Recenze: Padesát odstínů temnoty - E. L. James

Pokračování „velké lovestory“ je tu a vztah mladé Anastasie s Christianem dostane opět zabrat. Dámy, připravte si kapesníky, protože vás čeká dostaveníčko dlouhé přes 600 stran...


Anu nacházíme o pět dní později ode dne, kdy utekla od Christiana. Má novou práci a její šéf se jí snaží dostat pod sukni, Ana je však duší mimo, protože nedokáže zapomenout na svou lásku a má i výčitky, že Christiana opustila, když jí potřeboval. Není divu, že je šťastná, když jí doprovodí na výstavu jejího kamarád Josého. Netrvá dlouho a svůdný pan Grey přemluví slečnu Steeleovou k návrtu do jeho bytu. Nabídne jí novou dohodu, už nebude jeho sub a nevrátí se do „červené mučírny“, prostě spolu budou mít normální vztah. Anastasie je nadšená, ale idylka s Christianem nemá dlouhého trvání, protože se n scéně objeví „paní Robinsonová“ a Ana je postavena před temnotu Christianovi minulosti. K tomu po ní nejspíše jde jeho bývalá sub, která je šílená natolik, že se Anu pokusila zabít.

Dokáže Anastasie pohlédnout do padesáti odstínů temnoty a pochopit Christiana? Jak se bude vyvíjet její pracovní kariéra? Najde Christian sílu si přiznat své city? A jak se Ana rozhodně ohledně životní nabídky?
..........

Druhý díl trilogie Padesát odstínů... je temnější než první díl a zároveň přináší hodně odpovědí na otázky ohledně Christiana a jeho minulosti, možná pochopíme i jeho osobnost, i když o tom pochybuji, protože pan Grey je pořád namyšlený egoista, který chce všechno ovládat.

Opět je hlavním pilířem knihy vztah Anastasie a Christiana, který se, jak se dalo očekávat, sceluje a neshody jsou odpuštěny. Jen jde více o city v mileneckém vztahu a „tvrdého šukání“ se příliš nedočkáme. Sex tu sice je, ale není ničím zvláštní, až na několik výjimek. Takže obyčejný erotický román, kterých je spousta.
Ale důležitým faktem se stává i napětí, protože Anu a Christiana ohrožuje jeho šílená ex-sub, která by je mohla chtít zabít a ochranka alespoň bude mít co dělat. K tomu je tu Anastasiin šéf, který si nedá pokoj, dokud mu někdo nedá do zubů a to doslovně. Věřte mi, tahle scéna pobaví a rozzuřený Taylor s Christianem pobaví ještě více.

I přes velký počet stránek tu je vcelku pohodový příběh oživený „vanilkovým“ sexem, hádkami i slovním pošťuchováním, takže nuda nehrozí. Jen nesmíte očekávat něco propracované, vše je tu jen zlehka.
Pak přibila trocha toho napětí a závěrečná kapitola dává příslib, že by třetí díl mohl být ještě napínavější, takže si na něho počkám, ať vím, jak to všechno dopadlo.

Co se týče postav, tak se tu objevilo pozitivní zlepšení. Christian je dál sebejistý, posedlý kontrolou, ale zároveň se snaží o změnu, aby Anu neztratil. Dokonce se dočkáme i submisivního Christiana, který klečí Aně u nohou a prosí jí, aby zůstala, čímž mi chlapec vyrazil dech.
Anastasie už není tak nesnesitelná, i když pořád si nevěří a často fňuká, ale zároveň se dokáže Christianovi postavit. Snaží se ho pochopit a milovat, i když to není vůbec jednoduché.  

Oproti prvnímu dílu je tedy tento trochu lepší a jako lehké čtivo plně dostačující, jen nesmíte očekávat překvapivý či složitý děj, to byste se totiž nedočkali. Jinak to není nic velkolepého, ale zase to není úplně k zahození. Ženy, co rády čtou červenou knihovnu, budou nadšeny, jelikož se dočkáme lásky, hádek, usmiřování a sexu. Kniha vás nudit nebude, jen kdyby byla tak o polovinu kratší, tak by jí to prospělo.

Padesát odstínu temnoty je erotický román s nepříliš originálním dějem, který sice nepřekvapí, ale je čtivý. Nenáročná oddychovka pro ženy.

Jen bych za to ty prachy nedala ani za nic, možná za pár let, až bude ve slevě, tak bych si to mohla pořídit domů.

Hodnocení: 3/5



Název: Padesát odstínů temnoty (orig. Fifty Shades Darker, 2011)
Autor:
E. L. James
Série: Padesát odstínů...
Díl: 2
Překlad: Zdenka Lišková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 656
Vydal: XYZ, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 449

Komentáře

  1. Knižka sa mi páčila, tak ako 1. diel 8)
    Je to zaujímavá kniha, nejde sa od toho neodrthnúť, neviem, ja som to proste vkuse čítala 8P

    OdpovědětVymazat
  2. druhy dil sem si nedavno koupila sem na nej dost zvedava hodne lidi pise ze nic moc...asi od toho vsichni cekame moc: D

    OdpovědětVymazat
  3. Nechápu, jak může psát recenze na knihy někdo, kdo neumí pravopis..... dva příklady nejvíc bijící do očí - "Ana je postavena před temnotu Christianovi minulosti", "přibila trocha toho napětí"..... To by mě ta temnota v tu ránu opravdu přibila do zdi :D

    OdpovědětVymazat
  4. Bože, to zní jako kravina, už jen podle recenze. Přidávám se k apelu za lepší pravopis.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.