Recenze: Příprava na státní maturitu: Literatura - Miroslav Štochl, Lenka Bolcková

Blíží se státní maturita a vám se nechce učit všechno učivo literatury z učebnic a sešitů? Příprava na státní maturitu: Literatura vám ulehčí práci a učivo lehce shrne...
I když musím dodat, že bych na to tolik nespoléhala a raději se učila průběžně během roku, to co je v sešitu, protože tam by mělo být všechno podstatné, tedy pokud to neflákáte.
Já jsem maturovala v roce 2009 ještě "po staru", za což jsem velice ráda, jelikož se domnívám, že bych státní maturitu dělala jen s obtížemi. Ze svých zkušeností tedy vím, kdy se maturanti začínají skutečně připravovat, a to obvykle až při "svaťáku", pak šílí, jelikož si všechnu látku nedokážou téměř ani přečíst, natož aby se jí ještě stihli naučit. Pokud by se začalo tak měsíc předem, tak už by to bylo obstojné a nikdo by se nemusel stresovat.
Jistě by se mohlo zdát, že látku máte již naučenou, vždyť učitelé přece zkoušejí maturitní otázky (či okruhy) celý čtvrťák, ale opak je pravdou, tak to není radno podceňovat a raději se v předstihu začít učit.

Tato Příprava na státní maturitu: Literatura je vlastně souhrn učiva ze střední školy, takže je tu všechno podstatné stručně vysvětleno, ale nijak zvlášť do hloubky. Přesto se domnívám, že by to k maturitě mělo stačit a mohla by to být velmi dobrá pomoc na poslední chvíli.

Kniha je rozdělena do dvanácti velkých okruhů látky a ty se ještě člení na menší dílky, které do daného období spadají.
Např. 4. okruh je Literatura Renesance a humanismu, člení se na evropskou a českou literaturu, a také srovnání, jak se od sebe lišily.
Dále je každý okruh doplněn o kvíz z učiva, kde si můžete zopakovat to nejdůležitější z látky. A ještě tu jsou úkoly z interpretace textu, kde si vyzkoušíte, jak literárním dílům rozumíte a zda je nechápete třeba špatně.
Pokud jste četli pozorně, nebo učivo máte naučené, tak tyto dva úkoly splníte bez větších obtíží a alespoň si shrnete své vědomosti, nebo to, co vám utkvělo v paměti.

Ještě se tu objevují ukázky z nejhlavnějších děl i vysvětlivky některých termínů a názvů, což jistě všichni náležitě ocení.

U autorů by však neuškodilo přidat více informací, protože tady je udáno jen několik jejich děl a pár slov o autorovi, což mi přijde docela málo.
Chápu, že tato učebnice má sloužit hlavně jako přehled učiva literatury ze střední školy, ale stejně by neuškodilo informace trochu rozvést.

Příprava na státní maturitu: Literatura rozhodně není špatná učebnice a jistě vás k maturitě i připraví, ale volila bych jí spíše jako doplnění přehledu středoškolské literatury a u maturity se spoléhala na své vědomosti nastřádané během čtyř let studia a na vypracované otázky. Jako poslední záchrana, když vám sešity, učebnice i otázky někdo ukradne, tak tato učebnice není špatná a měla by vás k maturitě dovést.

Pro mě to bylo příjemné zavzpomínání na střední školu. Z nostalgie jsem také tuto knihu zvolila k recenzi, přestože je můj první pokus o recenzi na učebnici.

Hodnocení: 3,5/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Příprava na státní maturitu: Literatura
Autor: Miroslav Štochl, Lenka Bolcková
Vazba: Měkká
Počet stran: 124
Vydal: Fragment, 2013 (2. vydání)
Doporučená cena: 149 Kč

Komentáře