Recenze: Žena prchá před zprávou - David Grossman

Může žen předejít tragédii tím, že uprchne před špatnou zprávou? Možná, ale nakonec jí všechno dožene a jí čeká dlouhá cesta utrpením...
 
 
Ora se těšila na výlet do pouště se svým synem Oferem, jenže ten se raději opět vrátil do armády a odjel do velké vojenské operace. Ora je zděšená, protože nechápe, proč se tam vracel a zároveň má strach, aby jí nepřišla zpráva o tom, že Ofer padnul. Proto popadne batohy a společně se svým bývalým milencem Avrane uprchne do pouště a hor, aby jí špatná zpráva nemohla zastihnout.
Jak Ora putuje s Avranem napříč Izraelem, tak se pouští do vyprávění o svém životě. Jak jí opustil manžel, první syn Adam a nyní prostě nemůže ztratit ještě Ofera. Jenže jak vypráví, objevují se dávná tajemství a nedorozumění, která nyní vyplouvají na povrch...
Najde Ora sílu dovyprávět svůj příběh plný hořkosti i bolesti? Udobří se s Avranem? A shledá se opět se synem?
..........
Izraelský autor David Grossman stvořil velkolepou knihu, která bere dech a přestože má skoro šest set stran a pojednává o válce a jejím dopadu na lidi, tak se odtrhnout nedokážete, protože příběh a hlavně osud Ory vás nepustí.

Kniha v sobě skrývá lásku v mnoha podobách a všechny její vyobrazení jsou nesmírně intenzivní. Je jedno, zda je to láska ženy k muži, matky k synovi nebo člověk ke své zemi. Podoby lásky na čtenáře silně zapůsobí a on si užije strhující protiválečný román na plno.

Hlavní postavou je Ora, žena a matka, která je rozvedená, manžel jí opustil a první syn Adam odjel s ním cestovat. Není divu, že se upnula je svému druhému synovi Oferovi, ale ten po skončení povinné vojenské služby opět narukoval a zanechal vyděšenou Oru doma. Ta nechápe, proč se Ofer chtěl vrátit do války. Zároveň má strach, aby jí nezastihla zpráva o jeho smrti. Proto vyrazí pryč, aby před onou špatnou zprávou unikla. Jako by její nedoručení mohlo odvrátit pohromu a zachránit tak Ofera. Stejně tak její vyprávění o svém životě má vlastně ochránit nejen ji, ale hlavně Ofera. Dokud o něm bude Ora mluvit, tak se Oferovi nemůže nic stát.
Ora během svého vyprávění očišťuje zoufalství nejen nad svým životem, ale také nad svou zemí zmítanou válkou, která podle ní už nemá šanci se zachránit a jen odvrací nevyhnutelnou temnotu. Podobně pociťuje i svou cestu. Utíká před nevyhnutelným a špatná zpráva ji nakonec jistě dostihne.

Postavy a stejně tak velkolepé vyprávění, vše je propracováno a vykresleno velmi realisticky, takže příběh ženy Ory prožijete jako byste tam byli s ní.
Přesto se autor dokázal vyhnout sentimentálním řečem, takže Ora sice vypráví o svém životě plném bolesti, utrpení a ztrát, ale ničeho vlastně nelituje a bere to jako součást světa.

Tím, že podstatnou část knihy tvoří vyprávění a vzpomínání zoufalé ženy, prchající před špatnou zprávou, tak se smývá hranice mezi realitou, představami, sny i fantazií. Přesto vše plyne dál a vůbec vám to nepřijde divné, prostě to patří k postavě Ory.
Děj tak tvoří více příběhů, které se před námi skládají z malých dílků, aby vše ve velkém finále do sebe zapadlo a Ora objevila naději v lepší zítřky.

Já obvykle podobné knihy o válečných konfliktech raději nečtu, protože pak prožívám útrapy postav, ale tahle kniha mi vyrazila dech a jen stěží jsem se odtrhávala od zajímavého příběhu Ory.

Kniha je plná citových zvratů a válečné pozadí tvoří jen kulisy působivého příběhu ženy, která se rozhodla bojovat s nepřízní osudu.

Málokterá dnešní kniha má na pozadí dva, velmi podobné tragické příběhy. Autor začal psát knihu a jeho syn narukoval k bojům v zemi. Během tvorby knihy si spolu dlouho telefonovali a vyprávěli si o Oře a jejích příhodách. Jenže před uzavřením příměří byl autorův syn zabit v tanku a David Grossman se po sedmidenním smutku, ke knize vrátil a dokončil jí.
Autorův osud se tak nápadně podobá příběhu Ory a způsobí, že kniha prostě musí zapůsobit na každého.

„Žena prchá před zprávou“ je velkolepý protiválečný román, který vypráví osud zoufalé ženy - matky. Svým stylem a strhujícím příběhem nadchne každého čtenáře, který má rád hluboké příběhy.
Kniha v sobě skrývá nezapomenutelný literární zážitek, který je dech beroucí a až vyčerpávající. Na tuto knihu dlouho po dočtení nezapomenete.

Hodnocení: 5/5

Velmi děkuji knihkupectví Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

 
Název: Žena prchá před zprávou (orig. Iša borachat mi - bsora, 2008)
Autor: David Grossman
Překlad: Lenka Bukovská, Mariana Fisher
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 592
Vydal: Mladá fronta, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 389 Kč

Komentáře

  1. Páni, má to úžasnou obálku, a příběh taky nevypadá špatně.. Snad se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jenom anotace mě nalákala na přečtení. Snad ji taky seženu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.