Recenze: Krvavá Mary - Alexander Stainforth

Krvavá Mary přichází...


Nancy Williamsová je s kamarádkou Kelly na dívčím večírku, když vypadne proud a děvčata si chtějí ukrátit dlouhou chvíli hrou na vyvolávání Krvavé Mary. Nancy tomu nepřikládá žádnou důležitost, a aby nekazila zábavu, tak když na ní přijde řada, vstoupí sama do pokoje a před zrcadlem se svíčkou v ruce pronese třikrát „Krvavá Mary“ a dodá „Mám tvé dítě.“ Mohl to být klidný večer, kdyby se Nancy v zrcadle nezjevil přízrak zohyzděné ženy, který volal její jméno a ukázal jí v něm brutální vraždu... Byla to skutečnost, nebo měla dívka halucinaci? Jenže pak zjistí, že v sousedství byla zavražděna žena a sama sebe se ptá, zda to není teprve začátek...

Proč přízrak pronásleduje právě Nancy? Kdo ve městečku zabijí lidi? Jedná se o stejného vraha, který před lety vraždil stejným způsobem, nebo jde o napodobitele? A jak s tím souvisí Nancy?
.......

Alexander Stainforth (vlastním jménem David Kaps), tohle jméno znají převážně čtenářky historických romancí a série Lady Jane. Jde o mladého autora (nar. 1982), jehož knihy vynikají propracovaností děje a vynikajícím vykreslením atmosféry příběhu, který vás vtáhne do sebe.

Bude se bát podívat do zrcadla!
Už podle názvu a velmi zdařilé obálce je jasné, že se autor inspiroval legendou o duchovi, nebo čarodějnici Krvavá Mary, která snad měla být zavražděna a zohyzděna. O původu se vedou dlouhé diskuze a v každém vyprávění je trochu jiná, to také nechává volné pole působnosti, aby s legendou autoři knih a filmů nakládali dle libosti. Každý kdo vyvolá před zrcadlem třikrát „Krvavá Mary“ a vyruší tím její klid, bude zavražděn. Přízrak si najde každého a po jeho spatření v zrcadle čeká všechny strašlivá smrt.

V knize ovšem nejde o horor a duch Krvavé Mary, co se zjevuje pouze Nancy, tu slouží jen jako kulisa a dokreslení děsivé atmosféry, při které slabším jedincům bude běhat mráz po zádech. Od počátku totiž víte, že vrahem je člověk z masa a kostí, i když je schopen všeho a libuje si v zabíjení.

Jde tedy o thriller s hororovými prvky, který z počátku vypadá jednoduše, ale po zásahu agentů FBI se vše komplikuje. Je tu sice vrah, ale dlouho se dokáže skrývat pod maskou a za brutální vraždy. Indicie k jeho odhalení jsou dobře skryty, a pokud máte detektivní čich, možná tušíte, že za vším se skrývá něco daleko monstróznějšího, než jak to vypadá. Skutečnost však neodhadne nikdo a závěr skrývá velké odhalení pravdy.

Nancy si žila poklidně, má starostlivého otce a chodí s Kurtisem, zástupcem šerifa, jenže po zážitku při vyvolávání ducha jí Krvavá Mary nepřestává pronásledovat a kolem Nancy umírají lidé. Co po ní duch chce? Dívka to netuší, zároveň se nemůže nikomu svěřit, protože by jí nevěřili a ona nechce skončit ve svěrací kazajce. Nancy se totiž rozhodla, že o vrahovi s kuklou odhalí pravdu. Proč zabíjí lidi kolem ní, ale ji několikrát ušetřil? Schovává si jí na konec jako třešničku na dortě? Co se ve městečku děje?

Kniha se čte jedním dechem, až se přistihnete, že ji nedokážete odložit a občas trnete hrůzou. Jen je velká škoda, že má pouze kolem sto šedesáti stran, protože to je opravdu málo. Atmosféra tím sice neutrpěla, ale zašmodrchání zápletky ano. Místy může dojít ke zmatení a závěr je hodně uspěchaný, takže si ho náležitě neužijete.
Máte tušení, že konec bude hrůzný, ale pravda předčila má očekávání. Překvapení a děs, protože vrah konečně ukáže svou tvář a důvody k vraždění jsou až ochromující. Ukazuje se, čeho všeho je schopna lidská bytost.

Postav tu není přespříliš a málokterá se dožije konce. Vyvražďování se děje během celé knihy a postavy ubývají a ubývají. Naštěstí se některým podaří přežít, a ti mohou o štěstí, že to pro ně dopadlo lépe, než u ostatních.

Krvavá Mary je děsivý thriller s hororovými prvky, který není pro slabší povahy, ale zase tak hrozné to není. Nakonec je to příjemná oddychovka, u které vám zamrazí.

Hodnocení: 4/5
Velmi děkuji nakladatelství ČAS za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Krvavá Mary
Autor: Alexander Stainforth
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 164
Vydal: ČAS, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 229

Komentáře

  1. Recenzia pekná, obálka vyzerá super :) myslím, že keď raz na túto knihu natrafím, určite ju uchmatnem a poskytnem jej nový domov :) a samozrejme si ju nepochybne prečítam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už takhle nemám moc ráda zrcadla, tak nevím nevím... :D Každopádně snad nevadí, že jsem tě nominovala http://dalsiknizniblog.blogspot.cz/2013/10/liebster-blog-award.html

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.