Recenze: Kříž - Ken Bruen

Dokáže soukromý detektiv proniknout do mysli šílence, aby jej dokázal zastavit? Nebo se raději sbalí a vypadne co nejdál?
 
 
Bývalý gardista a nynější soukromý detektiv Jack Taylor má těžký život. Předčasem neúmyslně způsobil smrt dítěte a nyní někdo zastřelil chlapce, kterého bral jako za syna. Jako by svým blízkým přinášel jen smrt a bolest. Ještě mu zbyla jeho přítelkyně a gardistka Ridge, která po něm chce, aby objasnil smrt ukřižovaného mladíka. Jack už toho všeho má dost a nejraději by odjel z Galwaye hodně daleko, pak je však upálena sestra ukřižovaného mladíka a Jack se zapřísáhne, že vrah bude potrestán a nezáleží zda u soudu nebo podle Jackovi spravedlnosti.
Proč bych chlapec a jeho sestra zavražděni? Dokáže se Jack poprat nejen se svými démony minulosti a odhalit vraha? Nebo snad za sebou spálí mosty a odjede?
..........
Knih měla působivě napínavou, někdy až děsivou, atmosféru, při které se ukázalo, čeho všeho je schopen člověk toužící po pomstě. Poznáte, jak málo stačí, aby se z normální rodiny stala banda psychopatů, co se vyžívají v zabíjení a utrpení ostatních.

Jack Tayler to nemá lehké, ztratil kluka, kterého měl rád jako syna a zjistil i kdo zabíjel, ale musel to nechat být, protože věděl, že střelec byl svým způsobem v právu. Smrt za smrt.

Tohle je má první kniha od tohoto autora, takže nemohu posoudit, zda se Jack změnil, ale tady byl drsný a nepřístupný chlap, který bojuje s pitím a kouřením, oboje už nějaký čas nedělá. Během vyšetřování se nebojí použít pěsti, bohužel to občas odnese i on sám, proto svým neupraveným zjevem a jizvami vypadá dost tvrdě a nepřátelsky. Přesto v sobě má tak trochu dobrého člověka.

Jedná se o irský detektivní thriller plný podivného, někdy až zvráceného humoru a samozřejmě napětí, které by se dalo krájet.
Kniha kromě příběhu ukazuje i složitou irskou společnost a povahu lidí, kteří se občas chovají podivně a čert, aby se v nich vyznal.

Děj se čte velmi lehce, přestože je příběh propracovaný a odvíjí se tu hned několik linií, které spolu souvisejí více, než se na první pohled může zdát.
Přímá akce, tedy kromě několika rvaček, tu není. Spíše se o ní pak jen mluví, že se něco stalo, přesto je napětí dobře vyobrazeno, takže si ho všichni užijí.

Na to, že má kniha jen necelých dvě stovky stran se autorovi podařilo skvěle vykreslit atmosféru, prostředí i postavy, které jsou ukázány ze všech stran, aby si o nich mohl čtenář udělat názor, zda by s nimi souhlasil, či nikoliv.

Kříž ocení nejen příznivci této série, ale i všichni, co mají rádi napínavou atmosféru thrilleru, detektivní zápletku, složité psychologické profily postav a černý humor smíchaný se zvráceností.

Hodnocení: 4/5

 
Název: Kříž (orig. Cross, 2007)
Autor: Ken Bruen
Překlad: Tomáš Jeník
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 176
Vydal: BB/art, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře