Recenze: Den, kdy měl zemřít Klaus - Michal Stach

Akční thriller po česku a příprava atentátu na prezidenta v hlavní roli...to je rozhodně zajímavá kombinace, která stojí z přečtení.

Je možné, aby bývalí spolupracovníci KGB připravovali útok na Prahu? Po teroristickém útoku 11. září 2001 na "Dvojčata" se otřásla nejen Amerika, ale i Evropa a všichni touto tragickou událostí "žili". A někdy v té době Jurij Galkin vytvořil plán na znovuvzkříšení slávy Sovětského svazu a jeho ideologií, který spočíval v útoku na Prahu - odpálením Nuselského mostu a atentátem na prezidenta. Jenže taková akce chce čas na přípravu a sehnat spolehlivé lidi, proto se dostaneme až do roku 2003, kdy se chystá referendum o vstupu do NATO, tedy příhodnou chvíli k provedení akce.
Dokáží členové české tajné služby zastavit hrozbu a teroristy zajistit? Jak jim pomůže agent FBI André Fabron? Nezničí si plány sami teroristé svými mocenskými boji? A je vůbec možné, aby se něco obdobného uskutečnilo?
...
"Den, kdy měl zemřít Klaus" je rozhodně rarita na českém trhu, která zaujme už svým názvem. Ten je totiž neotřelý a dokáže čtenáře navnadit k přečtení knihy, která třeba není jeho obvyklým žánrem.
Samotný název byl vlastně i důvod, co mě k této knize převedlo. Hned jak se objevila na trhu, tak jsem uvažovala nad jejím přečtením, jen jsem stále váhala, zda se by se mi mohla skutečně líbit. Obvykle totiž nemám příliš v lásce akční politické thrillery, kde tajní agenti likvidují jednoho teroristu po druhém a všechno dobře dopadne.

Na knize je však atraktivní hlavně to, že se podstatná část děje odehrává v Praze nebo na území ČR. Je i tak trochu v českých měřítkách, takže nelze očekávat nic velkého, třeba jako byl útok na "Dvojčata". U nás jsme zvyklý na menší, ale o to zmatečné akce, které by vyvolali paniku a celou společnost paralyzovali. A přesně tohle ruští teroristé plánují.

Děj sice na první pohled může zaujmout, ale zároveň je tu trochu problém se zpracováním příběhu, který je napsaný téměř jako přepis filmu, nebo na mě tak kniha alespoň působila. Děj je totiž poskládán z jednotlivých scén, které postupně dají do hromady ucelený děj. Ale z počátku mi z toho šla hlava kolem, protože se množství postav neustále střídalo na různých místech světa. Chvilku trvá, než si na tento styl zvyknete, ale pokud vám bude vyhovovat, tak se vám bude kniha líbit.
Příběh se dělí na dvě hlavní linie, které se postupně rozvinou. První linie je příprava útoku i dění mezi teroristy, a druhá se odehrává mezi českou tajnou službou, která se snaží získat informace a později útoku zabránit.
Další zvláštností na knize je i to, že tu není žádná hlavní postava. Sice se tu objevuje hned několik důležitých postav, které prochází většinou děje, ale všechny mají pro příběh stejnou váhu.
Jen mi trochu vadilo to, že v popisu postav je kladen důraz na jejich minulost, která může osvětlit jejich konání, něž na povahovou charakteristiku. Takže i šílení teroristé působí vcelku normálně a na to jak se pořád ohání sovětskou ideologií, tak na ní dost kašlou.
Mezi ruskojazyčnými teroristy dochází k boji o moc, a jakmile se Gleb pokusí odstranit Juruje Galkina, tak se celý jejich plán hroutit jako domeček s karet. Jejich chování sice obohatilo děj o další akci, ale zároveň nebylo nijak zvlášť překvapující.

"Den, kdy měl zemřít Klaus" je netradiční akční thriller s politickým pozadím plný promyšleného teroristického plánování, honiček, přestřelek, vražd a zahlazování stop. Samotný atentát a odpálení mostu je vcelku propracovaný, kniha tak nenudí a rozhodně stojí za přečtení.

Hodnocení: 4/5
Název: Den, kdy měl zemřít Klaus
Autor: Michal Stach
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 204
Vydal: BVD, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 289 Kč

Komentáře