Recenze: Zimní krypta - Anne Michaels

Půvabný román plný čiré krásy, který zaujme úchvatným jazykem a nesentimentálním pohledem na tragický osud lidstva. Může člověk, zvyklí jen ničit, chtít zachránit něco krásného? Nebo je vše jen klam?

Ocitáme se v roce 1964, kdy se v Egyptě chystá výstavba obří Asuánské přehrady. Kvůli tomu je vystěhováno mnoho tamějších obyvatel, ti se musejí vzdát svých domovů i své země. Přestože bude zničeno několik vesnic, tak vláda rozhodla o přestěhování chrámu v Abú Simbelu o 60 metrů výše. Na tomto projektu se podílí anglický inženýr Avery Escher a do Egypta s ním přijela i jeho manželka Jean, s níž se seznámil při stavbě kanadského průplavu Sv. Vavřince. On jí budoval a ona se pokoušela zachránit vzorky rostlin, které by nadobro zmizely pod vodou. Nyní Avery doufá, že záchranou chrámu něco změní, protože od setkání s Jean už nechce ničit, ale tvořit. Osud však zasáhne a on po ztrátě otce, ztratí i Jean, která po potratu již nedokáže s Averym žít.

Dokáže Jean opět najít cestu k manželovi? Nebo si najde milence a změní svůj život? Objeví Avery ztracenou víru v sebe samotného? Vrátí se na univerzitu a začne se podílet na tvorbě staveb jako architekt? Jak moc jej zasáhnou osudy lidí, kteří pod přehradou ztratili naprosto vše?
..........

Tahle kniha není jen román o ztrátě a znovuobjevení naděje, je to žalozpěv za osud lidstva, které jen ničí, místo toho aby vytvářelo.
Hlavním důvodem toho, čím mně Zimní krypta tolik učarovala, je to, že nejde jen o vyprávění okolo stavby přehrady a co zažil Avery s Jean. Tato dějová linie tu sice je, ale rozšiřují jí různé vzpomínky na dětství a jiné části jejich života, třeba na Averyho matku, která je sice vedlejší postava, ale v příběhu má své pevné místo. A pak tu jsou osudy lidí z vesnic, které zmizí pod vodou.
Na čtenáře plně doléhá jejich ztráta, která nespočívá jen v půdě či domech, ale v něčem, co nejde slovy popsat. To je též důvod, proč ti lidé nechtěli přestěhovat hroby svých blízkých a raději veslují nad ně, aby do vody hodily květiny a třeba si s nimi i popovídali. Ti mrtví chtěli být pohřbeni ve své zemi, na své oblíbené místo s dobrým výhledem a nikdo nemá právo je přesunout jinak, protože by o své místečko přišli.

Proč mluvím o mrtvých, když živých je v knize více než dost? Už název „Zimní krypta“ k nim odkazuje, protože se tak nazývá místům, kde se přechovávají těla zemřelých přes zimu, než se oteplí, aby je bylo možné pohřbít do země.

Avery Escher je inženýr, který touží stavět a tvořit, při tom dříve ničil a bral domovy lidem. Může za to jeho otec, který obdivovat buldozery a jeho ztráta, z které se Avery nikdy nevzpamatoval, ho dohnala k budování vodních nádrží. Odešel ze školy a užíral se pocitem viny, pak však potkal Jean, která miluje přírodu a zachraňuje ji tím, že bere vzorky rostlin a přesazuje je jinam. To Averymu dává naději na lepší budoucnost, kde by se lidé mohli napravit a přestat bažit jen po ničení a podrobení celého světa. Společně se cítí silnější, ale po ztrátě dítěte se odcizují a oba začnou žít jinak.
Existuje ještě šance, že se k sobě opět navrátí? Pochopí jeden druhého a smíří se s minulostí?  

Během četby je jasné, že nejde o běžný román. Autorka totiž vydala v minulosti několik básnických sbírek a to je na volbě slov velice patrné. Je to hotový koncert a vy si užíváte květnatá souvětí plná procítění i těžkých osudů postav.

To jak se zde prolíná přítomnost s minulostí, vzpomínkami i sny, je nádhera. Jen z počátku to může působit zmateně, ale jakmile si přivyknete na autorčin styl, tak se již neodtrhnete. Prožijete mnoho životů obyčejných lidí a dokonce se dostanete k trpkým vzpomínkám na válku i nacistickou okupaci Varšavy a sovětskou nadvládou nad Polskem.
Všechny tyto historické události spatříme z pohledu lidí z měst i vesnic a prožijeme jejich zmatek, utrpení, ztráty i smrt.

Kniha je napsaná čtivě a bravurně propracovaně, takže všechno zapadá kam má. Jen záleží na čtenáři, zda bude mít trpělivost, aby ocenil nádherný jazyk, který je patrný ve všech slovech. Děj se odkrývá pomalu a často odbočuje do minulosti a vzpomínek, plane pozvolna, ale s vytrvalostí, a tak čtenář bude odměněn za výdrž.

Zimní krypta hořký příběh, který se zabývá historií lidstva z pohledu obyčejného lidu, který ve válkách ztrácí často naprosto všechno, nejen domovy, ale i rodiny a blízké. Kniha jistě zapůsobí na každého, kdo se do ní plně ponoří. Jen je škoda, že podobně krásnou literaturu nečte více mladých lidí.
Dle mého názoru jde o jednu z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

Hodnocení: 5/5

Název: Zimní krypta (orig. The Winter Vault, 2009)
Autor:
Anne Michaels
Překlad: Petra Diestlerová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 280
Vydal: Odeon, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 269 Kč

Komentáře