Recenze: Koho krysák kousne - Lynne Jonell

Co se stane, když vás kousne krysa? Zní to neuvěřitelně, ale budete rozumět hlodavcům. A přesně tohle se přihodilo malé Emmy, což jí změnilo život...


Emmy žije ve velkém domě, který její rodiče zdědili po vzdáleném příbuzném, jenže jsou neustále na cestách a utrácejí peníze, na Emmy tak nemají čas a ta je vydána na pospas vychovatelce slečně Hrůzové. Emmy si připadá osamělá, jelikož jí ve škole všichni přehlížejí jako by tam vůbec nebyla. Tedy až na třídní krysu Krysáka, který jí kousl a ona mu rozumí. Nejdřív se domnívala, že blázní, ale pak Krysák kousl fotbalistu Joa a tím začne jejich společné dobrodružství. Začnou totiž pátrat, co se kolem děje Krysáka a slečny Hrůzové. Jenže pak Krysák omylem kousne Joa podruhé a on se zmenší na velikost krysy...
Proč Krysák svým kousnutím zmenšuje? A dá se to obrátit? Skutečně má slečna Hrůzová moc nad rodiči Emmy? A kdo je ten zlý krysař, který chce za každou cenu dostat Krysáka? Jak s tím souvisí zmizení profesora Kapybary?
..........

Velmi povedený „fantasy“ příběh pro 10-ti až 12-ti leté děti, kde hlodavci mají kouzelnou moc změnit povahu člověka, zmenšit ho nebo třeba ho změnit v krysu. Pro děti to bude jistě velké dobrodružství plné napětí i humoru, až lituju, že je mi už pětadvacet a nemohla jsem tedy příběh vidět jejich očima. O intenzivní prožitek jsem tedy byla ochuzena, ale i tak jsem si četbu velmi užila, protože příběh byl mile vyprávěn a ráda jsem si tuto „pohádku“ přečetla.

Děj je jednoduchý, nikam neodbočuje a záhady jsou brzy rozluštěny, jen u některých musíme vydržet až do poslední části knihy, proto si tuto „pohádku“ děti užijí a vůbec nepostřehnou větší počet stran (přes tři sta) oproti jiným pohádkovým příběhům určený jim.

Více než příběh je zde vyzdvižena postava malé Emmy, která je osamělá, protože na ní rodiče nemají čas, ve škole jí přehlížejí a slečna Hrůzová z ní dělá nemocnou chudinku. Emmy je však zdravá, inteligentní a hodné děvče, proto nechápe, co se kolem ní děje od té doby, co se přestěhovali do nového, velkého domu a zdědili mnoho peněz. To je však dneska vcelku běžný úkaz v rodinách, jen ta „vychovatelka“ nemusí být zosobněním zla. Příběh tak odkazuje na vztahy z reálného života a snaží se trochu děti poučit.
Jak už to v pohádkách bývá, kouzla jsou přemožena láskou, přátelstvím a jedním otravným Krysákem, který si nedá pokoj, dokud někoho kolem sebe nepokouše.

Bacha na hlodavce, mohou mít kouzelnou noc!
V téhle knize určitě a nikdo netuší, co se vám může přihodit. Profesor Kapybara se jejich studiu věnuje dlouhá léta, dokonce se stal jejich obětí (byl zmenšen), ale ani on vše nezná.
Vlastně je tu takové upozornění, protože hlavně v normálním životě mohou být hlodavci přenašeči různých nemocí a tak není divu, že se Emmy s Joem ošklíbají, když vidí, jak slečna Hrůzová vtiskává činčilí tlapku do sušenek. Ať žije higiena!

Postavy jsou předem dané jako dobré a zlé, záporáky poznáte již podle jmen, Slečna Hrůzová či Cheswick Hryzák prostě nemohou být hodní, to je všem jasné od začátku.
Děj je tak snadno předvídatelný, i když děti, kterým je kniha určena, budou jistě překvapeni a hrdinům příběhu budou fandit, aby se jim vše podařilo a zlo bylo po zásluze potrestáno.

Koho krysák kousne je povedené „pohádkové fantasy“ pro děti okolo 10 až 12 let, které v ní najdou čtivý děj, zábavu i trocha ponaučení.
Nám dospělejším čtenářům nezbývá než knihu vzít jako milou, nenáročnou četbu, ale pokud jako já stále ještě nalézáte chuť na pohádky, tak se vám kniha bude líbit a pobavíte se u ní.

Hodnocení: 3/5

Název: Koho krysák kousne (orig. Emmy and the Incredible Shrinking Rat, 2007)
Autor:
Lynne Jonell
Překlad: Olga Turečková
Ilustrace: Jonathan Bean
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 336
Vydal: Albatros, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 279 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.