Recenze: Rváč - Niall Leonard

Může se sedmnáctiletý kluk postavit policii, zločinnému podsvětí a odhalit, kdo zavraždil jeho otce? Naštěstí to není obyčejný chlapec, ale je to pořádný „Rváč“…

Finn Maguire žije sám s nevlastním otcem, neúspěšným hercem a spisovatelem scénářů. Před časem nechal školy a nyní pracuje v rychlém občerstvení, ale na svůj život si nestěžuje. Je boxer a během si udržuje výbornou fyzičku, takže je mu sice jen sedmnáct, ale přitom je vysoký a vymakaný, proto si na něho jen tak nikdo netroufne. Jenže stačí okamžik a celý Finnův svět se obrátí na ruby. Jeho otec byl umlácen u nich doma a policie, tedy hlavně detektiv Prendergast, se domnívá, že vrahem je Finn, proto ani jiného podezřelého nehledají. Finn se však jen tak zastrašit nenechá a po ztrátě zaměstnání, se pustí do pátrání na vlastní pěst, to ho ovšem přivede až do londýnského podsvětí k bossovi McGovernovi.

Dokáže Finn obstát v souboji se všehoschopnými zločinci? Kdo zavraždil jeho otce a proč? Měl snad skutečně pletky s gangstery? Nebo šlo o ženu? Či o peníze? Teorií je mnoho, ale která je ta správná? Z jakého důvodu se na pohřbu objevila Finnova matka? Proč je detektiv Prendergast na Finna tak vysazený? Co je zač dívka Zoe, s kterou se chlapec vídá? A kdo se ho pokouší zabít?
..........

Niall Leonard, který píše scénáře pro televizní seriály a filmy, napsal svoji románovou prvotinu „Rváč“. Jedná se o velice zajímavý kriminální thriller pro teenagery, který je jistě osloví, hlavně chlapce, co ocení napínavou zápletku plnou zvratů.

Pro náruživé milovníky detektivek a thrillerů se tahle kniha moc nehodí, pro ně má jednoduchý děj a akční scény jsou zaobaleny tak, aby nešokovali. Pro mládež to však bude skvělé čtivo, od kterého se nebudou moci odtrhnout.

Kniha se točí hlavně okolo Finna, ale to jí vůbec neškodí, ba právě naopak. Chlapec tak má hodně příležitostí, kde projevit svou povahu rváče i člověka, co si i z vážných věcí dokáže udělat legraci. Jeho nemístné poznámky v nevhodných chvílích knihu oživují, protože se čtenář při čtení pobaví.

Sedmnáctiletý Finn Maguire má více štěstí než rozumu. V minulosti boxoval, a stále se udržuje v kondici, to se mu po otcově smrti hodí, jelikož musí odhalit kdo je vrahem. To způsobí, že mu půjde o život, ale jako správný rváč, všechny přemůže, případně zabije. Kolem se kupí mrtvoly a policie z toho nadšená není.
Domnívám se, že kdyby pátrání po otcově vrahovi nechal na policii a do případu se nemíchal, tak by to všechno dopadlo jinak a ušetřilo by to Finnovi dost problémů. Jenže mladík pobral všechnu moudrost a sám se pustí do hledání. To ho ovšem dostane do nečekaných potíží, z kterých jen taktak vybruslí díky výřečnosti nebo svým pěstím. Několikrát tak, musí uniknout hrobníkovi z lopaty, jen aby se na ni po chvíli vrátil z druhé strany. Tenhle kluk prostě způsobí poprask všude, kam se hne.

Jak je u thrillerů běžné, policie má nálepku „neschopná“, a tak vždy dorazí na místo se zpožděním, nebo až je Finn zavolá. Jejich detektivní závěry jsou často k smíchu, bohužel oni je berou vážně a nejdůležitější pro ně je to, aby uzavřeli případ. Na podrobnosti se neptají, hlavně pokud jde o velkého bosse McGoverna a jeho obchody. Není proto divu, že si někteří z nich „přivydělají“ k nízkému platu.

Děj je sice jednodušší, ale plyne příjemným tempem, proto si čtenář užije napětí i akční scény, kterých tu není málo, jen by mohly být trochu drsnější. Někdy je příběh dost předvídatelný, ale především závěr překvapí a vlastně i šokuje.
Potvrdilo se mi, že pozadí smrti Finnova otce bylo jiné, než se chlapec domníval, ale s tímhle jsem nepočítala a Finn určitě také ne. Autor tím předvedl, že umí zápletku pořádně zkomplikovat a odvést pozornost k nedůležitým detailům.

Jen mi trochu vadilo několik scén, které byly dost nereálné. Finn je sice velký silák a skvělý boxer, ale že by dokázal přemoci a zabít profesionálního vraha? To by chlapec musel mít hodně velké štěstí. A co ta scéna na vrakovišti, kdy se, jako nějaký hrdina z akčního filmu, vysouká ze spárů smrti rozdrcením v autě? A pak ještě bez problémů zvládne skopat další zabijáky.
Podobných okamžiků je v knize více, ty trochu působí jako rušivé elementy, ale pokud vezmu v potaz, že „Rváč“ je pro mládež, tak to není nikterak špatné.

Kniha mě bavila a čtení jsem si užila, není to sice nejlepší thriller, jaký jsem četla, ale zase to nebylo tak hrozné, aby se to nedalo vydržet. Je to takový lepší průměr, který nemusí někoho nadchnout, ale jiného ano.
Niall Leonard má ještě co vypilovávat, ale jako prvotina to rozhodně není nikterak špatné. Píše čtivě i napínavě, jen mi chyběla hloubka příběhu, ale zápletka byla skvělá.

Rváč“ je dějově zajímavý thriller pro mládež s překvapivým závěrem, který dokáže zaujmout, tedy pokud neočekáváte nic velkolepého. Jako příjemné počtení k odpočinku to však není vůbec k zahození a mladí čtenáři si knihu jistě užijí.

Hodnocení: 3,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Rváč (orig. Crusher, 2012)
Autor:
Niall Leonard
Překlad: Daniel Amcha
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 320
Vydal: Fortuna Libri, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 279

Komentáře

  1. Obálka vyzerá veľmi pekne, ale moc nie som na takéto trilleri. Kebyže to ale nájdem v knižnici, tak to skúsim 8)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.