Recenze: Magický prazdroj - Terry Pratchett

Již pátá výprava do Úžasné Zeměplochy!

Když se osmému synovi narodí osmý syn, tak se z něho stane mág. Jenže nyní se stalo něco neslýchaného. Mág (osmý syn osmého syna) se založil rodinu a narodil se mu osmý syn Peníz, který není obyčejný mág, ale supermág nebo také Magický prazdroj. Peníz ovládán svou kouzelnou holí vnikne do Neviditelné univerzity a začnou se dít věci.
Naštěstí je tady i Mrakoplaš, nedostudovaný mág pracující v knihovně pod vedením hlavního knihovníka Oooka, který se před časem omylem proměnil v orangutana. Oba proti Magickému prazdroji vzdorují... Mrakoplaše najde barbarská bojovnice Conina, dcera slavného barbara Cohena, která se sice potatila, ale touží se stát kadeřnicí a vydá s ním na nebezpečnou cestu napříč Zeměploše. Na ní potkají bojovníka Nijela - Ničitele, který se bojovníkem teprve učí a džina, který všechno jen komplikuje...

Může neschopný a zbabělý Mrakoplaš zachránit Zeměplochu? A jak do toho zapadá Smrť?
.......

Další dobrodružství ze světa Zeměplochy, která leží na zádech čtyř slonů, jenž kráčí po krunýři Velké A´Tuin. Ta pluje vesmírem a jako již mnohokrát, i nyní hrozí zničení světa. V tomto okamžiku se obvykle objeví velký hrdina, co svět zachrání. Jenže tohle je Zeměplocha, a tak tu zbývá jen Mrakoplaš, nešikovný nedostudovaný Mág (známe ho z Barev kouzel), který je zbabělý a hrát si na hrdinu by ho ani ve snu nenapadlo.

Kniha opět nepostrádá humor, který si z klasického fantasy tropí žerty. Ono se stačí podívat na hlavní postavy - zbabělý mág Mrakoplaš, barbarská kadeřnice Conina, začínající bojovník Nijel, knihovník-mág-orangutan Oook a jako zloduch kluk s holí. Hned je jasné, že tady něco nehraje.
„Rychle, musíš okamžitě se mnou,“ zašeptala naléhavě. „Jsi ve smrtelném nebezpečí!“
„Proč?“
„Protože když se mnou nepůjdeš, tak tě zabiju!“
(str. 58-59)
Málem bych zapomněla na Zavazadlo z myslícího hruškovníku, která má pod sebou stovku nožiček a oddaně následuje svého pána kamkoliv. Dvoukvítek ho daroval Mrakoplašovi, ale ten z něho nadšený není. Tentokrát Zavazadlo čekají krušné časy. Jen doufám, že se s ním ještě někdy shledáme, stejně tak i s Mrakoplašem.

O zábavu by bylo postaráno jen s postavami samotnými, ale k tomu si přidejte praštěné putování napříč Zeměplochou a máte z toho těkavou sloučeninu, která zaručuje spoustu legrace. Jen tento trochu drsnější humor nemusí každému vyhovovat.
Někteří o Úžasné Zeměploše říkají, že je geniální, jiní, že se to nedá číst. Zaleží na vašem vkusu, ale pokud máte rádi parodie s často až černým humorem, tak se domnívám, že knihu oceníte. Navíc se tu objeví i napínavé scény a vy jistě budete svým oblíbencům fandit.

Jen je škoda, že má oblíbená postava Smrť se tu jen několikrát mihne. On dokáže děj vždycky okořenit o své názory a prohlášení. Za to se v příběhu objeví jeho čtyři jezdci, kteří se předvedou s úžasnou parádou. No, myslím, že se máte na co těšit.
„Co to-“ začal. Jsou to hodně hloupá slůvka, když s nimi na rtech odcházíte ze světa.
(str. 258)
Výhod knihy je, že děj doplňují vysvětlivky, takže pokud jste nečetli předchozí díly, tak se nic neděje. Některé detaily vám sice možná nebudou úplně jasné, ale z příběhu se dá hodně domyslet. Navíc knihy na sebe navazují jen volně, takže pokud jste nečetli o Mortovi, tak to nevadí.

Magický prazdroj je humorné fantasy, které výborně pobaví a užijete si i akci a napětí. Skvělé počtení.

Hodnocení: 4/5

Název: Magický prazdroj (orig. Sourcery, 1988)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 5
Vazba: Měkká
Počet stran: 352
Vydal: Talpress, 1995 (1. vydání)

Komentáře