Recenze: Zázračná madona, Ukřižovaná, Newtonův mozek - Jakub Arbes

Tři romaneta Jakuba Arbese v jedné knize...

Zázračná madona (1875) vypráví o lásce ke kráse, která je však nejistá. Dva mladí lidé prožijí tři vzájemná osudová setkání, ale vždy je něco rozdělí. Mladík je uhranut krásou madony z obrazu, kdežto jeho Ismena je nehezká dívka, která vypadá churavě. Přesto jim osud dá několik společných chvil, ale také hodně bolesti. Mají šanci na šťastný život? Najde mladík oživlou krásu madoninu?

Ukřižovaná (1876) přináší rozpolcení mezi vírou a vědou. Student je od školních let pronásledován viděními ukřižované dívky, ale postupně vychází najevo, že je skutečná. Dokáže odhalit její osudy a nalézt ji?

Newtonův mozek (1877) je "fantasmagorie" o tom, co se může stát, pokud někdo naplno podlehne touze po vědění a životě. Pak neváhá si po smrti nahradit svůj mozek Newtonovým a vytvořit i stroj na cestování časem. Je to však jen představivost, nebo skutečnost?
...
Jakub Arbes (1840-1914) byl žurnalista i spisovatel, vytvořil Romaneto (pojmenoval Jan Neruda, Arbesův učitel). Jde o kombinaci prvků románů a novel, odhaluje se v něm nějaká záhada, která má zprvu nádech nadpřirozena, ale vše se nakonec vysvětlí pomocí vědy a logiky.
Hrdinové zažívají lásku, naději, ale i zklamaní, bolest a osamění. Příběh vypráví vypravěč, ten však obvykle není hlavní postavou (v Zázračné madoně ano).

Přiznám se, že se mi kniha nečetla zrovna nejlépe, protože mi jednotlivé příběhy přišly hodně zdlouhavé a nudné. V částech, kde se něco dělo, to bylo výborné, ale bohužel tam bylo spousta natahované místa, kde se popisovalo okolí, myšlenky postav nebo měl někdo proslov (Newtonův mozek - tam měl hlavní hrdina proslov na deseti stranách, což bylo téměř neúnosné).

Arbesova romaneta jsou často přirovnávána k povídkám Edgara Allana Poea, kterými se autor nechával inspirovat, ale já bych je příliš nesrovnávala, protože jsou hodně odlišné. Oba autoři příběhům dávají nádech tajemna, ale Poe má povídky krátké, nabité dějem a až děsivé, kdežto Arbes psal zdlouhavě a nezáživně, děj se tak naprosto ztrácí v myšlenkách a popisování. A děsivé nejsou už vůbec ne.

Jazyková skladba je obdivuhodná, ale pro dnešní zlenivělé čtenáře to nejspíš nebude to pravé ořechové, jelikož jsou zvyklí na dnešní mluvu, kdežto tady jsou zachovány výrazy z 19. století a další zvláštnosti Arbesova jazyka, například hláskové kvantita, citoslovečné kolísání, řidší slovní tvary a zdrobněliny citově zabarvených slov.

A co se týče filozofie, tak nejhlubší je Newtonův mozek, kde je na lidi pohlíženo jako na zlé a zkažené bytosti, které jsou sice schopni vytvořit velké věci, ale zároveň všechno ničí a vyžívající se v zabíjení a ve válkách. Polemizuje o tom, zda se člověk nemůže změnit, ale dochází k závěru, že nikoliv.

Hlavní vlastnost těchto tří romanet je to, že se příběh skládá z útržků, které se pomalu dávají dohromady, až v závěru dávají smysl, i když je trochu. Pokud někdo má rád klasické detektivky, tak by mohl knihu ocenit, ale jen možná.

Chtěla jsem knize za romaneta dát jen tři body, ale nakonec to jsou čtyři, protože se mi hrozně líbí zpracování knihy, která má pozlacené hrany stránek, pod přebalem jsou červené desky se zlatým nápisem a dál obsahuje červenou stužku na založení, což z knihy dělá vydání pro fajnšmekry a milovníky knih.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Zázračná madona, Ukřižovaná, Newtonův mozek
Autor: Jakub Arbes
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 400
Vydal: Slovart, 2011
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře

  1. Arbesova romaneta mám hrozně ráda :) V tomhle vydání jsem myslím četla Zázračnou madonu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.