Recenze: Věčný národ se strachy netřese - Šani Boianjiu

Strhující vyprávění dívek v armádě!
Anotace: Jael, Lea a Avišag spolu vyrůstají v malém zapomenutém izraelském městečku, chodí na střední školu, která má místo tříd karavany, a píší jedna druhé do notýsků vzkazy, aby si ulevily od nudy prostupující jejich náctiletými životy. Když musí narukovat, nepředvídatelně to promění jejich životy i přátelství, které se s vypětím sil snaží udržet. Jael cvičí elitní střelce a flirtuje s nimi, Avišag střeží hranici a pozoruje běžence, jak se vrhají na ploty z ostnatého drátu, a Lea slouží jako vojenská policistka na kontrolním stanovišti a představuje si životní příběhy lidí, které vídá den co den přecházet na druhou stranu. Klábosí o klucích a šeptají si o stále násilnějším světě, jejž tuší kdesi mimo dohled. Bez ustání cvičí a připravují se na okamžik, který možná nikdy nepřijde. Žijí v jedinečné, jakoby zhuštěné vteřině těsně předtím, než začne jít o život.
.......

Kniha je prvotinou izraelské autorky Šani Boianjiu, která se narodila v roce 1987 a má za sebou dvouletou službu v armádě, z které hojně čerpala své zkušenosti.

Pohled ženy na válku a armádní příslušníky, který se značně odlišuje od zaběhnutých názorů. Dívky jsou nuceny narukovat a nikdo se neptá, co si o tom myslí. Jejich úkolem je plnit rozkazy, jenže dospívající dívky svým hormonům neporučí, a tak si nachází milence v řadách vojáků. Avšak nikdo nežije věčně, zvlášť vojáci jsou snadno nahraditelní, proto začínají ztráty, které ženy sice zasáhnou, ale ony nesmějí dávat najevo pocity. A tak to všechno v sobě zadržují. Je jen otázka času, kdy to už prostě nevydrží a buď se zhroutí, nebo citově vyhoří.

Tři kamarádky Jael, Lea a Avišag se znají od dětství, ale po narukování se s nimi začíná něco dít. Už na začátku tuší, že pokud se ze služby vlasti vrátí, tak už nic nebude takové jako dřív.

Jeal je hlavní vypravěčkou a ona jediná zůstane téměř stejná. Cvičí elitní střelce, a přestože by měla být bez emocí, tak si je dokáže zachovat. Je to silná žena, která ve válce hodně ztratila, ale dokázala se s tím smířit, tak aby jí to nezasáhlo.

Lea je přidělena k vojenské policii, kde střeží kontrolní stanoviště a denně se setkává celé zástupy lidí. Vše se pro ni změní, kdy jeden z bezejmenných mužů podřízne jejího kolegu a Lea se s tím nedokáže vnitřně smířit.

Avišag musí střežit hranice, kde se běženci vrhají na ostnaté dráty. I ona se postupně mění a pohled na utrpení jí postupně nechává stále více chladnou. Smíří se s tím, že ona je voják a s tím se nedá nic dělat. Citově zemřela a už nedokáže pocity dávat najevo, jako by žádné vůbec neměla.
"Chtěli po mně, abych narukovala do armády, tak dobře, narukovala jsem do armády. Potom jsem měla hlavu plnou divných myšlenek, všechny jsem tím rušila, tak po mě chtěli, abych brala léky. Potom zjistila matka jednoho z mých skautů, že beru léky, takže mě pro změnu chtějí vyhodit... S nimi se nedá vyhrát."
(str. 298)
Děj je vlastně jednoduchý, ale přesto čtenáře dokáže zaujmout natolik, že se od něj nebude chtít odtrhnout. Přesto to není lehké čtení, protože se neustále posouváme v čase i mezi postavami. Během čtení příběh fascinuje detaily a drobnými zmínkami o pocitech dívek v armádě. Vše je protkané drsným humorem, který děj ukazuje skutečnější a místy i děsivější.

Příběh je plný dech beroucí odvahy žít, touhy zůstat stejnou i v nejdrsnějších podmínkách a otázek, k čemu je vlastně válka. Máme možnost nahlédnout do izraelské armády, která se od naší velmi odlišuje, stejně jako tamější kultura a celá společnost.
Ukazuje nevýhody bojů z pohledu vojáků, kterým stačí jediný okamžik a mohou zemřít, nebo ztratit přátele či milence. Jediná chyba, ať už jejich nebo něčí jiná, a vše je jinak. Jako by lidský život vůbec nic neznamenal.

Kniha sice pojednává o vážném tématu války a smrti v armádě, přesto se autorce podařilo stvořit čtivou knihu, která uchvátí lehkostí, kousavým humorem, jenž odlehčuje těžkosti války a různá zamyšlení. Kniha tak není depresivní, ale velice zajímavé čtení, které jakoby psala sama láska v objetí válečné vřavy.

Věčný národ se strachy netřese je úchvatný román, který se stane skvělým počtením, jenž ukáže odvrácenou tvář války, života v armádě i po ní. Skvělý zážitek, který místy bere dech.

Hodnocení: 5/5
Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Věčný národ se strachy netřese (orig. The People of Forever Are Not Afraid, 2012)
Autor: Šani Boianjiu
Překlad: Tomáš Suchomel
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 344
Vydal: Jota, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 348 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.