Recenze: Démoni apokalypsy - Darren Shan

Vydejte se po šesté do světa Demonat a střetněte se s démony či Lordem Lítost a jeho fámuly. Na cestě váš doprovodí Grubitsch „Grubbs“ Grady, Percival „Pecka“ Fleck a Bec. „Démoni apokalypsy“ chtějí ovládnout svět...
 

 
Grubbs je zachráněn z letadla od Lorda Lítost s fámuly tajemným pobudou, kterého nějaký čas vídal v lese poblíž jeskyně. Pobuda je ve skutečnosti čaroděj Baranabus, který už roky bojuje s Demonty společně s Peckou a nyní se k nim má připojit Grubbs, protože v sobě má obrovskou moc magie. Ten však na boj s démony nemá ani pomyšlení. Vypráví jim, co se mu přihodilo, jak se v něm objevila magie, probudil se v něm vlkodlak, kterého pomocí magie potlačil a o jeskyni, kterou s Billi-Im vykopali. Viděl tam ve skále obličej dívky, která na něho mluvila neznámou řečí a Baranabus je v šoku, protože je to Bec. Dívka, která se před více než šestnácti staletími obětovala, aby byla chodba do Demonaty v jeskyni uzavřena.
Je možné, aby Bec byla po takové době naživu? Nemohla Juni provést rituál na otevření chodby v jeskyni? A jakou roli sehraje magická zbraň Kah-gaš? Co se stane, pokud se chodba otevře a démoni vtrhnou do světa lidí? Dá se tomu nějak zabránit? A jak spolu souvisí Grubbs, Pecka a Bec?
..........

Šestý díl série Demonata je plný zvratů a odhalení, konečně se protnou příběhy třech hlavních hrdinů, a těmi jsou Grubbs, Pecka a Bec. Hodně věcí najednou dává smysl, ale jiné otázky ještě na své odpovědi čekají.

Můj oblíbenec Lord Lítost konečně dostal dostatek prostoru, aby mohl předvést svou zvrácenost a odpornosti. V minulém díle v závěru dokázal, že umí vstoupit na scénu ve velkém stylu a tentokrát ve svém vystoupení pokrčuje a dočkáme se i bojových scén, kde se zapojí do souboje. On totiž obvykle jen řeční a všechny kolem komanduje, případně zesměšňuje své nepřátele, nebo jim alespoň slibuje pomstu, ale skutek utek. Teď mu však skutečně teče do bot (které nenosí) a musí přiložit ruku k dílu, pokud si to tedy nerozmyslí a nezmění názor na démonní invazi do světa lidí.

Grubbs to ani tentokrát nebude mít lehké, hlavně když v minulosti již několikrát zesměšnil Lorda Lítost. Čekají ho ztráty a utrpení, ale nakonec v sobě dokáže najít sílu se postavit démonům.

Připravte se na jízdu, protože děj začne a brzy je konec, ani si nestačíte vydychnout a nudit se vás ani nenapadne. A některé scény jsou vážně bláznivé a čtenář si je užije, jako když Grubbs letí na křídle letadla...

Dojde mi, že se držím jako klíště nějakého bezdomovce na křídle letadla, které letí kilometry nad zemí. Ale na to, abych žasnul nad tím, jak je to strašně potrhlé, mám jen zlomek vteřiny. Pak mě vítr uchvátí a oba nás oderve od letadla. To se řítí dál. My padáme.
(str.16)

V příběhu se objeví či mihne většina postav, které byly rozděleny do třech dějových i časových linií. Konečně se děj scelí a čtenář si to jistě náležitě užije.

Kniha je čtivá a plná nechutných scén, stejně jako v minulých dílech. Démoni trhají lidi na kusy, požírají je či si s nimi jinak pohrávají. Prostě něco pro silnější povahy, protože některé scény byly vážně dost drsné.

Dočkáme se velké démonní apokalypsy, ze které lidi příliš vítězně nevyjdou a ono ani čarodějové s bojovníky. Ztráty jsou příliš velké, než aby svět mohl zůstat stejný. Ale co když to jde změnit?

„Démoni apokalypsy“ jsou hororové fantasy pro mládež, kterým nevadí krev a střeva poletující kolem, jinak si užijete zajímavý příběh obohacený dávkou humoru, a proto vás čtení bude bavit.

Hodnocení: 4/5
 

Název: Démoni apokalypsy (orig. Demon Apocalypse, 2007)
Autor:
Darren Shan
Série: Demonata
Díl: 6
Překlad: Richard Podaný
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 192
Vydal: CooBoo, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 249 Kč

Komentáře

  1. Jáj, já tam hrozně moc miluju tuhle ságu! Šestka a trojka se mi asi líbili nejvíc ale těžko říct..
    Od Darrena Shana jsem zatím četla ještě ságu Darrena Shana a teď jsem si sehnala ještě Lartena a první díl série město.. Ten autor je prostě nejlepší:D
    Už se opravdu nemůžu dočkat sedmého dílu!:)
    Škoda, že ty díly nejsou delší..

    OdpovědětVymazat
  2. Abych byla upřímná, skončila jsem u druhého dílu. Darren Shan byla skvělá sága, přečetla jsem ji hrozně rychle a určitě se k ní jednou vrátím, ale Demonata už mi nepřišla tak dobrá, naopak mě ani trochu nebavila a oproti Darrenovi mi přišla až směšná. Ale to je jen můj názor :)
    Jinak koukám, že jsi změnila blog literárního koutku - moc hezký :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.