Čtení knižních restů - květen až srpen 2013

Po delší době jsem se zase podívala na svůj seznam restů a z období květen až srpen ubyly pouze dvě knihy, takže to budu muset na podzim napravit, abych je všechny stihla přečíst do konce roku.
V projektu "Čtení knižních restů" jde o vytvoření seznamu knih, a koncem měsíce vždy zrekapitulovat, jak se mi dařilo a kolik knih jsem přečetla. Na konci roku dojde k "vyúčtování" a měly by být přečteny alespoň 3 knihy z daného seznamu. Já doufám, že je přečtu všechny.

A jak se mi za ty čtyři měsíce dařilo? Přečetla jsem ze seznamu jen dvě knihy - Čelisti slov (Steven Hall) a Interview s upírem (Anne Rice).

Čelisti slov není příliš originální, jelikož podobně laděných příběhů bylo ve sci-fi napsáno mnoho, přesto jde o knihu s velkým K, protože má velmi hluboký, propracovaný děj, který stojí za přečtení, stejně jako tako kniha. Dokáže se zapsat do vašich myslí a budete o ní přemýšlet ještě dlouho po dočtení. Rozhodně nejde o žádnou lehkou oddychovku, ale o brilantní literární zážitek.

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na autorův styl a myšlení hlavní postavy, což se mi na začátku stálo nemožné, ale později jsem se od knihy jen stěží odtrhávala. Děj sice nebyl přespříliš originální, ale po psychologické stránce byl dech beroucí, protože se nebál zahrávat s lidmi i ožehavými tématy dnešní moderní doby, kdy je všechno propojené sítí.

V knize je vykreslena speciální oceánologie, kde existují pojmové ryby plující v lidské interakci. Objeví se zde celá řad druhů ryb mysli, slov a imaginace, ale nejvíce prostoru dostala nejnebezpečnější z nich, a to žralok Ludovic, který požírá vědění, myšlenky i celkově mysl. Hlavní hrdina to zažil n vlastní kůži, jenže si to nepamatuje. Jde se proti němu i bránit, ale výsledek není nikdy příliš jasný. Je to žralok, který se chová stejně jako jeho vodní příbuzní, jakmile ucítí krev (v tomto případě myšlenku), tak se nezastaví. Jenže na rozdíl od normálních žraloků, ve světě myšlenek neexistuje souš, kam by tato paryba nemohla.

Interview s upírem je horor s romancí, s úchvatným příběhem, který mě díky své hloubce velmi fascinoval. Kniha obsahuje mimo jiné i prvky historického románu, ale hlavně složitě propracovaný děj, v němž nic není takové, jak se může na první pohled zdát. Někomu se může číst hůře, ale rozhodně stojí za to. Jen to není odpočinková četba na odreagování, protože vyžaduje plnou čtenářovu pozornost.

Kdo čekal šťastný konec, tak se nedočkal, ale ono to ani jinak dopadnout nemohlo. Nakonec ty úchvatné, neobyčejné upíry lituji, protože Louise, Lestata i Armanda čeká smutný osud v osamění, jenž jim nikdo nezávidí a ta jejich věčnost se pro ně stala utrpěním.

Jen té potvory Claudie mi líto nikdy nebylo. Jistě, nemohla si zvolit, zda se stane upírem, ale to co se z ní stalo, padá jen a jen na její hlavu. Kdyby každého jen nevyužívala, tak určitě dopadla lépe... mrcha jedna.


Seznam knižních restů:
Cáry rubáše - ed. Antonín K. K. Kudláč (recenze)
Jméno hvězdy - Maureen Johnsonová
Interview s upírem - Anne Rice (recenze)
Kladivo na čarodějnice - Václav Kaplický
Tajný agent - Joseph Conrad
Deník ctihodné prostitutky - Chrysa Dimoulidou
Skladatel bouří - Andrés Pascual
Sloupy věčnosti - Tanja Kinkelová
Zimní krypta - Anne Michaels (recenze)
Čelisti slov - Steven Hall (recenze)
Život a osud - Vasilij Grossman

Komentáře

  1. Kladivo na čarodějnice mi leží doma v knihovně a taky jsem ho ještě nečetla. Interview s upírem mám teď objednaný, já ani nevěděla, že ten film je podle knihy. Tak jsem na to zvědavá, film mám hrozně ráda, v takových případech pak z knihy bejvám zklamaná :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.