Recenze: Mezi nebem a zemí: Setkání s duchem - Stacey Kade

Duchové chodí mezi námi, ale nikdo je nevidí, tedy až na výjimky. Ti se pak mají stát spojnicí mezi světem mrtvých a živých, nebo se z toho mohou zbláznit. Někteří duchové totiž potřebují dořešit své záležitosti a dokáží být vlezlí a otravní.
 
 
Alona Dareová byla oblíbená roztleskávačka, která byla královnou školy, jenže pak se jednou ulila z tělocviku a při telefonování jí přejel školní autobus. Čekaly byste, že jí pohltí nádherné bílé světlo a za zvuků andělského chóru odletí vstříc ráji. Nic z toho se však nestalo a Alona tvrdne dál na zemi, kde jí nikdo nevidí a ona brzy pozná, jak moc povrchní život vedla. Kamarádka den po pohřbu už randila s jejím klukem a nikdo nad ní netruchlil. Až si náhle uvědomí, že ji vidí Will Killian, největší „odpad“ školy, který je cvok, co slyší hlasy...
Will se od svých vrstevníků odlišuje, protože vidí duchy a hlavně je slyší, proto také navštěvuje psychiatra a je považován za blázna. Nikdy do společnosti nezapadl, a proto si také vypěstoval nezávislost a trochu nesnášenlivost, hlavně pokud se mu někdo plete do života. Jeho otec spáchal sebevraždu a kolem Willa je duchů více než dost, proto se je snaží ignorovat. Jenže pak udělá chybu, když se před duchem pradědečka ředitele školy podřekne a následně se mu do života připlete i duch dokonalé královny Alony...
Dokáže se Willa a Alona usmířit a spolupracovat, nebo se budou ustavičně hádat? Jakou záležitost Alona musí dořešit, aby mohla jít dál? A nebude Will nakonec potřebovat pomoc s přízrakem minulosti? Proč vlastně Will dokáže vidět duchy a je jediný?
..........
Kniha je psána jak z pohledu Alony, tak i Willa, hezky po kapitole se střídají a tak všechno vidíme z obou úhlů. Což příběh jistě mělo oživit, místo toho však nemáte čas pochopit do hloubky ani jednu postavu.

Přiznám se, že mi byl více sympatický Will, protože tu nafrněnou Alonu, která všechny kolem jen dirigovala, jsem nemohla vystát. Smrt jí sice trochu změnila, ale ne úplně a Will je chudák, protože ho neustále okřikuje a je příšerně užvaněná. Ona se rozhodla, že mu pomůže s dotěrnými duchy, protože sama potřebuje pomoc a nehodlá se ho vzdát.

Přestože se Alona a Will nemohou vystát, tak je od začátku jasné, že to mezi nimi zajiskří. Naštěstí tím jejích vzájemné slovní pošťuchování neutrpělo a čtenář se při tom dost nasměje. To je také to, co drží čtivost děje, který tak příjemným tempem odsýpá. Jinak by tu byly jen jejich pocity a myšlenky, ale ty jsou dost nezáživné. Jejich komplikovaný vztah jsem příliš neprožívala, nějak mi nesedl.

Co se týče příběhu, tak je sice zajímavě zpracován, ale rozhodně není nijak originální. Stačí připomenout trilogii Ghost Girl, která je velmi obdobná. Sice mezi nimi jsou odlišnosti, ale jde jen o detaily, podstata je stejná.

Duchové tu jsou jako bloudící duše s nevyřešenou záležitostí, s kterou jim má Will pomoci, aby mohli jít dál. Alona tady zůstala, takže je tu něco, co má dokončit, ale nejdřív musí přijít na to, o co jde.
Je tu však i podivný mrakový přízrak, který utočí na Willa, ten přitom netuší, co to je. Sice má podezření na svého mrtvého otce, ale to je nepravděpodobné.

Závěr přinesl do děje trochu akce, ale překvapující příliš nebyl. Něco podobného se prostě muselo čekat. Což je škoda, protože by příběh šel zpracovat trochu originálněji.

Kniha „Mezi nebem a zemí: Setkání s duchem“ je příjemná romance s duchy pro náctileté slečny, které ocení citové výlevy postav, lehký děj, trochu té romantiky i důvtip příběhu. Pro ostatní je to nenáročná četba.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

 
Název: Mezi nebem a zemí: Setkání s duchem (orig. The Ghost and the Goth 1, 2010)
Autor: Stacey Kade
Překlad: Eva Brožová
Vazba: Měkká
Počet stran: 216
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 

Komentáře

  1. Mám obdobný názor a Ghostgirl jsem v tom také viděla. Knížka, která neurazí, ale nic ve mně nenechá.

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem ještě nečetla, ale jsem celkem zvědavá.
    Určitě nečekám hluboký příběh, spíš něco u čeho se pobavím :D
    Recenzi máš pěkně napsanou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem četla a hodně se mi líbila :DD Pěkná recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, vypadá to zajímavě.. Ale nejsem si jistá jestli by mě nějak extrémně zaujalo :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.