Recenze: Schovanka Eliza - Joan Aiken

Pro všechny milovníky knih Jane Austen bude Schovanka Eliza jistě zajímavým počtením...

Eliza vyrůstala v „Kukaččím hnízdě“, jak se nazývá místo, kde urození rodiče odkládají své děti - manželské i nemanželské, o některé jejich rodiny stojí a ty se pak vrací zpátky domů, o jiné nikoliv a ty se později musí protloukat, jak se dá. Eliza patří k těm druhým, protože vůbec netuší, kdo jsou její rodiče a se svého poručníka plukovníka Brandoma nikdy neviděla. U místního pastora se Eliza pilně učila a knihy doslova hltala, navíc se jí ujala lady Hariot s dcerou Thérisou, s kterou se dívka rychle spřátelila. U Elizi se projevil hudební talent, hlavně zpěv a lady Hariot se ji vážně moc oblíbila. Vůbec jí nevadila dívčina vada - na jedné ruce měla totiž šest prstů. Šťastné období ovšem netrvalo dlouho, protože lady Hariot s dcerou Thérisou byla po smrti manžela vyhnána a Eliza se vypadala za svým poručníkem plukovníkem Brandomem. Ten je ovšem i s manželkou Mariannou pryč, a tak se dívka setkává s jeho přáteli Edwardem Ferrarsem a jeho manželkou Elinor, kteří dívku rychle pošlou do dívčí školy, kde učí Margaret Dashwoodová (třetí ze sester - Elinor, Marianna a Margret). Ve škole se dívka učí hudbě a je opět šťastná, jenže kvůli odporné pomluvě je vyloučena a Eliza je nucena se protloukat, jak se dá. Navíc se rozhodne zjistit, kdo byli její rodiče...

Proč o Elizu nikdo nestojí? Kam zmizela její matka Eliza, které jakoby z oka vypadla? Co si dívka bude muset všechno ještě zažít? A kam jí nakonec cesta zavede? 
.......

Autorka se pokusila navázat na román Rozum a cit od skvělé Jane Austen, kde čtenářky sledovaly osudy sester Dashwoodových - Elinor a Marianny. Schovanka Eliza je zastihla o několik let později, a tak nám dala možnost vidět, jak se jim daří, protože Rozum a cit končil klasickým „a žili šťastně až do smrti“. Ale bylo tomu tak doopravdy?

Marianna si plukovníka Brandona vzala spíš jen proto, že jí Willoughby nechal a plukovník jí zbožňoval. Ukázalo se, že dokáže být oddanou manželkou, ale zároveň i silnou osobností, protože chudáka plukovníka Brandona plně ovládá a ten raději volí smrt v boji.
Elinor dlouho milovala Edwarda Ferrarse, on však měl povinnosti jinde, přesto jsme se dočkali šťastného konce, kdy se tito dva lidé vzali. Jak dlouho to štěstí trvalo? Z Elinor je zahořklá žena, na kterou její manžel nemá čas, protože je pro něho mnohem důležitější fara, než ona.

Ale kdo je Eliza? Kdo byli její rodiče? Pokud jste četli Rozum a cit, tak to pro vás velkým tajemstvím nebude. Jen bych pro příště raději nedávala stejné jméno matce i dceři, protože se to může jevit zmatečné, zvláště pokud si jsou tolik podobné.

Eliza je inteligentní dívka, která má krásný hlas a poradí si v každé situaci. Je hodně výřečná, protože i cikány přemluvila k vrácení prodaného dítěte, čímž dokázala odvahu, když za nimi přišla sama. Bohužel má na jedné ruce šest prstů, kvůli tomu nad ní mnoho lidí ohrnuje nos, ale jiní tvrdí, že to nosí štěstí. Zažívá radost i zklamání, život si s Elizou pořádně pohrál, ale dívka se nevzdává a svou milou povahou dokáže pomoci lidem, například Elinor pomůže najít ztracenou odvahu.

Kniha má švih a hlavně je v ní spousta zvratů, při nichž je Eliza jako na horské dráze - štěstí, smutek, štěstí, neštěstí... Chvílemi se pohybuje až na dně svých sil a společnosti, aby se ukázal nějaký ochránce, který jí pomůže se dostat zase nahoru. Ale jak to s ní nakonec dopadne?
Sice již od počátku tušíte, že se vše v dobré obrátí, ale jistí si být nemůžete. Během čtení narazíte na mnohá překvapení i tajemství, která je na čase odhalit.

Schovanku Elizu lze číst samostatně, ale přesto bych doporučila mít základní znalosti děje Rozumu a citu, protože tak lépe pochopíte detaily příběhu, které jsou v pozadí a jen vykukují. Sice se bez toho obejdete, ale tak se připravíte o shledání se starými známými, přestože některé už nezastihnete a jiné byste raději neviděli.

Stylem je kniha opravdu podobná dílu Jane Austen, ale nesoustřeďuje se tolik na rozpolcenost postav. Děj je zde mnohem důležitější, proto si autorka mohla dovolit dát sem i náznak akce a napětí. Romantika tu v podstatě nehraje žádnou roli, protože se Eliza nezamiluje. Je tu sice muž, kterého má ráda a jiný, který miluje ji, ale Elizi jako by se to netýkalo.

Historický román pro ženy Schovanka Eliza je krásné počtení, hlavně pro příznivce Jane Austen to bude příjemným požitkem.  

Hodnocení: 4/5
Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Schovanka Eliza (orig. Eliza´s Daughter, 1994)
Autor:
Joan Aiken
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 352
Vydal: Baronet, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 279 Kč

Komentáře

  1. To by se mi líbilo, akorát by mi bylo líto, jak všichni hrdinové z Rozumu a citu skončili. Chudák Elinor! Ta přece nemůže dopadnout takhle!
    Jinak...jsem dost nadšená fanynka Austenový a zrovna včera jsem vymyslela, že se pojedu podívat k "Pemberley" ze seriálu Pýcha a předsudek, což je pro mě už několik let ten nejkrásnější dům na světě. Jsem nadšená a doufam, že to vyjde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Austenovou teprve objevuji, ale už po přečtení první knihy (Rozum a cit) jsem si ji zamilovala. :-)

      Vymazat
  2. Dneska jsem tuhle knihu objevila v knihovně a už ji mám doma, tak jsem na ni zvědavá. :) Austenová byla a je má srdeční záležitost, i když je pravda, že už je to nějaký čas, co jsem její knihy četla (možná bych se na ně mohla podívat znovu :) ).
    Tak jsem na Elizu zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.