Recenze: Černý krkavec - Ann Cleevesová

Zmizelé děvčátko a vražda dívky...poklidné anglické souostroví Shetlandy se otřese a pravdu zná jen Černý krkavec...

Na souostroví Shetlandy se žije poklidně, všichni se tu znají a nic se neutají, prostě venkov. Pak je však na pobřeží nalezena uškrcená dívka Catherine obklopená krkavci, kteří na ní už stačili hodovat. Všichni místní mají o viníkovi jasno, musel to být podivínský stařec Magnus, který chová krkavce, protože jinak by to znamenalo, že někde mezi nimi se skrývá vrah a to přece není možné. Jen detektiv Perez tuší, že pravda se může skrývat úplně jinde. Před lety tu zmizela dívenka Catriona a podezřelým byl taktéž Magnus, jenže se mu nic nedokázalo. Je možné, aby zabil obě dívky? Lidé jsou netrpělivý a chtějí viníka vidět za mřížemi a vůbec nesejde na tom, zda to skutečně udělal. Detektiva Pereze čeká komplikovaný případ, který musí vyřešit co nejdřív.
...
Černý krkavec je klasická detektivka, kde se na venkově stane vražda a policisté případ pomalu rozplétají pomocí dobře mířených otázek, důvtipu i intelektu. Rozhodně tady nečekejte žádného civilistu, který jim bude fušovat do řemesla. Lidé jsou tu vyděšení a působí víc potíží než užitku.

Místní obyvatelé, kteří tvoří hodně semknutou komunitu, jsou totiž tak trochu jako žraloci. Jakmile ucítí krev někoho z nich, tak si nedají pokoj, dokud viníka nedostanou. Co na tom, že je nevinný a s vraždou má společného jedině to, že se stala nedaleko jeho domu? Podle nich je však vrah a policie je naprosto neschopná, když to nevidí. Oni ani jinak přemýšlet nemohou, protože pokud by ten podivín vrahem nebyl, tak by to znamenalo, že některý ze sousedů je tím vrahem a to nemohou připustit. Proto svými narážkami či nepravdivými informacemi policii "pomáhají", aby vraha dopadla. Pravý vrah však chodí mezi lidmi dál a je si jistý, že nemůže být dopaden.

A podle toho se také vyvíjí atmosféra příběhu, kde se šíří děs i neochota si připustit pravdu. Policie vůbec nemá lehkou práci, protože jim lidé neříkají celou pravdu a tím případ ještě více komplikují. Čtenář tak dlouho tápe v nejistotě, protože indicie v příběhu ukazují pokaždé na někoho jiného. Sám se může pokusit vraha nalézt, ale mně se to nijak zvlášť nezdařilo.

Podezřelým je od počátku podivín Magnus, který je trochu zaostalý, a možná i proto mi byl svým způsobem sympatický, hlavně svou samotou, jednoduchým pohledem na svět a láskou ke krkavcům. Byl to jen okolím nepochopený člověk, který si zvolil samotu, protože mu hodně lidí ublížilo a on s nimi už nechce nic mít.

Detektiv Perez je tak trochu rozpolcená postava, jelikož sice vyrostl na Shetlandy, ale studoval jinde, proto se chová odlišně od místních lidí. Upřednostňuje profesionální odstup a to mu také pomůže chytit vraha dříve, než znovu zaútočí. Svou práci bere vážně a díky svým schopnostem se dokázal vypracovat, přesto není žádný kariérista. Rozhodně je to sympatická postava, která si čtenáře získá.

Kniha se čte velmi dobře, příběh totiž ubíhá příjemným tempem a zápletka se vyostřuje pozvolna, jen ten závěr mi přišel trochu nedotažený. Byl sice napínavý, ale motivy vraha se mi zdály trochu ujeté, takže zjistíte, že zabíjet se dá pro každou blbost.

Děj mě sice bavil, ale něco mu chybělo, takže i to napětí se občas ztrácelo a hlavnější byly pocity lidí, kteří byli zděšeni z vraždy jednoho z nich.

Černý krkavec je klasická krimi detektivka, která zaujme hlavně příznivce tohoto žánru, protože jim má co nabídnout. Pro ostatní to však je zajímavá oddychová četba.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Černý krkavec (orig. Raven Black, 2006)
Autor: Ann Cleevesová
Překlad: Milan Orálek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 336
Vydal: Knižní klub, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře