Recenze: Mort - Terry Pratchett

Čtvrté bláznivé dobrodružství, které nás zavede až do náruče (nebo spíš pod kosu) samotného Smrtě.
Mort je vychrtlý chlapec, který mezi ostatními syny až příliš vyčnívá a otec ho nemůže nikomu dát do učení. Jednou však přijde samotný Smrť s nabídkou, že hledá učedníka. A tak se Mort dostane do Smrťovi říše, kde čas neplyne a seznámí se zde s kuchařem Albertem a Smrťovou dcerou Ysabell. Pomalu si zvyká na své povinnosti a poznává, že Smrť nikoho nezabíjí, ale pouze odvádí duše a posílá je dál. Pak je však Mort vyslán, aby odbavil duši princezny Keli a začnou se dít věci... Mort se totiž pokusí princeznu zachránit, ale všechno zpacká a ohrozí tím existenci celého světa. Navíc se Smrť rozhodne zkusit kariéru kuchaře, a tak si Mort musí pomoct sám...

Bude Zeměplocha zachráněna? Jak si Mort povede jako zástupce Smrtě? Kdo je ve skutečnosti Albert? A jak se do všeho zaplete Ysabell?     
.......

Série Úžasná Zeměplocha se jistě nemusí dlouho představovat, stejně jako jejího autora Terry Pratchetta, kterému patří velký dík za to, že se mu podařilo vytvořit obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je tady možné. Od zaběhnutých fantasy světů se liší hlavně v tom, že zde je o zábavu postaráno a každý se pobaví osudy svých oblíbených hrdinů. Z Úžasné Zeměplochy se prostě stal fenomén, který jedni zbožňují a druzí nesnášejí.

Nebyla by to Úžasná Zeměplocha, kdyby se mezi postavami neobjevil nějaký mág s podivným jménem, a tak tu máme Dobrořeza, který vypomáhá princezně Keli. Zároveň mám skvělou zprávu, protože se opět shledáme s Mrakoplašem, který vypomáhá v knihovně Neviditelné univerzity. Nemá sice významnou roli, ale stejně se s ním pobavíme.

Hlavní postavou je samozřejmě Mort, bezvýznamný chlapec, který svou chybou málem zničí Zeměplochu, ale naštěstí se mu to s pomocí ostatních podaří zabránit. A ještě si najde holku.
„Ještě nikdy jsem neviděl Smrtě při práci.“
„To málokdo,“ přikývl Albert. „Rozhodně ne víckrát než jednou.“
(str. 277)
Smrť je prostě Smrť a já ho vážně zbožňuju, protože vždy do příběhu vnese zábavu a humor. Sice má vážné postavení, ale zároveň má skvělé názory. Hlavně když si chce dát pauzu a stane se kuchařem. Na jeho kostnatém těle se ta zástěra doslova vyjímá. Ale vůbec ho nechci zesměšňovat, to by mě ani nenapadlo. Žerty stranou, pokoušet ho nebo dokonce rozčílit se nevyplácí, protože před rozzuřeným Smrťem je lepší se klidit z cesty.   

Se Smrťovou dcerou Ysabell jsme už měli tu čest se setkat, ale tentokrát dostane stejně jako její adoptivní otec mnohem více prostoru a tak poznáme, že dokáže být tvrdohlavá a jít si za svým. Zároveň v sobě ovšem skrývá i citlivost a touhu pomoci přátelům.   

Postav je v ději více, ale nejdůležitější je Smrť, Mort, Ysabell, Albert, princezna Keli a mág Dobrořez. Ostatní jen vyplňují prázdná místa a působí jako kulisy.

Tento díl se mi prozatím líbil nejvíce, byl čtivý, zábavný a hlavně se v něm hodně vyskytoval Smrť. Co se týče Smrtě, tak objektivní být nedokážu. Doufám, že se v Úžasné Zeměploše bude hojně vyskytovat, protože bez něho to prostě není ono. A už se těším na další díly.

Mort je čtvrtý díl humorné fantasy série, která nepostrádá akci a magické souboje. Proto si čtení skvěle užijete.

Hodnocení: 5/5
Název: Mort (orig. Mort, 1987)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 4
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 267
Vydal: Talpress, 2009 (2. vydání - 1. souborné)
Vydání: soubor Čaroprávost a Mort


Komentáře

  1. Mort je moje nejoblíbenější díl Zeměplochy. :) Smrť je vážně skvělá postava, je škoda, že se v těch knihách nevyskytuje víc, ale zase na druhou stranu pak by nikdo nechtěl číst o nikom jiném. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mort je pro mě definitivně jedna z nejlepších zaměploch :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.