Recenze: Soumrak - Dmitry Glukhovsky

Některé knihy je lepší nečíst... O tom se přesvědčí i Dmitrij Alexejovič, který se pustí do překladu starého rukopisu a to může způsobit „Soumrak“ nejen jeho života, ale možná i celého světa...
 
 
Pro malou překladatelskou firmu v Moskvě pracuje pětatřicetiletý Dmitrij Alexejovič, který obvykle překládá různé návody a technickou dokumentaci. Jednou je mu však svěřena druhá kapitola starého deníku, vyprávějícího o jakési výpravě Španělů do yucatánské džungle v roce 1562, kde měli nalézt pradávný mayský rukopis a dovést ho církvi ke spálení, aby byla potlačena domorodá snaha o zachování svého pohanského náboženství a na Yucatanu konečně zvládlo křesťanství. Jak se Dmitrij postupně dostává stále hlouběji do příběhu, tak se mu mění život. Začne mít podivné sny jako by sám byl členem té výpravy, pronásledují ho přeludy a halucinace. Skutečně mu někdo počmáral španělsky dveře a pak na ně vyryl hluboké rýhy jako od drápů? Nebo to je skutečnost a Dmitrije pronásleduje mayský jaguáří démon? Přestože si uvědomuje ohrožení svého života, tak pokračuje v překladu a na umírající lidi kolem něho nebere ohled. Je jako posedlý a když je jednou pokusí překlad zahodit, málem ho to stojí život a deník si k němu stejně opět najde cestu.
Postupně se před Dmitrijem rozprostírá apokalyptická předpověď Mayů a nezbývá mu nic jiného, než očekávat konec světa oznamovaným velkým zemětřesením jak v Moskvě, tak po celém světě. Nebo to snad je všechno jinak? Kdo Dmitrijovi posílá jednotlivé kapitoly k překladu? A proč byl vyprán právě Dmitrij? Skutečně nastane konec světa?
.....
Soumrak je apokalyptický thriller s ponurou atmosférou, která nepadá na hlavu jen hlavní postavě příběhu, ale i na čtenáře, který pokud se do příběhu pořádně ponoří, tak pocítí chlad děje a jeho rytmus mířící ke konci.

Někdo by mohl namítnout, že kniha přichází s hrozbou o konci světa zvěstovaný Mayi s křížkem po funuse, protože to tu bylo nedávno a mystické datum 21. 12. 2012 svět přečkal bez úhony. Po dočtení Soumraku však možná změní názor. Konec světa totiž může nastat kdykoliv a kdo dokáže přesně určit datum? A je to vůbec možné? Není lepší prostě nevědět?

Dmitrij vede celou knihu až k překvapivému konci, všechno se kolem něho točí a on nám předkládá své zmatené i vyděšené pocity. Je to pětatřicetiletý mládenec žijící ve starém bytě po babičce. Žije téměř ze dne na den a s penězi vychází jen tak tak. K tomu má obrácený denní režim, ve dne spí a v noci překládá, což mu může způsobit problémy. Ve ztemnělém bytě slyší podivné zvuky, z chodby se mu někdo snaží prokopnout dveře a ráno na nich jsou obrovské rýhy jako od drápů a začne mít halucinace, o tom, že ho někdo pronásleduje. Lidé kolem něho umírají, ale on s překladem nedokáže přestat, přestože jej to ohromně vyčerpává.

Přiznám se, že se kniha nečte zrovna nejlépe, protože vypráví dvě linie příběhu - současnost, kde Dmitrij překládá deník a pak tu je minulost o výpravě na Yucatan, o které se píše v deníku. Obojí je od počátku propojené a postupně se oba časy prolínají stále více, až občas nevíte, kde se nacházíte. A zmatený, nervově labilní Dmitrij vše jen zhoršuje.
Děj je totiž postavený na této postavě a jeho stísněných pocitech i výplodech mysli. Nikdy si nemůže být jisti, zda je to jen představa, nebo skutečnost. A co když je to úplně jinak?

Závěr přináší překvapující rozuzlení, které se nedá předvídat a působí až neuvěřitelně. Spousta věcí se vyjasnila, ale otázek zůstalo stále hodně. Konec totiž ponechává prostor pro představivost čtenáře, aby se mohl zamyslet, jak to vidí on. Uvěřil příběhu nebo to bere skepticky?

Autor se proslavil sci-fi románem Metro 2033 a jeho pokračování Metro 2034. Tyto knihy jsem ještě nečetla, takže nemohu srovnávat, ale určitě si je chystám přečíst. Soumrak mě zaujal, přestože to není zrovna nejlehčí čtení a vyžaduje soustředěnost čtenáře, před kterým se po ponoření do děje odkrývá svět plný tajemství a děsivých událostí, které hodně působí na psychiku. Vím, že to nemusí každému sednout, ale pro mě to byla výzva.

Soumrak je rozporuplný příběh pohrávající si s koncem světa a zároveň tématem stáří člověka i jeho smrtelnost, tím působí velmi chmurně a přispívá na děsivé atmosféře knihy, což nemusí každému vyhovovat.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

 
Název: Soumrak (orig. Sumerki, 2007)
Autor: Dmitry Glukhovsky
Překlad: Rudolf Řežábek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 344
Vydal: Knižní klub, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Zaujala ma nedávno už obálkou, ešte aj názov sa mi zdal super a toto je úplná pecka!
    Knihu si určite zoženiem.
    Vďaka.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.