Recenze: Brisingr - Christopher Paolini

Příběh Dračích jezdců již potřetí!

Od velké bitvy na Hořících pláních uběhlo jen několik dní, ale Eragon nezahálí a už chce společně s bratrancem Roranem zachránit jeho snoubenku Katrinu z králova zajetí. Jenže Eragon od doby, kdy se setkal se Safirou a jeho život se od základů změnil, učinil hodně slibů a ty nyní musí splnit. Eragon stojí před vážným rozhodnutím...
.......
Série Odkz Dračích jezdců má v pozadí obrovskou reklamu, a tak se stal bestsellerem a patří do "povinné" četby všech náctiletých nadšenců fantasy literatury. Bohužel, co se týče kvality, jde o průměr, hlavně děj je tak jednoduchý, že by bez problémů smrsknul maximálně do dvou stovek stran. Zbytek je jen zdlouhavé natahování a popisování všeho co se hýbe i nehýbe.

Přesto mladý autor od prvního dílu ušel velkou cestu a celkově jak dospívá Eragon, tak dospívá i kniha. Děj je trochu temnější, ale přesto je to stále pohádkové fantasy, kde všechno musí dopadnout dobře a hlavní postava je neporazitelná.

Ano, kniha se točí jen a jen kolem Eragona a jeho dračice Safiry, která obohacuje příběh svým nadhledem a dobrými postřehy. Za to Eragon je čím dál větší borec, jehož nikdo neporazí. Pokud může někdo Alagaësii zachránit z rukou krutého krále Galbatorixe, tak to je přece on. Kdo také jiný, že? Občas mi přišel až nesnesitelný, prostě nepůsobí vůbec lidsky.

Naštěstí se v ději objevují i jiné postavy, jako třeba elfka Arya, Eragonův bratranec Roran, vůdkyně Vardenů Nasuada a pak král Galbatorix. Problém je, že všechny postavy nejsou příliš propracované a některé působí fádně a nevýrazně.

Děj se vleče, protože je v něm až moc popisování, které natahuje jinak chudý příběh. To zapříčiní, že kniha může velice snadno začít nudit. Autor se snažil o velkolepost, ale to se mu nepodařilo. Přesto kniha nelze úplně zatratit. Děj sice postrádá originalitu, ale pro mládež bude jistě zábavným, protože tu najdou akci, napětí i humor.

Jde o takový fantazijní pohádkový svět, kde je spousta magických tvorů, hrdina a jeho přátelé, úhlavní nepřítel a objeví se tu i různě vztahové linie, hlavně přátelství, nenávist, touha po moci...
Vše působí na první pohled svěže a děj (pokud přeskočíte popisování) rychle pokračuje, takže kniha je čtivá i zábavná, jen její hlubší hodnota je poněkud slabší, ale není nač si zoufat. Pokud máte rádi nenáročné fantasy, tak Eragon bude pro vás ten pravý.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Brisingr (orig. Brisingr, 2008)
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz Dračích jezdců
Díl: 3
Překlad: Olga Zumrová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 656
Vydal: Fragment, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 499

Komentáře