Recenze: Percy Jackson - Bitva o labyrint - Rick Riordan

Bitva o labyrint začíná...

Percy s Annabeth se do Tábora polokrevných vracejí hodně narychlo, protože jim jdou po krku empúzy, jenže ani v táboře už není takové bezpečno jako dřív. Pan D. (Dionýsos) byl odvolán a Grover má jen týden na to, aby našel ztraceného boha Pana, jinak bude vyhnán. Jedinou jeho šancí je záludný labyrint a Percy musí najít jeho stavitele Daidala dřív, než ho kontaktuje Luke.
Výprava je proto jasná a hned po tragické věštbě se vydá Annabeth, Percy s Tysonem a Grover do labyrintu, kde by se mohl ukrývat Pan, ale také Luke čekající na vzkříšení Krona. Labyrint je všechny pokouší a po rozdělení není jisté, zda výpravu všichni přežijí.
Najde Percy Daidala a přesvědčí ho, aby se přidal na stranu dobra? Jak dopadne Groverovo hledání? Jakou roli sehraje lidská dívka Rachel? Usmíří se Nico s Percym? Povstane Kronos? Bude Tábor polokrevných zničen?
...
Již čtvrté pokračování dobrodružné série Percy Jackson, která nepostrádá napětí ani humor. Jen už je to trochu natahované, protože se v každém dalším díle posune příběh jen o kousek, a tak se série vleče. Kdyby to byla trilogie, tak by to všechno bylo daleko ucelenější.

Série Percy Jackson je postavená na antické mytologii, i když z té si bere pouze inspiraci a dějepis by se podle ní učit rozhodně nedal. Přesto se tu dozvíme i několik faktu z historie, nebo spíše mýtů.
Objevují se zde nejen polobozi a bohové, ale také mytická stvoření, jako jsou kentauři, kyklopové, empúzy, satyrové, pekelní psy a další potvory, které byste nechtěli potkat a jako se to neustále stává Percymu, hlavně pokud je na oblídce nové školy. Problém s útoky nestvůr spočívá v tom, že smrtelníci nevidí za "mlhu", takže všechno padá na Percyho hlavu. Naštěstí mu vždy někdo pomůže, takže se může vrátit k matce, aniž by po něm pátrala policie.
Percy je prostě magnet na problémy a jeho kamarádi to vždy odnesou s ním, takže o komplikace v příběhu není nouze.

Bitva o labyrint vyplívá z mýtu o labyrintu, který postavil Daidalos pro krále Mínose a kde byl držen Minotaurus (Percy ho zabil v prvním díle). Ten je hodně rozsáhlý a hlavně sám za sebe přemýšlí, takže se chodby neustále mění a jako by návštěvníky pokoušel různými nástrahami. K bezpečnému průchodu je zapotřebí Ariadnina nit nebo smrtelník, který vidí za "mlhu". Percy naštěstí zná Rachel, která má takovou moc. Jen jí musí přesvědčit, že je polobůh, mytologické bytosti i bohové existují a ona má riskovat svůj život pro záchranu světa.

Postavy jsou tady zajímavě zpracované a u většiny se mísí mytologie s realitou, takže je tu Percy, syn Poseidona, Annabeth, dcera Athény, kyklop Tyson, syn Poseidona a nevlastní bratr Percyho a satyr Grover. Všichni čtyři jsou povahově velmi rozdílní, takže se neustále o něco dohadují a vše se tím ještě komplikuje. A pokud se do výpravy ještě zapletou bohové, jako je Héra, která si hraje na matku všech, tak to znamená hodně velké potíže.

Příběh je čtivý a hlavně nenáročný i předvídatelný, proto se hodí spíše pro mládež, která si jej jistě řádně užije. Děj se nese ve stejném duchu jako u předchozích dílů, takže ani to nepřekvapí, protože už dopředu víte, jak se bude odehrávat.
Závěr je však hodně napínavý, takže si užijete velkou bitvu, která má rozhodnout o osudu polokrevných. Jen je škoda, že zůstal otevřený pro konečný díl série, kde se nejspíš všechno vyjasní a čtenáři se tak zodpoví všechny otázky, které si během čtení jednotlivých dílu pokládal. Ale možná taky ne, no uvidíme.

Bitva o labyrint je dobrá moderní fantasy, kde si trochu zopakujete dějepis, ale hlavně se pořádně pobavíte a čtení si užijete. Skvělá oddychovka.

Hodnocení: 3/5
Velmi děkuji Fragmentu za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Bitva o labyrint (orig. The Battle of the labyrinth, 2008)
Autor: Rick Riordan
Série:Percy Jackson
Díl: 4
Překlad: PhDr. Dana Chodilová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 384
Vydal: Fragment, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 399 Kč

Komentáře