Recenze: Princezna bílých tygrů - Eva Bešťáková

Pohádka o bílé tygří princezně...


Zorí je princezna bílých tygrů, a přestože žije šťastně se svou mámou tygřicí a bráškou Šarkem v indické džungli, tak na ně číhá velké nebezpečí. Jednou přijdou lidé a tygřici s Šarkem chytí a odnesou pryč. Malá Zorí je sama v džungli, kde na ní číhá smrt, stejně jako na každé osamělé mládě. Naštěstí malou tygřici objeví ptáček Panenka a dovede ji k moudrému slonovi Hoko, který princezně pomůže. Přemluví levhartici Ogalí, aby se Zorí ujala...
Je však možné, aby se levhartice ujala tygřího mláděte? A jak zareaguje džungle na zprávu o opuštěné tygří princezně? Je Zorí souzeno zemřít, nebo bude zachráněna? A jaké překvapení na ni v závěru čeká?
.......

Princezna bílých tygrů je krásná pohádka, která nemá jen pěkný příběh, ale zobrazuje i vztah člověka ke zvířatům. Lovci zabijí matku tygřici a opuštěné mládě je odsouzeno k smrti. Naštěstí jsme v pohádce, a proto je zde tento vztah idealizován.
Je člověk zabiják, který loví všechno živé? Nebo už pochopil, že je potřeba zvířata chránit? Jak by zvířata mohla vnímat zoologické zahrady, kde mají své výběhy utvořeny k obrazu domoviny? Vyrovná se to však svobodě?

Zorí je sice tygří princezna, ale vůbec si neuvědomuje svou výjimečnost, která mnoho jejích předků přivedla do záhuby. Není jako většina tygrů, ona patří k rodu bílých tygrů, které jsou královskou linií a to je pro malou Zorí největší ohrožení. Ostatní tygři nechtějí přijít o svou vládu v džungli, a proto musí zemřít. Ona touží po svobodě, ale jak to nakonec dopadne? Přežije?

Je to příběh o naději, že i opuštěnost nemusí znamenat konečnou, ale klidně i nový začátek něčeho jiného. Láska a přátelství může komukoliv pomoci a ukázat mu cestu. A ti zlý pak nemají šanci. Vím, je to jen pohádka, ale nádherná.

Kniha se četla velmi snadno. Je rozdělena na patnáct kapitol a obohacena o mnoho krásných ilustrací, které příběh doplňují. Je tak i pastvou pro oči, děti si jí mohou číst a zároveň prohlížet. Třeba i popustit uzdu fantazii a najednou se ocitnou vedle malé Zorí v džungli.

Princezna bílých tygrů je určena pro dětské čtenáře od 7 let, ale věřím, že si ji společně s nimi rádi přečtou i dospělí. Je to dojemný příběh, který musí jako správná pohádka končit šťastně.
Jen lituji, že už mi není sedm let, abych se mohla s chutí a velkým očekáváním ponořit do krásného a dobrodružného příběhu.

Hodnocení: 4/5

Autor: Eva Bešťáková
Ilustrace: Dagmar Ježková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 136
Vydal: Albatros, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199

Komentáře