Recenze: Malinkatý kretén - Zdena Frýbová

O psech, politice a životě jenom vtipně a s nadhledem...

Ela je spisovatelka a je jí přes padesát, sice nevypadá na svůj věk špatně, ale povahově je hodně výbušná, hádavá a sarkastická, proto s ní často není k vydržení a její manžel Oldřich toho má po pětadvaceti letech dost, proto Ele oznámí, že chce rozvod. K jeho údivu to Ela přijme s ledovým klidem, jako by byla za to ještě ráda. Rozvod proběhne prakticky okamžitě, protože se dohodli v klidu.
Oldřich si našel Květu, která ho doslova uctívá, to Ela nikdy nedokázala. Ta si na rozdíl od něho užívá získané svobody společně se svými dvěma skotskými teriéry Andrýskem a Ronánkem. Oba psi jsou stejně svéhlaví a tvrdohlaví jako jejich panička, proto jsou mezi nimi konflikty na denním pořádku.
Jak Ele dopadne svoboda? Bude si skutečně jen užívat, nebo místo toho neustále řešit nějaké trable? A jak bude Andrýsek s Ronánkem reagovat na nové situace?
...
Malinkatý kretén hovoří s nadsázkou nejen o životě "postarší" ženy a jejích psů, ale pouští se i do vážnějších témat jako je politika, mezilidské vztahy a zodpovědná výchova psa. Přesto je všechno bráno s humorem, takže si čtenář knihu víceméně užije.
Mně se kniha líbila, ale chvílemi mi přišla zdlouhavá, až se v některých kapitolách vtip zápletky úplně vytrácel a trochu jsem se nudila. Kdyby byla o několik stránek kratší, tak bych z ní měla jistě ještě lepší radost.

Zajímavé je hlavně pojetí psů, kteří mluví a slyší je jen ti, co umí naslouchat. Ela i ostatní postavy tak mohou reagovat na Andrýskovo či Ronánkovo komentáře a někdy s nimi vést až debatu, jelikož tito psi jsou vzdělaní a hlavně sečtělí, takže hlavně Ronánek chce vstoupit do politiky a neustále se prohlašuje předsedou strany, poslancem nebo dokonce i prezidentem.
Jejich náhled na různé situace knihu rozhodně obohacuje a čtenář se u nich pořádně pobaví, protože to jsou psi, kdo ději dodává největší porci humoru.

Ela je tak trochu poděs a málokdo s ní dokáže vydržet. Na jednu stranu chce být středem pozornosti a na druhou chce mít i klid, kterého se jí s těmi dvěma psími raubíři příliš nedostává a ona musí neustále něco řešit.
S humorem sobě vlastní přistupuje ke všemu, co se jí přihodí, takže o komické situace není nouze. Rozvod pojala prakticky a politiku vzala s tak velkým rozumem, až se jí podařilo během týdne rozvrátit hned dvě malé politické strany. Cestování je pro ni velká událost, proto potřebuje společnost na cestách, hlavně když to z Prahy do Olešné vzala přes Olomouc. A balení je neuvěřitelná věda, jelikož Ela potřebuje mít věci roztříděné, takže když někam vyráží na pár dní, a tak sebou vláčí deset poloprázdných tašek.

Kniha se tak zaobírá vícero aspekty života ženy, který není vůbec jednoduchý, hlavně pokud máte povahu po Ele a žijete s jejími psy, kteří jsou až nevkusně nevychovaní, přestože si neustále hrají na intelektuály.

Děj byl zajímavě pojatý a hlavně originálně, takže byl i dost špatně předvídatelný, i proto se mi kniha líbila, jen se mi nečetla tak lehce, jak jsem od ní očekávala. Prostě mě mile i nemile překvapila, ale rozhodně šlo o nevšední literární zážitek.

Závěr byl komický a někdy i tragický, protože se zde probíraly vztahy i výchova psa, kterou Oldřich dosti nezvládl, a Ela musela urychleně zachraňovat situaci, jelikož hrozilo, že by se její exmanžel mohl rozejít s naivní Květou a ještě se k ní vrátit. To Ela nechtěla riskovat, jelikož si zvykla na svůj "klid" a Oldřicha by už doma nezvládla. Jeho chování bylo až trapné, ale Ela to všechno vyřešila na výbornou.

Malinkatý kretén je kniha se zajímavým nejen názvem, ale i dějem a postavami. Ocení jí spíše ženy, kterým se bude jistě líbit ženský pohled na vztahy, muže, politiku a psy, vše promýchané s humorem a zábavou.

Hodnocení: 4/5

Velmi děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Malinkatý kretén
Autor: Zdena Frýbová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 368
Vydal: Šulc-Švarc, 2012 (7. vydání)
Doporučená cena: 305 Kč

Komentáře