Recenze: Ovčákova dcera - Elizabeth Moon

Jít za svými sny se může vyplatit, a z každého člověka se může stát velikán, aneb jak se z ovčákovy dcery stala bojovnice.


Paksenarrion od dětství na farmě ráda poslouchala o hrdinských skutcích velkých válečníků, kteří vždy trestají zlo a brání dobro. Není tedy divu, že by se ráda stala bojovnicí. Její otec o tom však nechce ani slyšet a trvá na její svatbě s chovatelem prasat. Pakse, jak jí otec říká, touží po něčem jiném a uteče z domova. Ve městě vyhledá seržanta Stammel, který nabírá rekruty do Kumpanie vévody Phelana a jako Paks (přezdívku Pakse už nechce nikdy slyšet) se vydá s ostatními rekruty na výcvik...
Život vojáka je odlišný, než o čem Paks snila, protože nejen cvičí se zbraněmi, ale vykonává i obvyklé práce jako kopat latrýny, opravovat zdi či cesty, prát a další věci. Paks to však nevadí, protože si našla několik přátel, se kterými věrně stojí bok po boku. Osud však tuto ženu zkouší a ona nejenže v boji ztratí několik přátel a sama je zraněná, ale později zažije i napadení a pokus o znásilnění, zajetí, spoustu bitev a opět ztrátu přátel. To vše jí nezlomí, ale ještě více zocelí, protože ona se nevzdává. Je sice několikrát vážně zraněná, ale nikdy ne smrtelně, jako by jí něco ochraňovalo, a když od umírající přítelkyně dostane medailon sv. Girda, tak se kolem ní začnou dít ještě podivnější věci...
Stane se z Paksenarrion velká válečnice z legend, nebo zemře jako řadový voják? Co jí chrání a proč? Je možné, aby jí sv. Gird vyvolil, přestože ho neuctívá? Zachová si Paks i po zkušenostech z bitev svou touhu po cti a po boji za dobro? Nebo se z ní stane tvrdý, bezcitný voják?
..........

Ovčákova dcera je první díl fantasy trilogie Paksenarrion, která vypráví o stejnojmenné dívce, která se stala válečnicí, přestože se narodila jako dcera chovatele ovcí a tím se postavila svému osudu poslušné ženušky, která se stará o domácnost, manžela a rodí děti.

Příběh se čte jedním dechem a nenechá vás ani na okamžik vydechnout. Sice je zde popisován fantasy svět, ale to nijak nenarušuje děj, takže se nenudíte a můžete si vychutnat svižně plynoucí příběh, který je zajímavý a zachycuje více jak dva roky života Paksenarrion, který je více než nabitý. Holka toho zvládla hodně zažít a hlavně to přežít.

Paksenarrion, neboli Paks, vstupuje do příběhu jako osmnáctiletá dívka, která uteče z domova před svatbou, s níž nesouhlasila, ke Kumpanii a sní o bojích a válkách za spravedlnost. Život bojovníka jí sedne jako ulitý, ale zároveň je odlišný od jejích snů. Kolikrát bojuje pro peníze jako žoldák, místo aby hájila spravedlnost. Boje jsou tvrdé a ona ztrácí nejen přátele, ale i kousek sebe samé. Několikrát je postavena před těžká rozhodnutí, které jsou nezáviděhodná. Dokáže zvolit správně? Nebo se vydá špatnou cestou?

Kniha předkládá svět podobný středověku, kde každé území někomu více či méně patří, jsou zde lotři, podvodníci, lupiči i žoldnéři, ale také obyčejný lid jak na vesnicích, tak i ve městech, šlechta a jiní vládci, k tomu se tu ze starých časů objevují trpaslíci nebo elfové, ale jen málokdy.
Svět byl velmi dobře vykreslen a působí opravdově, jen chudáci ti vojáci, kteří to mají pokaždé hrozně daleko, a tak ze severu bojují na jihu, pak zase na severu a nakonec někde jinde. Vládci mezi sebou uzavírají dohody nebo na sebe útočí svými vojáky či magií. Víry je tady dostatek, ale každý si věří v jiné bohy či svaté, takže je v tom docela zmatek.

Jako ve správné fantasy s velkými bitvami se zde objevuje spousta postav a dost z nich i umírá. A v tom je kniha překvapující, protože nikdy nevíte, kdo zemře. A nemůže doufat, že pokuj je postava v příběhu důležitá, tak ji někdo ušetří a ona přežije. Paks tak pohřbí spoustu přátel a spolubojovníků, kteří s ní byli od počátku, a ona je měla ráda.
Nic tu není černobílé, takže i rytíři se občas chovají jako lupiči a drancují v poražené pevnosti, jen záporáci nepřekvapí, ti jsou prostě zlí a basta.

Od této knihy jsem neměla příliš očekávání, také proto mě hodně překvapila, protože se četla skvěle a příběh utíkal rychle a plynule, proto je čtivý. Bitvy byly velkolepé a skvěle popsané, takže jsem si připadala, jako bych tam byla a prožívala dobrodružství společně s Paks. Dokonale jsem se s ní dokázala porozumět a fandila jí, aby všechno zvládla.

Ovčákova dcera uvádí čtenáře do fantasy světa Paksenarrion, a přestože je hlavní hrdinkou žena, tak věřím, že si příběh užijí jak ženy, tak muži všechno věku. Je to nádherný příběh o odvaze a touze změnit svět svými činy.
Těším se, až si přečtu další díl, který slibuje další velkolepá dobrodružství..

Hodnocení: 4/5


Název: Ovčákova dcera (orig. The Deep of Paksenarrion, 1992)
Autor:
Elizabeth Moon
Série: Paksenarrion
Díl: 1
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 440
Vydal: Baronet, 2004 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře

  1. Knížka vypadá zajímavě, ale pro mě moc není. Válečné filmy (takže ani knížky) mě vůbec nelákají a nemám je ráda. Možná ale, že se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. moje oblíbená knížka.. četla už jsem ji několikrát.. =) ostatní díly jsou taky skvělé. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu mám velmi rád a již několikrát jsem ji přečetl. Doporučuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.