Recenze: Tajemství ze záhrobí - Charlaine Harris

Najde Harper po letech svou ztracenou sestru? Vypořádá se Tolliver i Harper s děsivou minulostí své rodiny? „Tajemství ze záhrobí“ konečně vyjde na povrch...



 
Harper Connelly je obdařena darem nalézt mrtvá těla a spatřit poslední okamžiky zemřelého, objevilo se to u ní po zásahu bleskem. Tehdy jí zachránil život nevlastní bratr Tolliver Lang a od té doby se chrání navzájem, protože se mohou spolehnout jen sami na sebe. Společně cestují po Americe a vydělávají si peníze tím, že Harper hledá těla nebo někdo testuje její schopnost.
Nyní se pomalé zastávce v Texasu, kde odhalila bohaté rodině Joyceovým pravou příčinu smrti rančera Richarda Joyce a jeho ošetřovatelky Mariah, která zemřela při porodu, a dítě zmizelo, vrací Harper s Tolliverem za svými mladšími sestrami. Ty vyrůstají u strýce a tety, kteří je adoptovali. Byla by to idylická návštěva, kdyby se na scéně neobjevil právě propuštěný Matthew Lang, který se touží usmířit se svými dětmi a začít znovu. Mark k němu nikdy vzhlížet nepřestal, ale Tolliver se jen tak obalamutit nenechá, protože jeho otec toho v minulosti napáchal více než dost. A pak je Tolliver postřelen, kolem Harper umírají lidé a někdo údajně spatřil jejich pohřešovanou sestru Cameron...

Kdo chtěl Tollivera zabít? Nebo měla být terčem Harper? Vyjde konečně na povrch pravda o Cameron? Proč musela zmizet? Je mrtvá? Jaká další tajemství ukrývá už tak strašně dětství Tollivera a Harper? A nesouvisí to všechno nějak s případem v Texasu?
..........

Charlaine Harris je skvělá autorka detektivek, i když u nás je známá především paranormální romancí (nebo spíše červenou knihovnou) s příměsí detektivky, sérií Pravá krev, která se dočkala i úspěšného televizního ztvárnění, i když se tvůrci seriálu nechali jen volně inspirovat.
Cyklus Harper Connelly Mysteries má v porovnání s Pravou krví jen čtyři díly a má mnohem blíže k autorčině oblíbenému žánru, detektivce. Jediné paranormální prvek je dar Harper nalézt mrtvá těla a vidět jejich poslední okamžiky před smrtí, ale to je vědecky vysvětleno - udeřil do ní blesk a došlo k „poškození“ mozku.

V tomto díle se všechny nezodpovězené otázky ze život Harper odhalí a minulost nám bude řádně zopakována, hlavně děsivé podmínky, ve kterých vyrůstala a pak ten osudný den, kdy Cameron zmizela. Dozvíme se, co se s ní stalo, i to, co tomu předcházelo, což mi vyrazilo dech. Čekala jsem všechno možné, ale tohle ne. Po dočtení knihy jsem byla v šoku a nedivím se, že Harper i všichni ostatní též. Na takový závěr série se rozhodně vyplatilo počkat.

To jsem však začala od konce. Celá kniha byla plná napětí a vyhrocených scén, které překvapily a udržovaly děj v chodu. Čtenář tak jen pokračoval a přemýšlel nad stopami, které nám autorka zanechávala. Ty však nevedly k tíživému konci, ale různě odbočovaly a ještě více zatraktivňovaly počtení.
Mě však všechny souvislosti nedošli a musela jsem si počkat na závěr, kde se všechno odhalilo a zároveň i vysvětlilo. Ani Harper skutečného vraha nenašla sama, ani nemohla, protože by to znamenalo přiznat si, čeho všeho je schopen někdo blízký.

Na vyšetřování sice byla najatá soukromá vyšetřovatelka a policie taky po něčem pátrala, ale nakonec bylo jako obvykle na Harper a Tolliverovi, aby se s tím poprali, jak umí. Pomohl jim přítel Manfred, který neváhal a jen kvůli divnému pocitu přiletěl z velké dálky. Nakonec byl v případu prospěšnější, než se Tolliver domníval. Ti dva se prostě nemusí, protože extravagantní Manfred dlouho po Harper pokukoval, ale ta si již vybrala svého partnera, a tím je Tolliver.

V minulém díle se, díky vztahu Harper a Tollivera, objevila trocha té romantiky, protože ti dva si konečně připustili, že se mají rádi více než jako sourozenci. Tentokrát jim však na řešení vztahu nezbyl čas a okolí je stejně jen odsuzuje. Alespoň je tyto problémy nerušily v pátrání po střelci a vrahovi.

Detektivní zápletka zesílila a postupně gradující napětí z předchozích dílů nabralo na intenzitě a závěr je proto ohromující. Jen mohl být pomalejší, takhle nejen mě, ale i Harper, čekaly vypjaté okamžiky a chvílemi to bylo vážně drsné.
Tohle byl nejlepší díl ze série, a co se týče detektivky, tak Sookie na Harper prostě nemá. Pravá krev je spíše o vztazích, kdežto Harper je o kriminální zápletce. Obě série však srovnávat nejde, už jen kvůli tomuto rozdílu.

Tajemství ze záhrobí je skvělá detektivka, kde se kloubí nádech tajemna a napínavý thriller. Přečíst si to může kdokoliv, protože ani nepotřebujete znát předchozí děj, kniha ho výborně shrne a připomene. Četbu si užijí nejen příznivci této série, ale i milovníci kvalitních detektivek.

Hodnocení: 5/5

Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:



Název: Tajemství ze záhrobí (orig. Grave Secret, 2009)
Autor:
Charlaine Harris
Série: Harper Connelly Mysteries
Díl: 4
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 352
Vydal: Baronet, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 279 Kč

Komentáře

  1. Na Tajemství ze záhrobí se teprve chystám. Předchozí díly se mi moc líbily, se sérií Pravá krev ale nemůžu porovnávat, protože jsem ještě nečetla žádný díl.
    Harper je sympatická postava, navíc se mi moc líbí prvky detektivky a jsem zvědavá, jak to všechno dopadne. A pokud je závěrečný díl, jak říkáš, ještě lepší než předchozí, pak se mám opravdu na co těšit :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.