Recenze: Věk magie: Bájná pečeť - Bernd Perplies

Moc bájné Atlantidy ožívá a svět je v ohrožení...

Lordmág Wellington hledá v hlubinách Atlantiku pomocí ponorky Nautilus ztracené město Atlantida, které kdysi pohltilo moře a prazdroj magie zmizel s ním. Co se stane, pokud uspěje a nalezne ho?
Mezitím je v Londýně zavražděn první lordmág Dunholm, těsně před smrtí ještě stačí předat svůj prsten novináři Jonathanovi Kenthamovi, který v sobě náhle objevuje moc magie. Je zmatený, protože neví, co se to s ním děje, naštěstí se k němu připojí Randolph Brown, který býval Dunholmův chráněnec a kočí, s havranem Nevermore a excentrický kouzelník Jupiter Holmes s kočkoduchem Watsone. Společně začnou pátrat po vrazích Dunholma, jenže vychází najevo, že svět magie je v ohrožení stejně jako celý svět, proto je nutné zjistit příčinu změn.
Ze Skotska se vydává kouzelník Giles McKellen s vnučkou Kendrou do Londýna za dávným přítelem Dunholmem, ale jsou pronásledováni a někdo jim usiluje o život.
Co způsobí prazdroj magie ve světě? Budou čarodějové schopni tuto moc ovládnout, nebo zničí svět?
...
Jde o první díl trilogie a to je na knize i hodně znát, protože se tu jednotlivé postavy, ať už kladné či záporné, představují a máme možnost rozkoukat se ve světě 19. století, kde existuje magie. Jen je škoda, že se tu nic moc neděje, i když je patrné, že s příchodem staré magie započaly změny. Těch se však dočkáme nejspíš ž v dalším díle.
V podstatě se jedná o zdlouhavý úvod, který je až příliš klidný, až se chvílemi můžete nudit. Postavy se občas chovají trochu nelogicky a hlavně všechno berou jako samozřejmě, takže i během souboje na jedoucím vlaku, kdy jde o život, ještě vtipkují.

Děj ukazuje Londýn v roce 1897 a celá kniha se odehrává během tří dnů. Věda a technika je teprve na počátku, automobily začínají, ale zloduch si už postavil ponorku podle knih Vernera a k tomu si navrhl potápěčský oblek. Šikovný to chlapík.
Svět se domnívá, že je věk vědy, ale ve skutečnosti je stále věk magie, kdy v Londýně vládne Řád Stříbrného kruhu a jeden šílený člen se snaží ovládnout svět. Způsobí však jen chaos, když vyzvedne Atlantidu, takže se po světě začnou prohánět Rybí lidi, gryfové, kamenní lvi a magie dokonce vytvoří jakési "mutanta" mezi člověkem a strojem, nebo oživí ponorku, z které se stane mořská obluda. Pod vedením lorgmága Wellingtona by celý svět šel rychle do kytek, a proto tu musí být někdo, kdo s ním bude bojovat. Ale na to si čtenáři musejí počkat do dalšího dílu, protože tady se nic extra nepřihodí.

Příběh se skládá ze tří různých linií odehrávající se ve stejný čas, jen na různých místech světa, ale nakonec se všechno sjednotí. Zpočátku to může působit trochu zmateně a chvíli trvá, než se zorientujete ve velkém počtu postav. Hlavních je sice jen několik, ale těch vedlejších je hodně a to může dělat trochu obtíže.

Zápletka je sice zajímavá, a má velký potenciál, protože směsice legendární Atlantidy, magie a Vernerovek by šlo velmi dobře spojit a zpracovat do čtivého příběhu. Autor se o to snaží, ale moc se mu to nevyvedlo. Kniha je místy nezáživná a některými pasážemi se musíte doslova prokousat. Přesto je tady i pár akcí, jako objevení Atlantidy a magie, nebo kouzelnické souboje.
Chápu, že je to první díl trilogie, takže nás autor chtěl seznámit jak s dějem, tak postavami, a nechat nás v nejistotě, jak bude příběh pokračovat. Mohl nám ovšem podat více informací o magii či magickém světě, protože takhle o pozadí příběhu nevíme téměř nic.

Z knihy mám rozporuplné pocity, určité věci se mi líbily, ale dost se mi toho nezamlouvalo. Prostě mě dostatečně nezaujala, abych si toužila přečíst i další díly. Tam by se děj však už mohl trochu rozjet, tak uvidím.

Věk magie: Bájná pečeť je dobrodružné fantasy inspirované Vernerovými díly, je určené pro mládež ve věku 11+ a ti by příběh mohli snad i ocenit. Pro ostatní je to průměrná kniha.

Hodnocení: 2,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Bájná pečeť (orig. Magierdämmerung: Für die Krone, 2010)
Autor: Bernd Perplies
Série: Věk magie
Díl: 1
Překlad: Vladana Hallová
Vazba: Měkká
Počet stran: 424
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 369 Kč

Komentáře

  1. Upřímně, nejdřív se mi to taky nezdálo, ale po přečtení prvního dílu jsem prostě chtěla přečíst další. I když to na první pohled vypadá, že se nic neděje, posléze zjistíme, že to není tak úplně pravda. A po přečtení posledního dílu jsem byla naprosto nadšená. Je to skvělá kniha, spletitá, zábavná i napínavá, všechno má svůj počátek a důsledek a každý má šanci přispět k výsledku děje, takže to není fádní příběh, kdy hlavní hrdina oddře všechno sám. Tady jsou hlavní všichni. Je to kniha pro odpočinek a pro zábavu a svůj účel u mě splnila bravurně. Na svých stránkách jsem psala recenze na všechny díly a také jsem ji hodnotila na databázi knih. 2,5 bodu z 5 mi přijde dost kruté hodnocení, ale možná záleží na zájmech čtenáře, já steampunk a Anglii během průmyslové revoluce miluju, stejně jako fantasy a příběhy s originálními postavami.

    OdpovědětVymazat
  2. Krom toho člověk, co má trochu přehled, bude potěšen narážkami na různé vynálezce, vynálezy, literáty a literární postavy.... Moc pěkná knížka, sakra :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.