Recenze: Anna krví oděná - Kendare Blake

Krvechtivý duchové jsou mezi námi...

Theseus Cassio Lowood, zkráceně Cas, umí lovit a zabíjet duchy, stejně to dokázal i jeho otec, kterého něco zabilo a jeho máma je čarodějka. Společně cestují z místa na místo a Cas likviduje duchy. Tentokrát míří do Thunder Bay najít a zlikvidovat Annu Korlovovou, přezdívanou Anna krví oděná. Cas se domnívá, že půjde jen o další rutinní případ, kdy přijede do města, od "královny" školy zjistí podrobnosti o zvěstech okolo Anny, nějaký čas jí bude pozorovat a nakonec ji zabije. Přesně takhle to dělal již mnohokrát, tak proč by to tentokrát mělo být jiné?
Problém nastane, když se seznámí s krásnou a oblíbenou Carmel a její expřítel Mike ho zatáhne do Annina domu a omráčeného ho tam nechá. Duch Anny však Case nezabije, místo toho roztrhá Mika. Case z domu dostane místní podivínský telepat Thomas, jehož dědeček Morfran je čaroděj a vede starožitnictví.
Cas najednou získal přítele, kterého nikdy neměl, protože si nemůže dovolit nikoho ohrožovat tím, že by znal pravdu. Thomas je však jiný a může Casovi pomoci, protože Anna není ledajaký duch. Je jiná než ostatní a nikdo neví, proč zůstává v tom domě, když měla být zavražděná v lese. Jaká tajemství Anna skrývá?
Proč je Cas jediný člověk, kterého Anna nechá naživu? Dokáže se Carmel smířit se skutečností, že duchové existují a Cas je zabíjí? Porazí společně Annu, nebo to nakonec dopadne úplně jinak? Odhalí Cas tajemství otcovi smrti?
...
Hororová romance? Romantický horor? Anna krví oděná není ani jedno, jde spíše o duchařský horor pro mládež s prvky romance. Určité scény jsou vcelku děsivé, hlavně když duchové ukážou svou pravou tvář, ale není to nic, při čem byste se měli chvět hrůzou. Mládež, hlavně dívky, možná ano, ale dospělejší publikum rozhodně ne, pro ně to bude příjemná oddychovka.

Duch Anny se sice ve své děsivé podobě snaží vypadat hrozivě: vlající černé vlasy, naběhnuté tmavé žíly a zkrvavené šaty, z kterých odkapává krev a tvoří u jejích nohou kaluž. Zní to hororově, to by ovšem měla Case zabít a jeho roztrhané tělo rozmístit po sklepě. Ona to však neučiní, místo toho na něj dělá oči a on k ní chodí probrat problémy, jako by byla jeho terapeut. Což mi přijde dosti ujeté.
Proto také již od počátku víte, že to mezi Casem a Annou začne jiskřit, přestože je on lovec duchů a ona zabijácký duch, a možná i právě proto.
Kniha se snaží být originální, ale svým způsobem to tady bylo již mnohokrát, prostě se jen vyměnily kulisy příběhu, ale základ je stejný. Jde tedy o směs hororu a nadpřirozené romance, nic víc, ani nic míň.

Důraz je totiž kladen mnohem více na citové rozpoložení hlavních postav, než na děsivost a napínavost příběhu. Postavy jsou však velmi dobře vykresleny, i když jejich chování občas je dosti nelogické.
Cas je lovec duchů, přestože je mu teprve sedmnáct, tak to vykonává již několik let. Pro něho to však není jen povinnost, ale také pomsta za mrtvého otce. Nikdy se s tím totiž nesmířil a nepřestal hledat ducha, co ho zavraždil. Pokaždé, když zabije nějakého ducha, tak to bere jako kompenzaci. Domnívá se, že už toho viděl hodně, ale pak se setká s běsnící Annou a zjišťuje, že ji možná nedokáže zabít. Anebo to už ani nechce? Může mu duch pomoci se vyrovnat se ztrátou otce a připravit ho, aby mohl jít dál?
Anna je ve svém domě uvězněná přes padesát let a za tu dobu brutálně zabila každého, kdo do něho vstoupil. Proč ušetřila právě Case? Sama neví, jen jí k němu něco přitahuje, ale nemůže mu dovolit, aby jí zabil. Jaké děsivé tajemství skrývá okamžik její smrti?

Kniha je postavena na tom, že duchové existují a nejsou to milé osoby, s kterými byste chtěli kamarádit, protože byste to nepřežili. Hlavně nevinní lidé, které někdo zavraždil, se po smrti mění ve vraždící stvůry. Někteří jsou zmatených, protože prožívají okamžik smrti stále dokola, nebo ani nevědí, že jsou mrtví. Duch Anny Korlovové je však jiný, plně si uvědomuje svůj stav a ani nechce zabíjet, jenže jí k tomu něco nutí. Cas netuší, proč je Anna tak silná. Dokáže mladý lovec použít otcův nůž athame a zabít ji?

Děj se čte velmi dobře, protože je jednoduchý a snadno předvídatelný. City mezi Annou a Casem jsou jasné již po otevření knihy, stejně tak i to, že v pozadí se skrývá něco mnohem děsivějšího, než je Anna. Jen smrt Anny je velkým otazníkem. Co se jí stalo tak příšerného, že se z ní stala běsnící vraždící bestie?

Jen závěr byl trochu překvapující, něco se dalo předvídat, ale detaily nikoliv a ty pak mohou i vyrazit dech. Kniha však končí dost otevřeně, proto je jasné, že se Anna s Casem ještě shledají, nebo taky ne. To však odhalí až "Dívka z nočních můr", kterou vydá Baronet v květnu tohoto roku.

Od knihy jsem čekala trochu více, hlavně co se týče hororu a děsivosti, přece jen tu jsou vraždící duchové. Bohužel tu jsou důležitější emoce postav, které jsou dospívající mládež, a hrají si na přemožitele duchů, ale nikomu to nepřijde podivné.

Anna krví oděná se mi docela líbila, sice nejde o nic světoborného, ale jen o jednoduchou oddychovku. Pokud však hledáte právě toto, tak vám jistě bude vyhovovat.
Tuším, že ji nejvíce ocení mladé dívky, kterým se bude zamlouvat lovec Cas, tak i Anna. Já však dávám přednost Thomasovi, který alespoň trochu ví, co dělá.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Anna krví oděná (orig. Anna Dressed in Blood, 2011)
Autor: Kendare Blake
Překlad: Andrea Vašíčková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 272
Vydal: Baronet, 2013
Doporučená cena: 269 Kč

Komentáře