#2 Stařec a moře - Ernest Hemingway

Tak jsem se vážně dala do čtení povinné četby, kterou jsme měli na základní nebo střední škole. Přiznám se, že jsem to v té době hodně flákala a přečetl jen minimum knih, raději jsem si někde sehnala obsah a bylo to. Povinná četba je pro většinu studentů jako mor a drží se od ní dál. Já v té době raději četla historické romány, detektivky, fantasy a červenou knihovnu, ale v poslední době nacházím v klasické beletrii zalíbení a mezi povinnou četbou jsou i dost zajímavé knihy, které stojí za přečtení. A proto tu pro vás mám další Pitvu děl, což je takový můj pokus o rozbor. Tentokrát se podíváme na zoubek knihy Stařec a moře.


Obsah:
(podrobný děj, obsahuje rozuzlení příběhu, dá se použít jako čtenářský deník)

- Starý rybář Santiago už čtyřiaosmdesát dní nic nechytil, dokonce s ním přestal plout i jeho přítel chlapec, protože chlapcovi rodiče ho přendali na jinou loď, která má větší úlovek. Stařec už prý nemá štěstí a dost lidí si o něm myslí, že je to starý blázen.

- Stařec se však nevzdává a ani chlapec ještě nad ním nezlomil hůl, protože mu věří a stará se o něho, by něco snědl a nabral síly. Santiago se rozhodne prolomit smůlu a vydá se na lov ještě před svítáním, aby se i s úlovkem stačil vrátit do večera.

- Po nějaké době plavby na otevřené moře se na starce usměje štěstí a skutečně mu na návnadu zabere ryba, jenže ta je tak obrovská, že jí sám nedokáže přemoci a tak ho ryba táhne dál na moře. Jde o boj dvou silných duší, jenže starcovi rychle ubíhá sil, přesto se nevzdává a dál drží provaz, na kterém je zaháknutá ryba.

- S rybou stráví na moři dva dny. Je to pro něho doba útrap, protože mu dochází voda a nemá co k jídlu, a tak nepohrdne ani syrovou rybou. Starci docházejí síly a z nedostatku živin mu ochabuje i mozek, ale stále ještě má sílu bojovat. Vzpomíná na svůj život a hlavně na chlapce, protože kdyby tu byl s ním, tak by to určitě zvládli.

- Nakonec se mu podaří rybu zdolat a zabít, ale je skutečně obrovská a nevejde se do loďky, proto ji připoutá podél loďky a pluje domů. Cesta je však dlouhá a plná nebezpečí.

- Po cestě se kolem loďky objeví žraloci a začnou okusovat ulovenou rybu, stařec se nevzdává, bojuje a zabije mnoho žraloků, ale tahle bitva se vyhrát nedá. Lituje, že rybu ulovit a tím jí odkázal k tomuto osudu. Kdyby nevyplul tak daleko, byla by stále na živu a její majestát by dál zdobil mořský svět.

- Stařec dopluje do přístavu až k ránu, z ryby zbylo jen torzo a holé kosti. Je vyčerpaný a zčásti i odevzdaný osudu. Prohrál a jeho sen o velkém úlovky, za který by si ho lidé opět vážili, se rozplynul. Jen chlapec ho obdivuje a slibuje mu další plavby.

Pitva:
Novela Stařec a moře, odehrávající se v 1. polovině 20. století v Kubánské vesnici poblíž hl. města Havany, vyšla poprvé 1952, Čeští čtenáři ji mohou číst od r. 1956. Autor za ni dostal Nobelovu cenu.

Kniha má velmi jednoduchý děj - stařec vypluje na lov, po dlouhém zápolení zabije rybu, než ji však dopraví domů, tak mu jí sežerou žraloci.
Zato hloubka příběhu je až neuvěřitelná. Na to, že kniha má tak málo stran, tak se autorovi podařilo velmi podrobně vykreslit postavy a hlavně jejich psychickou stavbu. Působí velmi skutečně a i bez sáhodlouhého popisování se před čtenářem odehrává nádherný příběh plný zvratů.

Hlavní postavou je starý rybář Santiago, kterého místí lidé považují již za starého blázna, nebo ho litují. On se však nevzdává a je rozhodnutý ulovit velkou rybu, která by ho opět vrátila mezi komunitu rybářů. Na moři zažívá vysilující boj, ale přesto v sobě nachází sílu bojovat a nevzdat se. Jen na konci pociťuje zmar a nespravedlnost. Z jeho velkého úlovku nezbylo nic a on nakonec lituje i tu nádhernou rybu, kterou zabil.
Chlapec je vedlejší postava, ale také důležitá pro děj, protože se stará o starce. Má ho rád, nosí mu jídlo a věří v něj.

Stařec a moře je psán jednoduchým spisovným jazykem s různými přirovnáními a metaforami, kde podstatnou část knihy jde o monolog starce, který vede sám se sebou na loďce, nebo si povídá s rybou, ale ta mu pochopitelně neodpovídá. Pojmenování postav či věcí je jen obecné, jako stařec, chlapec nebo ryba.

Děj je plný zmaru, protože stařec za svůj vysilující boj nebyl náležitě odměněn, jak by se dalo očekávat. Místo toho málem přišel o život a pochybuje o spravedlnosti života.
Pojednává se zde tedy o síle lidského ducha a jeho boje s nepřízněmi osudu. Poukazuje na nerovný souboj, a i když člověk nevyhraje, tak si může zachovat alespoň hrdost, když ve svém snažení vytrvá. Stařec sice prohrál a o svou rybu přišel, ale lidé z vesnice torzo ryby na jeho loďce obdivně pozorovali.

Kniha je napsána čtivě, takže ji nedokážete odložit a musíte se dozvědět, jak to se starcem dopadlo. Zvítězil nebo zemřel? Ztratil rybu? Stal se pro ostatní bláznem, nebo hrdinou?
Samozřejmě jsem věděla, jak kniha dopadne, ale to mi nezbránilo si četbu užít a v prožití starcových dobrodružství.

Procítěnost děje a hlavně propracovanost starcových myšlenek je obdivuhodná a dodává to příběhu další rozměr.

Kniha i dnes, tedy po padesáti letech, přináší neopakovatelný literární zážitek, a proto ji mohu doporučit všem věkovým kategoriím. S chutí do ní, protože rozhodně stojí za přečtení.

Název: Stařec a moře (orig. The Old Man and the Sea, 1952)
Autor: Ernest Hemingway
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 156
Vydal: Odeon, 1972 (5. vydání - v Odeonu 4. vyd.)

Komentáře

  1. Tohle vydání mám hodně rád. A to jsem, přiznám se, měl Starce a moře k maturitě a moc mě to nebavilo. Ještě, že jsem našel tenhle rozbor https://www.atlaso.cz/ernest-hemingway-starec-a-more-rozbor/ a ten prakticky celý okopíroval. Proč štěstí? Protože jsem si ho vytáhl při maturitní zkoušce z literatury. A tak jsem si říkal, že když už jsem na něj takhle natrefil, tak mu dám jednu šanci. A postupně jsem se do Hemingwaye dostal. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.