Recenze: Tvůj stín - Jeffery Deaver

Poznejte odvrácenou tvář popularity. Pokud totiž narazíte na šíleného fanouška, tak se ze slávy stává hotové peklo a z pronásledovatele "Tvůj stín"...

Úspěšná zpěvačka Kayleigh Towneová ráda komunikuje s fanoušky, tedy až do doby, kdy si Edwin Sharp její rutinní email vysvětlí tak, že ho miluje a jsou si souzeni. Jeho pronásledování nezná mezí a Kayleigh se spojí se svou přítelkyní Kathryn Danceovou, která pracuje pro CBI (Kalifornský úřad vyšetřování se zaměřením na výslechy a analýzu řeči těla), aby jí pomohla stalkera odstranit z života. Jenže pak někdo Kayleigh pustí do telefonu první sloku písně Tvůj stín a následně je nalezen mrtvý člen kapely, kterého někdo zavraždil podle interpretace slov písně. Místní policie z malého města si neví rady, jak dál a Kathryn Danceová tuší, že vrah teprve začíná a ohrožen může být kdokoliv z okolí zpěvačky.
Stojí za vraždami stalker Edwin, nebo je jen figurka ve hře skutečného vraha? Mají vraždy něco společného s minulostí mladé zpěvačky? Dokáže Kathryn Danceová případ vyřešit, nebo se sama stane obětí?
...
Tvůj stín je vynikající, až mistrovský thriller, během kterého vám bude z napětí běhat mráz po zádech. Někdo se totiž skrývá ve stínech a vrah může udeřit kdykoliv i kdekoliv. Policie je jako obvykle neschopná najít nějaké stopy a bezradně tápou v informacích, které nikam nevedou. Podezřelých přibývá s každou kapitolou a nikdo nic neví.

Postavy jsou taktéž brilantně vytvořené, takže každá přináší příběhu svůj dílek, aby všechno v závěru dávalo smysl. Některé jsou samozřejmě hlavnější a jiné spíše doplňkové, ale všechny mají pro děj svou váhu.
Kathryn Danceová pracuje pro CBI (Kalifornský úřad vyšetřování se zaměřením na výslechy a analýzu řeči těla) a patří ke špičce v oboru. Její práce stojí na přesnosti, dedukci a správné analýze situace nebo chování člověka. Dokáže si poradit v mnoha situacích, ale i ona se může někdy mýlit.
Autor hlavní postavu vykreslil velmi dobře, jenže jí na pomoc v případu poslal bývalého detektiva Lincolna Rhyma (např. Sběratel kostí). To však podle mého názoru nebyl nejlepší nápad, protože Lincoln v knize působí jako rušivý faktor a strhává na sebe až příliš pozornosti. Je až příliš pedantský a na okolí má stejná měřítka, takže všechny jen neustále opravuje, aby všechno bylo podle něho. V jeho sérii mi to nevadí, ale u Kathryn Danceové ano, protože ona má úplně jiný způsob práce.

Příběh je hodně komplikovaný, ale nemůžete se od něho odtrhnout. Postupně se před vámi odkrývá do detailu propracovaný příběh, který chvílemi bere dech, a vy jen šokovaně zíráte na řádky textu. Pokaždé, když už to vypadá, že bude pachatel dopaden, tak se ukáže, že všechno bylo trochu jinak a viník může být někdo úplně jiný.

Pokud nemáte rádi překvapivé a složité konce, tak se na to připravte, protože Tvůj stín má grandiózní finále, při kterém se vše vyjasní a to hned několikrát. Dokonce i policie bude na prášky, protože se děj chvílemi začne ubírat šíleným tempem protkaným nejen děsivými vraždami, ale i velkou přestřelkou. Závěr se prostě nese ve stejném duchu jako celá kniha, i když je ještě o trochu lepší.

Nestává se mi často, aby mi kniha vyrazila dech, ale tahle to dokázala hned několikrát a Jeffery Deaver mi dokázal, že je skutečný mistr žánru a zaslouží si obdiv za tuto vynikající knihu.
Od tohoto autora jsem v minulosti četla několik knih, ale po tomto úžasném literárním zážitku se na jeho knihy opět vrhnu a jistě si je taktéž užiji.

Tvůj stín je úchvatný thriller s propracovaným dějem, postavami i pozadím děje, vše je přesně propojené, aby příběh dával celek, a finále rozhodně stojí za to. Knihu ocení všichni čtenáři, kteří mají rádi složitý děj, akci i detektivní zápletku.

Hodnocení: 5/5
Název: Tvůj stín (orig. XO, 2012)
Autor: Jeffery Deaver
Série: Kathryn Danceová
Díl: 3
Překlad: Jiří Kobělka
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 480
Vydal: Domino, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře