recenze: Pravá krev - Mrtvý bod - Charlaine Harris

Již po dvanácté se může plnými doušky napít Pravé krve... Jako obvykle na Sookie čekají jen samé trable a vztah s Ericem dostane zabrat. Kdo za všemi problémy stojí? A proč chce, aby Sookie trpěla?

Děj:
U Sookie doma se objeví její pradědeček, vílí princ Niall a odvedl Clauda do říše víl, aby zjistil, kdo před lety ovládal Dermotta. To je Sookiin vílí prastrýc a nyní bydlí u ní doma, protože potřebuje vílí společnost. Do Shreveportu přijíždí upíří král Filipe de Castro, aby vyšetřil smrt jeho místního zástupce Victora, proto Sookie jede za Ericem, aby mohli krále přivítat. Jenže celý večer se zvrtne a Sookie načapá Erica při sání z mladé dívky, která je o chvíli později nalezena mrtvá na trávníku před domem. Vše začne vyšetřovat policie, ale nejsou schopni s případem pohnout, proto se do toho musí vložit Sookie a zjistit, kdo dívku zabil a proč to narafičil tak, aby hlavním podezřelým byl Eric.
Jak s vraždou souvisí Alcidova smečka vlkodlaků? Proč u sebe měla zavražděná dívka vílí krev, které upíři nedokážou odolat? Co si Eric zvolí - svou lásku k Sookie nebo povinnost vůči upíří královně Freydě? Jak nakonec Sookie použije magický deneb sar?
.
O autorce:
Charlaine Harris nemusím nejspíš nikterak dlouho představovat, proslavila se upíří sérii Pravá krev, podle které vzniká i televizní seriál True Blood, ten se však od své knižní předlohy nechává inspirovat jen volně.
Autorka píše hodně ráda i detektivky a nedávno se na český trh dostala i čtyřdílná série Harper Connelly Mysteries, která má převážně detektivní zápletku.
.
Můj názor:
Kniha se mi četla skvěle a děj ubíhal svižným tempem, stejně jako u předchozích dílů a vnesla do série svěží vítr. Někdy po pátém díle totiž jednotlivé knihy ztrácely napětí a děj byl až příliš překombinován, takže ztrácely na kvalitě. Ale Mrtvý bod byl opět nadupaný akcí a detektivní zápletkou, která nenudila. Jen city nám trochu ochladly a mezi Sookie a Ericem to skřípe jako nikdy.
.
Opět bylo na Sookie, aby pomohla svému příteli a našla pravého vraha. I když musím přiznat, že prohlédnout skrz lži a dopídit se pravdy by nedokázal snad ani Sherlock Holmes, natož já. Měla jsem sice několik podezřelých, kterým jsem nevěřila ani nos mezi očima, ale dopídit se jejich motivu byl nadlidský výkon. Autorka zločin zamotala tak, že ho málem nerozpletla ani Sookie za pomoci přátel.
Bylo tady hned několik zločinů, které zdánlivě nijak nesouviseli, tedy až na to, že cílem vždy byla Sookie. Pak se však ukázalo, že za vším stojí pouze jeden hlavní záporák. Jak to všechno bylo doopravdy a týká se to i několika zločinů z předchozích dílů, se čtenář dozví až v závěru, kdy nejen Sookie zůstala u vytržení.
.
Závěr mi vyrazil dech a dokonce jsem začala i brečet, tohle jsem skutečně nečekala. Vím, že jsem to možná až příliš prožívala, ale autorka píše velmi přesvědčivě, takže vás každá věta zasáhne.
Hlavní zápletka se rozpletla a my konečně vidíme, tak to všechno bylo doopravdy, jenže některé věci zůstaly otevřené, třeba jako vztah mezi Sookie a Ericem. Já mohu jen dodat: "Ericu, ty parchante!"
Jeho chování mi opravdu chvílemi pilo krev a Sookie by ho měla pořádně profackovat, aby si uvědomil, co vlastně chce.
.
Autorce se velmi povedlo vykreslit složitou detektivní zápletku do pozadí vztahů mezi lidmi, vílami, upíry i tvory dvojí podstaty, které rozhodně nejsou nikterak jednoduché a navzájem by se s chutí pozabíjeli.
.
Postavy jsou stejné jako v předchozích dílech, jen zažívají další změny a starosti, k tomu si nikdo nemůže být jistý, zda přežije.
Mezi osazenstvem striptýzového baru to vše, a proto se elfové a víly vydají na lov, a to nemusí dopadnout zrovna nejlépe. Obě tyto rasy jsou pro lidské oko nádherné, ale zároveň i velmi nebezpečné a s chutí se do někoho zakousnou. To ovšem už v minulosti zažila na vlastní kůži i Sookie, takže by si všichni měli dávat pozor na jejich ostré zoubky.
Sookie sice miluje Erica, ale Billa má také pořád ráda. Ten na ni však nenaléhá, chce jen, aby byla šťastně. Eric se však chová docela sobecky a myslí převážně na sebe. Chce, aby mu Sookie dala důkaz lásky a ona to po něm chce taky, jenže ani jeden není ochoten ustoupit. Má takovýhle vztah nějakou budoucnost?
.
Pravá krev je má oblíbená série a ráda se k ní znovu a znovu vracím. Líbí se mi na ní, že není typickou upíří romance, ale spíše je to upíří detektivka s prvky hororu, černého humoru a červené knihovny.
.
Mrtvý bod je oproti několika minulým dílům mnohem záživnější a klidně si ho může přečíst kdokoliv, jen by bylo asi lepší, aby byl obeznámen s předcházejícími zápletkami, protože v knize je docela hodně odkazů na minulost.
Jinak je to však povedená upíří detektivka plná akce, mrtvol, trochou sexu a velkou dávkou humoru, protože spousta postav si ze sebe navzájem i dost utahují. Přesto a možná i právě proto je kniha určena spíše dospělejšímu, ženskému publiku. Jako oddychová četba je dokonalá.
.
Hodnocení: 8/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Název: Mrtvý bod(orig. Deadlocked, 2012)
Autor: Charlaine Harris
Série: Pravá krev
Díl: 12
Překlad: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 328
Vydal: Baronet, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Právě jsem dočetla jedenáctý díl a musím říct, že už se těším, až autorka sérii ukončí. Přijde mi, že všechno natahuje a po pravdě by jedenáctý díl nemusel vůbec být, nic zásadního a nové se tam nestalo. Teda až na tu věc s Ericem a královnounevímjakou.
    I když díky tvojí recenzi vím, že se to zlepší, takže se docela na další díl i těším, abych si zpravila o téhle sérii mínění. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.