Recenze: Výkřik do tmy - Manuela Martini

Thriller pro mládež, který má dávku tajemna i napětí... Co se stalo osudné noci, že se ozval „Výkřik do tmy“?

Franciska se po roce vrací do města Prien, aby odhalila pravdu o tom, co se stalo osudné noci. Ona si totiž nic nepamatuje. Byla v loděnici, když procitla se zkrvaveným pádlem v ruce a její přítel Maurice byl mrtvý. Policie, hlavně komisař Winter, ji chtěla vidět ve vězení, ale Franciska byla pro nedostatek důkazů propuštěna z vazby a s rodiči se odstěhovala...
Ona do Prienu nikdy nechtěla, ale rodiče s chudých poměrů jí chtěli dopřát kvalitní vzdělání, jenže město bylo plné zbohatlíků a snobů, kteří se Francisky téměř štítili. Nakonec si však našla kamarádky Leonii a Vivian, dokonce začala chodit s největším fešákem ze školy, krásným Mauricem. A pak se stala ta proklatá noc...

Najde Franciska své vzpomínky a odhalí pravdu? Skutečně je vrah? A jak jí pomůže Benjamin z místních novin? Proč po Francisce tolik šel komisař Winter? A neskrývá se pravda nakonec v choré mysli?

..........

Další kniha z edice Thriller, kterou vydává nakladatelství Fragment a je určená především pro mládež. Ti jistě ocení jednodušší děj a náctileté postavy, které jim budou blízcí a lépe se do nich vcítí.

Výkřik do tmy si pohrává s psychologií postav, které dovedou překvapit, a to věští napínavý závěr. Ukáže se, čeho všeho je schopna mysl šílence, i když ten důvod k vraždě byl naprosto ujetý. Na druhou stranu se dnes vraždí kvůli každé prkotině, tak proč ne kvůli klukovi nebo společenské vrstvě?

Hodně se mi líbilo chování zbohatlíků, jelikož to přesně vystihovalo jejich charakter. Oni mají peníze, takže jsou něco více, než běžní lidé, a běda tomu, kdo by se s nimi chtěl měřit. Ani se nedivím, že většina z nich je na drogách, v depresích nebo šílených. Prachy asi nebudou všechno, ale to oni nikdy nepochopí a radši si budou dál užívat svůj „dokonalý“ život.
Autorce se tak skvěle podařilo vystihnout hranici mezi bohatými a chudými lidmi, což děj dosti ozvláštnilo a působil tak více propracovaně. Byli tu samé fúrie a idioti, kteří by potřebovali pořádnou ránu na procitnutí ze snového světa peněz.

Celý děj se motal kolem Francisky, která by potřebovala občas proplesknout, aby nebyla tak naivní a někdy až blbá. Věří totiž, že do světa bohatých pronikla a všichni jí mají rádi, což je hloupost, protože ti lidé milují více než peníze jedině sebe samotné. Nakonec otevřela oči a málem jí to stálo život.
Ano, dočkáme se i vypjatých scén, tedy vlastně jen jedné, na konci, což není moc, ale alespoň něco. Tohle je sice thriller, ale nečekejte akční scény či nervy drásající akce, protože kniha nechce šokovat mládež.

Příběh byl čtivý a docela propracovaný, takže se před námi postupně odkrývají části děje, který v sobě má mnoho zákoutích a hlavně pořádně tvrdohlavou Francisku. Ta hodlá zjistit pravdu za každou cenu a brzy tak má hned několik variant, kdo by mohl zabít Maurice. Skutečný vrah se však nechá poznat až v závěru, kdy Franciska jako pitomá vstoupí rovnou do jasné pasti, ale co čekat od dívky jejího věku.

Zajímavé na knize bylo prolínání přítomnosti s minulostí, kdy nám Franciska povypráví svůj život před onou nocí a po ní, zároveň poodhaluje informace k nalezení pravdy, co se tehdy doopravdy stalo. Vraždila a pak to vytěsnila z mysli? Tato nejistota je napínavá a všichni budou netrpělivě očekávat rozuzlení.

Výkřik do tmy je thriller pro mládež, těm se kniha bude líbit, jen pro příznivce tvrdších thrillerů to nebude ono. Jinak to však je příjemná oddychovka, která zabaví během deštivého odpoledne.

Hodnocení: 3/5

Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:



Název: Výkřik do tmy (orig. Sommernachtsschrei, 2010)
Autor:
Manuela Martini
Edice: Thriller
Díl: 3
Překlad: Michaela Škultéty
Vazba: Měkká
Počet stran: 208
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199

Komentáře

  1. Knížku mám taky doma a dokonce i přečtenou, souhlasím s tím, že hlavní hrdinka byla místy naivní, ale, asi to tak mělo být. Recenze je krásná.
    Ten závěr se mi líbil. Při čtení si pořád kladeš otázky, sakryš, proč se to tak stalo a jaký to mělo smysl? Nutí tě to přemýšlet, i když je fakt, že oproti thrillerům jak Hypnotizer, Millenium je to polívčička. Ale dobře uvařená polívčička. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám v hledáčku, ale nevím, zda se mi bude líbit. Zní to jako předchozí dvě knihy v téhle edici, které jsem četla... uvidíme, ale vypadá to zajímavě :D
    Pěkná recenze! ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.