Recenze: Sváteční vraždy - Daniela Fischerová

Tři svátky, tři detektivní příběhy, tři vraždy a tři přátelé...
Zajímavé krimi, kde je k dopadení vraha zapotřebí zdraví úsudek, dedukce a všímavost detailů v okolí.

Mizející tvář aneb Příběh dušičkový:
Tři přátelé, bratři Královi (Medard a Silvestr) a bývalá divadelní nápovědka Kristina, se setkají v zámku Nechtěnice, aby zde pod vedením dr. Leoše Zárubu vyzkoušeli chování v týmové spolupráci s cizími lidmi, tedy až na jejich známou z Austrálie, která se po letech vrátila.
Jak už to však bývá, pokud někam zavřete deset lidí, tak se něco přihodí a zlověstný přelud odporné tváře v keři jakoby předzvěstovala budoucí tragédii. Naši tři přátelé budou muset zapojit své intelektuální přednosti, aby odhalili vše, co je skryto, a vysypali pár kostlivců ze skříně.

Sísa sám! aneb Příběh adventní:
Silvestr Král si připadá na stará kolena opuštěný, protože se jeho bratr Medard oženil s Kristinkou, k tou se mu přihodí úraz a on se dostal do penzionu na okraji Prahy. To by však nebyl Sísa, by se nedostal do maléru. Bude Sísa na všechno sám, nebo mu pomůže jeho bratr Medard s novomanželkou Kristinou? Odkud se ozývá dětský křik? A je neznámá dívka skutečně těhotná?

Myš na skrm aneb Příběh masopustní:
Za Kristinou dorazí její stará známá z divadla Dunka Školná, z doby, kdy ještě pracovala jako nápovědka. Dunka chce zjistit, zda egoistický Max zabil před lety její dceru. Kristina s manželem Medardem Králem tedy odjedou k ní na chalupu, kde se má sehrát masopustní hra s utopením Smrtky. Jenže hned po příjezdu Medard nabývá dojmu, že Maxe tu nenávidí snad úplně každý a kolem se začnou dít podivné věci. Utopila se dcera Dunky sama, nebo jí tenkrát někdo pomohl? Nepomstí se její duch? Objasní Medard s Kristinou vraždu?

..........

V těchto třech novelách se setkáváme s dvěma bratry - lingvistou Silvestrem (Sísa), bývalým hlídačem v kasinu Medardem (Darda) a jejich kamarádkou Kristinou (Tyty), která dřív pracovala jako nápovědka v divadle. Bratři se jmenují Královi, a aby Kristinka netrhala partu, tak se provdá za Medarda, takže je taktéž Králová.
S těmito třemi amatérskými detektivy jste se mohli setkat v knize Tři vraždy a král, jenž byla autorčina první detektivní kniha. Jinak však píše přes čtyřicet let a za knihy různých žánrů získala řadu ocenění.

Jednotlivé novely jsou samostatné s uzavřenou krimi zápletkou, přesto však na sebe velice volně navazují. Jak? To se pozná již dle názvů, první příběh je dušičkový, další se odehrává těsně před Vánocemi a poslední je masopustní. Kniha se tak odehraje v rozmezí několika měsících, ale naši hrdinové nelení a i přes svůj pokročilý věk jsou čiperní až až. Tedy kromě Sísy, který se během druhého příběhu zmrzačí a ve třetím je v lázních.

Sísa, Medard i Kristina jsou již postarší, ale jen tělem, duší jsou stále mladí a neustále společně něco podnikají. A pokud v jejich okolí náhodou dojde ke zločinu, tak se můžete vsadit, že se do toho pustí s vervou jako za mlada a viníka odhalí ještě před policií.
Hlavně Medard je hotový Sherlock Holmes, který za pomocí dedukce a všímavosti detailů poskládá celou pravdu z jednotlivých střípků i výpovědí všech zúčastněných.
Kristina má pro změnu, díky svému dlouholetému zaměstnání nápovědky, vynikající sluch, kterým vnímá i ty nejnepatrnější zvuky k tomu je ještě chytrá, proto s Medardem tvoří skvělý týmový pár.
A Sísa? No, ten je prostě svůj, neotřelý a výstřední, který tomu všemu vždy dodá ten správný šmrnc. Sice toho příliš nevyřeší jako jeho bratr, ale za to se s ním rozhodně nudit nebudete. Bez něho by jednotlivé příběhy byly dost nudné. A to je patrné na posledním z nich, kde vystupuje pouze Medard s Kristinkou, protože Sísa je v lázních, protože působí trochu suše.

Autorka nám předkládá tři různorodé krimi příběhy, ve kterých jsou tři ústřední postavy. Velice dobře si pohrává s atmosférou, která je místy tajemná a to dodává ději záživnost i čtivost. Ve všech se však musí používat mozkové závity, aby byl vrah odhalen, což způsobí, že nad případy neuvažují jen postavy, ale i čtenáři, kteří se snaží odhalit vraha.
Mě osobně se nejvíce líbí prostřední novela, kde Sísa Král dostal nejvíce prostoru a on se mohl předvést jako výstřední „dědek“, který si stěžuje na samotu, a přitom po úrazu nejde domů za bratrem, ale raději zvolí penzion na okraji Prahy a to vše těsně před Vánocemi. Přes zranění však jeho smysly nezakrní a on si začne všímat nesrovnalostí v jeho okolí. Netrvá dlouho a svůj noc strčí do dalšího maléru, z kterého ho bude muset vysekat Medard s Kristinkou.

Detektivní zápletky jsou propracované, stejně jako jednotlivé postavy, jen tu na můj vkus bylo málo vodítek vedoucí k vrahovi, anebo jsem je neviděla, což je klidně také možné. Přesto se nemusí bát, v závěru Medard všechno objasní, takže o vysvětlení určitě nepřijdete.
Jen od knihy nesmíte očekávat příliš akce, protože to by naši hrdinové v důchodovém věku nejspíš nezvládli. Jsou to sice čiperní staříci, ale vědí, kde jsou jejich hranice, tedy pokud zrovna neskáčou přes lavičku, aby potěšili svou polovičku.
Honičky či přestřelky tu tedy nejdete, ale přesto je obdivuji, jak jen z několika málo informací dokáží vydedukovat, kde je vrah a ještě ho usvědčit před příjezdem policie, která tu je jen na okrasu, případy za ně vyřeší naši hrdinové.

Kniha Sváteční vraždy obsahuje tři příběhy klasické detektivky, které zaujmou nejen svými zápletkami, ale též humorem a příběhy. Jedná se o výbornou odpočinkovou četbu, která nenudí a čtenář si ji užije.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji Knihcentrum za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Sváteční vraždy
Autor:
Daniela Fischerová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 216
Vydal: Mladá fronta, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 229

Komentáře