Recenze: Dar vlka - Anne Rice

Osudové setkání, které málem nepřežil... Nyní, hnán touhou a vlčími instinkty, se vyrovnává s novým JÁ. Dokáže se však ovládnout, nebo v něm zvítězí „Dar vlka“?
 
 
Reuben Golding přijel za Marchent Nideckovou do starého rodinného domu na pobřeží, aby o něm napsal článek a pomohl tak v jeho prodeji. Její strýc Felix zmizel před dvaceti lety a ona se potřebuje vypořádat se svou minulostí. Reubenovi se však dům líbí a touží ho koupit. Po bližším poznávání Marchent během večera, oba ucítí vzájemné sympatie a stráví spolu noc. Ta má však hroznou dohru, protože za úsvitu je Marchent zavražděna svými zfetovanými bratry a Reuben téměř ubit k smrti. Pak se však stane něco neskutečného a vrazi umírají hrozivou smrtí roztrháním, sám Reuben je pokousán obrovským zvířetem.
V nemocnici se Reuben dozvídá o poslední vůli Marchent, která těsně před smrtí přepsala dům na něho. Jeho zranění se hojí až příliš rychle a jeho tělo i smysly sílí, dokonce slyší hlasy a cítí zlo. Doktoři pod vedením Reubenovi matky se pokouší zjistit, co se to s ním děje, ale nic není průkazné. A pak se Reuben v noci promění ve vlčího muže, rozhodne se následovat hlasy nevinných lidí a zabíjet zlé lidi... Netrvá dlouho a v médiích se objevují zprávy o vlčím muži, který brání nevinné oběti.
Bude Reuben dál zabíjet vrahy a násilníky? Proč nedokáže ublížit nevinným lidem? Jak se rozhodne, když potká osudovou ženu Lauru? Co učiní, když ho vyhledá jeho „stvořitel“ a pokusí se ho zabít? Kolik vlčích mužů existuje? A co po něm chtějí ruští lékaři, kteří ho pronásledují?
.....
Anne Rice je světoznámá spisovatelka hororů a fantasy, která má na svém kontě několik sérii, samostatné romány i povídky. Nejvíce jí proslavila série Upíří kroniky, z kterých v češtině vyšly jen dna díly, nebo alespoň myslím.
Interview s upírem jsem nečetla, ale mám ho doma a chystám se na něj. Ale samostatný román Ramses Prokletý je skvělá kombinace hororu, historie trochu té romantiky.

Nyní v nakladatelství Baronet vydávají Vlčí dar, od kterého jsem měla celkem vysoké očekávání, a musím přiznat, že bylo dalekosáhle překonáno. Kniha je chvílemi až dech beroucí a čtenář se od ní nedokáže odtrhnout.

Již podle názvu jde odhadnout, že půjde o vlkodlaky, vlčí muže nebo, jak se tady sami nazývají, Morphenkindy. Nejedná se o lidi, měnící se na obrovské vlky, nebo o lidi, přeměňující se na nelítostné, krvežíznivé bestie zabíjející všechno živé v dosahu. A měsíc s nimi už vůbec nemá co dělat.
Morphenkindové jsou vlčí muži, kteří uvažují a stále jsou lidmi, jen hodně chlupatí. Zabíjejí jen zlé, vinné lidi, protože zlo dokáží vycítit. Slyší hlasy nevinných a jen stěží se brání touze vyběhnout do noci, na pomoc obětem zločinů. Jsou anomálie, která vznikla kdysi dávno. Jsou lidé s darem vlka a během kousnutí dokáží předat Svátost, čímž vytvoří nového vlčího muže.

Děj je vlastně hodně jednoduchý - novinář se zamiluje, je pokousán, málem umře, přemění se a znovu se zamiluje, k tomu jako bonus zabíjí zločince a trhá je na kusy, až hlavy lítají kolem.
Sice to na první pohled vypadá lehce, ale autorce se podařilo vystavět neskutečně napínavě živý příběh ztraceného muže, který ve smrti a bolesti objevil nový život, přesto je zmatený a osamělý.  

Všechno, včetně přeměn a zabíjení, je podrobně popsáno, což působí velmi skutečně. Ať jde o postavy, jejich city a názory či o prostředí a okolnosti děje, vše je dokonale sehráno a vyladěno do detailu.
Přesto bych měla jednu výtku - Laura to sice bere naprosto normálně, ale já bych byla minimálně překvapena, kdyby na mě z lesa vyběhl chlap chlupatý jako neandrtálec se ztopořeným údem. Laura je však v klidu, i když jí odnese do ložnice a hupne na ní. Asi láska na první pohled.

Jinak je však chování lidí naprosto typické a vcelku snadno předvídatelné. Vlčí muž přece neexistuje! Je to jen chlad v převleku na drogách! Skvělé odůvodnění, ale normální pro lidský druh. I kdyby o Vlčího muže doslova zakopli, tak neuvěří, že je skutečný.
Na druhou stranu tu jsou lékaři a vědci, kteří neustále čekají na objev století, čímž by se mohli proslavit. A tím by vlčí muž rozhodně mohl být. Takže hrr na něj s jehlami a dělat pokusy...oni té záhadě přijdou na kloub.

Příběh se odkrývá pozvolna, ne však zdlouhavě a postupně všechno do sebe zapadá, až dojdeme k velkému odhalení společně s postavami. To vás k nim zase o kousek přibližuje a většina postav je k tomu i hodně sympatických, což je nebezpečná kombinace.
Sice se tady objeví láska, dokonce dvě, ale romance to není, protože je v knize mnohem důležitější napínavý děj a příběh o vlčích mužích s jejich vlastní spravedlností.

Dar vlka je poutavý, lehce hororový příběh, který je čtivý a zajímavě pojatý. Čtenář musí nad dějem přemýšlet a prožívat osudy postav, jinak hrozí, že ztratí nit a nedobere se zdárného konce, který rozhodně stojí za to. Úžasná kniha a ještě lepší literární zážitek.

Hodnocení: 5/5

Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

 
Název: Dar vlka (orig. The Wolf Gift, 2012)
Autor: Anne Rice
Překlad: Olga Olajda Prokešová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 488
Vydal: Baronet, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře

  1. Na knížku se těším, mám ji objednanou. Prima recenze a hodně mě nalákala
    Verča

    OdpovědětVymazat
  2. Vážne? Som prekvapená. Veľmi milo, keďže o tú knihu všade zakopávam. Som skutočne zvedavá. A zatiaľ aj spokojná, vyzerá to dobre.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.