Recenze: Orel Deváté legie - Rosemary Sutcliffová

Pojďte odhalit, kam se ztratila legendární Devátá legie i se svým orlem, který byl znakem Říma...

Flavius Aquila se ztratil i s římskou Devátou legií a jejich "Orel" zmizel někde na severu Bitánie. O dvacet let později se jeho syn Marcus snaží získat zpět rodinnou čest tím, že hrdě vede Čtvrtou pomocnou legii, ale v bitvě je vážně zraněn a následně propuštěn ze služby. Bydlí u strýce Aquila, ale je nešťastný, protože jeho životem byl vojenský život. Jednou však zachrání život otrokovi Escovi v aréně a koupí ho jako svého osobního otroka. Postupně se tito dva rozdílní muži sbližují a snad mají i přátelský vztah, přestože se Esca chová odtažitě, jako by něco skrýval. Jednou Marcuse jeden bohatý a vlivný Říman vyprovokuje a on slíbí, že pojede s Escou na sever Británie a ztraceného zlatého orla najde a přinese. A oba se opravdu na tuto bláznivou výpravu vydají, i když nikdo nepředpokládá, že by se vrátili živí.
Dokáže Marcus odhalit minulost a zjistit, co se skutečně stalo s Devátou legií, jeho otcem a orlem? Byl snad Flavius Aquila zbabělec a zradil Devátou? Marcus tomu věřit nechce a pátrá dál. Najde však orla? Přežije Marcus pobyt na nebezpečném území, kde barbaři zabíjí každého Římana, na kterého narazí?
...
O knize jsem slyšela, když vycházela v nakladatelství BB/art, ale nijak zvlášť mě nezaujala. O římskou historii jsem se nikdy nezajímala, takže mě to nelákalo, si knihu přečíst. Nedávno jsem však shlédla filmové zpracování a to bylo velmi zajímavé, proto jsem neváhala a sáhla i po knižní předloze. Ta se od filmu v určitých místech docela liší, a to dokonce i v detailech, které mají vliv na příběh.

Postavy jsou zajímavé a hlavně Římané mě svým chováním nepřekvapili a chovali se jako by jim patřil celý svět. Hlavně ti bohatí a mocní byli nejhorší a naštěstí v ději nejsou příliš, protože se s nimi nedalo vůbec vydržet.
Jen Marcus byl jiný. Zpočátku sice hrdý Říman a bojovník, ale postupně poznal, že ani Britové nejsou špatní. Barbarství je relativní pojem, protože záleží, jak se na něj podíváš. Esca mu prostě otevřel oči a poupravil mu vidění lidských hodnot, kde je čest sice důležitá, ale život taky, to však Římané nevidí.
Přiznám se, že více mi byl sympatičtější Esca, který nebojoval za čest a slávu, ale za svobodu a hrdost svého kmene.

Samotný příběh byl napínavý i čtivý, takže děj ubíhal svižným tempem. Přestože je to vlastně historický román, tak je určen spíše pro mládež, která jednoduchost děje jistě ocení. Ale věřím, že i mezi dospělým publikem by si kniha mohla najít příznivce.
Jen pořádné akce se dočkáme jen na začátku a na konci, uprostřed se taky něco málo děje, jen to postavám jde až příliš lehce. Dokonce i pobyt na nepřátelském území vyjde dobře a až nakonec se Marcusovi a Escovi něco stane. Jinak po Británii jen tak putují a hledají stopy minulosti, která je už dávno zapomenutá.

Zajímavé bylo, když se Marcus na pobyt v severní části Británie převlékl za řeckého lékaře a pomocí různých mastí, které měl sebou, léčil lidi. Těch se pak mohl lépe vyptávat na minulost. Jen je zvláštní, že mu někdo věřil, protože takový urostlý chlap jako hora nevypadá zrovna jako běžný lékař, a vlastně ani moc řecky.

Jen je škoda, že se stejně jako ve filmu neobjevil zbytek Deváté legie, která sice měla podobu neoholených starců, ale v ději by to dobře vyznělo.
Závěr mě hodně překvapit, sice bylo už na začátku jasné, že Marcus a Esca svůj nelehký úkol splní, ale chování římského politika mě zarazilo. Orel není vůbec důležitý a bylo by mnohem lepší, kdyby se nikdy nestal zpět na světlo. Prostě zmizel kdysi dávno a hotovo. Bylo to trochu podivné a ani to příliš nedávalo smysl.

Orel Deváté legie je povedený historický román pro mládež, který má napínavý děj, jen tu není zase tolik akce. Kniha však není moc dlouhá a příběh je zajímavý, takže se čte velmi snadno.

Hodnocení: 4/5
Název: Orel Deváté legie (orig. The Eagle of The Ninth, 1954; 2004)
Autor: Rosemary Sutcliffová
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 260
Vydal: BB/art, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře