Recenze: Bez víry - Karin Slaughter

Je v právu ten, kdo se ohání Biblí a vírou, nebo ta, které brání ve svobodném životě a trestají ji, za to, že je žena?

Soudní patoložka Sára Lintonová a její bývalý manžel, policista Jeffrey Tolliver během hádky u jezera objeví hrob, ve kterém někdo pohřbil zaživ dívku a předurčil jí tak pomalou smrt plnou děsu. Sára při pitvě zjistí další šokující skutečnost, a to, že dívka byla těhotná. Tento fakt neotřese jen Sárou, ale také policistkou Lenou Adamsovou, která na případu spolupracuje s Jeffreyem. Pátrání po totožnosti oběti je zavede do uzavřené, silně náboženské komunity žijící na farmě, kde se nikdo nesmí odlišovat a hlavně musí dodržovat pravidla víry.
Kdo a proč pohřbil dívku zaživa? Jaká tajemství ukrývá náboženská komunita? A jak má zareagovat policie, když zmizí další dívka, sestra oběti, která však v minulosti již několikrát z domova utekla? Je víra v Boha skutečně čistá? Nebo jí někdo zneužívá k páchání zvěrstva a ovládání lidí?
..........

Takhle vypadá drsný psychologický thriller, který vás nenechá ani na okamžik vydechnout a nutí vás číst stále dál, atmosféra se místy dá krájet a napětí prostupovalo celou knihou.

Je tu sice hlavní zápletka, kdy policie řeší případ dívky zaživa pohřbené a její až fanaticky náboženskou rodinu, ale zároveň se zde objevuje další téma, a to domácí násilí a týrané ženy.
Vše je popsáno velmi věrohodně, týraná žena nechce od muže odejít, i když ji už několikrát zmlátil a veškerou vinu za násilí svaluje na sebe a vůbec nezáleží, zda je to žena v domácnosti nebo policistka. Nedokáže v sobě najít odvahu odejít a manželovi výhružky bere vážně. Ovšem pořád tu je naděje, i když nepatrná, že tragický konec jedné ženy, může pomoci najít sílu jiné ženě.

Fanatismus je odporná věc a vůbec nesejde na tom, čím se člověk ohání. Tady se hlavní záporák ohání Biblí a tím, že všechny ženy jsou od narození zkažené a je třeba je napravit. Nejde jen o psychické nátlaky, ale i o fyzické tresty. Nejhorší je, že sám nic neudělá, k činům potřebuje někoho dalšího, kterého se později nebojí zbavit.

Atmosféra knihy byla místy skutečně děsivá a chvílemi mi běhal mráz po zádech z toho, čeho všeho je schopen člověk.
Jaké je to být pohřbena zaživa? To bych nikdy zažít nechtěla, protože to musí být nesnesitelné. Tady to alespoň většinou nemyslí vážně, ale berou to jako trest Boží, proto pod zem přivádějí vzduch a dívka tam má i jídlo s vodou. Prostě musí přečkat několik dní v bedně pod zemí, a pokud to dokáže, je očištěna od hříchů a opět se stává poslušnou ovečkou ve stádě.
Přijde vám to děsivé? Mě rozhodně ano...

Do děje se promítají i problémy samotných postav, jako když policistka Lena, sama zápasící s násilnickým partnerem, se snaží pomoci jiné týrané ženě. To však nemůže dopadnout dobře a Lena si podkopává svou policejní práci, protože nesplní rozkazy.

Ženy jsou v knize procítěné, starající se o rodinu a to za každou cenu, za to většina mužů tady není vykresleno zrovna nejlépe, protože utlačují ženy, brání jim ve svobodě a sami si užívají výhod samce.

Závěr byl dech beroucí, protože až nyní se ukázala pravá tvář hlavního záporáka, který se vždy oháněl vírou, ale pak máchal pistolí u hlavy dítěte. Najednou se všem rozsvěcuje a vidí, jaký je to ve skutečnosti šílenec. Naštěstí ještě není pozdě změnit se, to však v reálném životě bývá málokdy.

Bez víry je skvělý thriller, napínavý, děsivý a ponechává čtenáři prostor, aby se mohl zamyslet, jak nad dějem a chováním postav, tak i nad tématy skrývajícími se v příběhu. Musíte se na děj soustředit, aby vám nic neuniklo a vy včas prokoukli vraha.

Hodnocení: 5/5


Název: Bez víry (orig. Faithless, 2005)
Autor:
Karin Slaughter
Překlad: Jiří Lexa
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 392
Vydal: Domino, 2006 (1. vydání)

Pozn.:
Recenze je trochu divná, ale je to tím, že knihu jsem četla v půlce listopadu a nyní je už duben, takže jsem to smolila dohromady horko těžko. Naštěstí jsem si během čtení dělala poznámky, proto jsem se měla o co opřít.

Komentáře