam ovšem nejede odpočívat, nýbrž pracovat. Přijíždí za ní tři naprosto rozdílné a hlavně neznámé ženy - Ria, Alžběta a Helenka. Leona s nimi chce udělat rozhovory do nového projektu, jenže její mladší milenec Kryštof silně žárlí a rozhodne se Leonu pozorovat z lesa, zda za ní nepřijete nějaký muž. Místo toho je Leona nalezena v bazénu, kde se málem utopila, ale jedna z trojice žen jí včas vytáhla a scénáristka nyní leží v nemocnici v komatu..
Pro policie se rozjíždí vyšetřování, které má na starosti Marek Stern, jenž se ovšem žene pouze za povýšením a tohle je pro něho snadný případ - buď se Leona pokusila o sebevraždu, nebo se jí pokusil zabít její žárlivý milenec Kryštof. Jenže jak už to bývá, nic není jednoduché a případ se čím dál víc zamotává Vrah totiž posílá vzkazy... Co se stalo v létě roku 1990?
.......

Kniha mě zaujala hlavně svou zdařilou obálkou, která se rozhodně povedla a výborně vystihuje Leonin stav, která se málem utopila a nyní se její mysl nachází ve stavu komatu. Může v tomto stavu vnímat okolní svět, nebo je izolovaná ve svých myšlenkách? Procitne, nebo zemře? A co její blízcí, vzdají se naděje na záchranu, nebo budou doufat v uzdravení?

Děj se z počátku zdá být jednoduchý, tři ženy - Ria, Alžběta a Helenka - vypráví své těžké životy, které jsou místy až šokující. Mluví však pravdu? Co kdyby jedna z nich lhala? Ale proč?
Pak se ovšem poodhalí Leonina minulost a zjistíme, že její studentská láska s Dušanem se příliš nevydařila. Ona pak zůstala už sama, i když často střídá muže a bulvár jí přezdívá „Kleopatra“, která si s muži jen pohrává. Leona žije s matkou a kocourem. Má sice milence Kryštofa, ale ten je mnohem mladší, navíc je ženatý a má syna, proto jejich vztah ani nemůže fungovat normálně.

Proč by úspěšnou scénáristku chtěl někdo zabíjet? A dokáže policie odhalit vraha? Nebo je tak neschopná, že se neustále bude soustřeďovat pouze na Kryštofa? Přece byl v onu noc u mlýna, tak musí být vrahem, ne? Nikdo jiný pro vyšetřovatele nepřichází v úvahu. Nebo se pravda skrývá v létě roku 1990, kdy Leona měla odjet do Paříže?
Nebude muset Leonina matka pátrat společně s Kryštofem po minulosti jejich milované Leony? Jenže šťourat se v něčí minulosti se často nevyplácí, protože se můžete vsadit, že odněkud vypadne starý kostlivec, a to pak je dobré si dávat pozor, aby to všichni ve zdraví přežili.

Autorce se podařilo vykreslit velmi zajímavý detektivní příběh, který působí reálně, a to hlavně díky charakterům postav, jenž vystihla dokonale. Je tu spousta detailů, které jsou úsměvné, ale to dodává knize na iluzi opravdovosti. Třeba když si Kryštofův syn hraje v parku s holčičkou na doktora... U toho jsem se vážně hodně nasmála. Ale to jsou děti, ty nechápou, že dělají něco neslušného.
„Tatí, proč mají holky pipinku? Tatí, to už jim tam nikdy nic nevyroste?“
(str. 78)
Přesto autorka věnuje přímo ději a neunavuje čtenáře zbytečným popisováním. Kniha má jen něco přes dvě stovky stran, a to je tak akorát. Kdyby byla delší, už by to nebylo ono.

Příběh se tak před vámi zprvu pomaleji odkrývá slupku po slupce a postupně přidává na tempu. Závěr je vážně brilantní. Takovéhle rozuzlení děje jsem opravdu nečekala. Tleskám za výborné propracování postav, které nejsou jen dobré či špatné, ale mají mnoho podob. Hlavně pachatel se umí bravurně přetvařovat, a pokud chcete odhalit jeho pravou tvář, tak musíte dávat pořádný pozor. Je vrahova mysl v pořádku, nebo máme co dočinění s šílencem?

Navíc je příběh vylepšen několika lechtivějšími scénami, které si Leona či Kryštof představují nebo vzpomínají na společně strávené chvíle. Proto se kniha hodí především pro ženy, které mají rády detektivky.

Utopená je zajímavá kniha, která je detektivka s nečekaným závěrem, dobrou zápletkou a velmi přesvědčivou charakteristikou postav, které tak působí živě. Jistě mezi nimi najdete svého oblíbence, kterému budete fandit.
Vydařená oddechová četba, která dokáže překvapit.

Hodnocení: 90 %
Velmi děkuji nakladatelství ČAS za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Utopená
Autor: Lenka Chalupová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 208
Vydal: ČAS, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 249

Komentáře